Közérdekű
2015. 11. 08. - Mesi06

Getting Things Done

 

November van. Az első ZH hét okozta sokk kiheverése okán legszívesebben napokig feküdnénk az ágyban, felemás zokniban, és kinyúlt pizsiben a kedvenc filmjeinket nézve. Egy racionálisabb részünk viszont tudja, hogy harminc nap kicsit sok idő erre. És talán arra is, hogy ilyen hosszan ünnepeljük a kettest, és aztán a novemberi fáradtságra fogjuk, hogy a szemünk alatt lévő karikák mélysége vetekszik a Mariana-árokéval. Viszont emellett sajnos ugyanúgy el kell végezni a dolgainkat. De ki tudja ezt úgy beosztani főiskolás fejjel, hogy ne zúduljon minden egyszerre a nyakába? A Getting Things Done filozófiája pont ebben nyújt segítséget, öt teljesíthető lépésben, szóval sikerre fel!

Ha te is úgy tologatod magad előtt a tennivalókat, mint reggel a telefonodon a szundi gombot, akkor üdv az Anonim Halogatók klubjában. Azonban mielőtt lelkes tag lennél, jobb ha tudod, hogy a halasztgatás felsőfokon űzéséért még senki nem kapott diplomát. Mivel a motivációs idézetek és Paulo Coelho a barátaink, tudjuk, hogy a YOLO nem csak arra szolgál, hogy megmagyarázd vele a zűrös estéid egyikét, hanem, hogy elkezdd összeszedni magad. Mégpedig MOST.

Nézzük csak, hogy tudnád feltornázni a hatékonyságodat, hogy ne egy este alatt kelljen az összes tárgyad országos tudósává válnod!

Az amerikai David Allen kifejlesztett egy felettébb rokonszenves filozófiát arról, hogy tulajdonképpen nem velünk van a baj, hanem a rendszerünkkel, tehát annak kell igazán szervezettnek lennie. A módszer neve Getting Things Done, és felvetése igen egyszerű: eredményességünk egyenesen arányos azzal, hogy mennyire tudjuk elengedni magunkat (és itt nyilván nem a péntek esti „ereszd el a hajamra” gondol). Akkor leszünk eredményesek, ha a fejünk tiszta, és a gondolataink rendezettek, ebben az esetben ugyanis stresszmentesen érhetjük el a céljainkat, ráadásul az időbeli megvalósítással sem lesz gond. Jól hangzik, nem?

  1. Rögzítsünk mindent!

Oké, hogy egyik pillanatról a másikra nagyszerű ötleteink támadnak, de mi arra a garancia, hogy nem felejtünk el nagyjából mindent két percen belül? Többeknek okozott már kellemetlenséget egy nem időben leadott házi dolgozat/prezentáció. Itt jön képbe a „mind like water” kifejezés, ami segít, hogy ne csak az összevisszaságot érzékeljük, hanem átlássuk a dolgokat. Allen szerint, ha rögzítjük, hogy mit kell csinálnunk, azzal kitisztítjuk az elménket, és kevésbé idegeskedünk az adott teendők miatt, és arra tudunk koncentrálni, amivel éppen dolgunk van.

24086-mind-blown-1366x768-digital-art-wallpaper

Tehát írjuk azokat a színes kis post it-eket, állítsunk be emlékeztetőket, fotózzunk, de az a lényeg, hogy legyen rögzítve az információ! Ha nem vagyunk listagyártó típusok, viszont a telefonunk szinte hozzánk van nőve, akkor sincs baj, hiszen remek kis appokat találhatunk, amik segítenek abban, hogy ne csússzunk teljesen szét. A személyes kedvencem az Evernote, ahova PDF fájlokat, képeket és to do listeket ugyanúgy menthetsz, és biztos, hogy fél perc alatt vissza tudsz keresni mindent.

Ha ez megtörtént, jöhet a következő lépés. A GTD alapja a cselekvés, tehát ha már belelendültünk, tervezzük el a következő lépést, és hogy mit kell megtennünk ahhoz, hogy az sikeres legyen.

  1. Make it happen!

Sokszor előfordul, hogy tudjuk mit akarunk, de nem tudjuk, hogy mit kellene csinálni ahhoz, hogy elérjük a célt. Például egyértelmű, hogy át akarunk menni közgázból, de az érdeklődésünk hiánya, vagy az, hogy csak melegedni járunk be gyakorlatra, gátat szabhat ennek. Viszont az sem ritka eset, hogy egyáltalán nem tudjuk, mit akarunk, így nyilván azt se, hogy mit kellene tennünk érte. Ilyenkor kettőt hátra kell lépnünk, és átgondolni, hogy megéri-e nekünk az adott dolog annyira, hogy energiát feccöljünk bele, vagy inkább elengednénk azt is. Szóval: az első pontban rögzített bejövő tartalmakat osztályoznunk kell aszerint, hogy van-e velük teendőnk, és ha nincs, akkor félretesszük, vagy töröljük őket. A legtöbb feladat azonban több lépésből áll, projektnek nevezzük, és szintén csoportosítanunk kell, aszerint, hogy mi a következő lépés, vagy várunk-e éppen visszajelzésre. Ha már szóba jöttek az alkalmazások, megemlíthetjük a Mailbox-ot, ami pont erre való, hiszen a célja az, hogy az inboxod tartalma nulla legyen. Be tudod állítani, hogy mikor akarsz foglalkozni a dolgokkal, aznap, esetleg egy hét múlva, és akkor küld emlékeztetőt róla, addig pedig szundit nyomhatsz az e-mailekre, és nem lesz zavaró, hogy azt látod, hogy 66 tennivaló áll az elintézendők sorában.

  1. Van két perced?

 Ha azonban arról van szó, hogy egy adott dolog két perc alatt elintézhető, akkor hajrá! Ha csak halmozod a teendőket, akkor teljesen mindegy, hogy alapvetően egy gyorsan elintézhető ügyről lenne szó, de összegyűlik minden, és akkor még kevesebb kedved lesz megoldani. Másrészt jó érzés túlesni valamin, mert legalább egy dolgot kipipálhatsz a listádról, és ez egy önindító akció.

Ha meg kell válaszolnod egy e-mailt, csak ess túl rajta, hiszen nem vesz el sok időt, és minél hamarabb túl vagy rajta, annál jobb.

2-minute-rule

  1. Reflektálás

 Ahhoz, hogy átlássuk, hogy mit kell tennünk, a listáinknak naprakésznek kell lenniük, frissítgetnünk kell, hogy mit csináltunk meg, és mit nem. Például eljuthatsz oda, hogy elkéred a csoporttársad jegyzeteit, de ha csak eddig jutsz, és nem nyomtatod ki őket azonnal, az információ úgy elkallódik, hogy meg is feledkezel róla, hogy van anyagod, aztán csak pislogsz majd a ZH felett, hogy nemhogy a választ nem tudod, de még a kérdéssel sem találkoztál.

  1. Wild success

Az utolsó és legfontosabb pont a tényleges cselekvés. Mi a célunk? Hogy sikeresek legyünk. Hogy tudjuk elérni ezt? Ha teszünk érte.

El kell kezdeni mozogni, nem csak várni a sült galambra. Gondolj bele, mennyire jó érzés lesz, ha igazi sikert érsz el, bármi legyen is a prioritásod. Képzeld el, hogy sikerül, szívd fel magad, és gyerünk, tegyél érte! Legyél örök halogatóból élmunkás! Ha az apró dolgokban sikerélményed van, sokkal szívesebben veselkedsz majd neki a nehezebbeknek is.

Ha megvan valamire a belső motivációnk, akkor a munkaszervezési módszert hatékonyan tudjuk csinálni, csak döntsd el, hogy mit akarsz, és hogy mit tennél meg érte, ugyanis egyelőre úgy áll a dolog, hogy a saját életedben csak te tudod elérni a sikereket. Van még kifogásod?

Lustának tartod magad?

Igen
Nem
Néha belefér
Ha szobor lenne a lustaságról, rólam mintáznák

További cikkek
Top