BGE
2019. 02. 06. - Bonnyai Kitti

Gatyába rázzuk pénzügyeid!

 

A pénzzel nem könnyű bánni, főleg, ha az ember az egyetem világába csöppenve számos költséggel találja szembe magát. A tandíjtól kezdve, a mindennapi élet szükségletein át, a bulik forgatagáig mind-mind megterhelik a pénztárcánkat. Sokan szembesülhetünk azzal az érzéssel, amikor a hónap végén egy bizonyos vegetatív állapotot kell felvennünk, hogy kihúzzuk a következő fizuig, vagy éppen amíg a szülők nagylelkűen ismét megtámogatnak minket egy kis zsebpénzzel.

Nem árt, ha tisztában vagyunk a pénzünk értékével, ha néha megpróbáljuk nem lenullázni a számlánkat, és tudatosan félre tenni, vagy elkezdeni építeni a saját vagyonunkat. Saját készleteink felhalmozása anyagi függetlenségünk eléréséhez, ezzel együtt pedig különböző lehetőségek megteremtéséhez vezet, legyen szó akár egy rég áhított utazásról/nyaralásról vagy éppen egy saját vállalkozás elindításáról. A pénz kezelése azonban nem könnyű feladat, odafigyelést, önkontrollt és tervezést igényel. Cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget, hogy tippjeinkkel ráérezz, hogyan lehetsz vagyonod tudatosabb kezelője!

Vezesd, hogy mire költesz

Lehet hogy a hónap eljén a világ urának érzed magad kereseteddel a kezedben, azonban lehet ez akármennyi pénz, hogyha egyszerűen csak kifolyik a kezeid közül. Az emberek többsége alábecsüli költségeit, így az első és legfontosabb lépés vagyonod építésénél, hogy vezetni ezáltal visszanézni tudd mire is ment el a pénzed. Ehhez több alkalmazás is segítségedre lehet, azonban egy egyszerű excel táblában, vagy telefonod jegyzetében is vezetheted költségeid, de hoztunk néhány alkalmazást, melyek használata megkönnyítheti az életed.

Wyze.me

Aki úgy érzi, hogy ez a megoldás nem megfelelő számára, hiszen feledékeny, úgysem tudná hosszú távon vezetni mire költött, van egy jó hírünk. A wyze.me alkalmazás használata során az első beállítások elvégzésén kívül nem kell mással foglalkoznod. Minden automatikusan történik, az applikáció a számlakivonatod adatai alapján fogja vezetni költségeid. A rendszer nem túl régi, de már rendesen működik, kilenc bank ügyfelei vehetik igénybe alkalmazását, melyek az OTP, MKB, K&H, Raiffeisen, Erste, Gránit Bank, UniCredit, MagnetBank és Budapest Bank. Amit fontos kiemelni, hogy az app egyelőre a számítógépedről érhető csak el, a mobil alkalmazás még tesztelés alatt áll, ám ez nem lehet akkora probléma, hiszen néha nagyobb képernyőn sokkal jobban átláthatóak az adatok. Mindenképp érdemes adni neki egy esélyt, magyar fejlesztésű, és a kezdeti személyre szabás után a használata nagyon egyszerű.

Koin

Szintén magyar találmány, mely már gépen és a telefonodon is elérhető. Ennél az appnál nagyobb elszántságra van szükség, hiszen nem magától történik a bankszámla forgalmának figyelése, hanem manuálisan kell bevinni az elemeket. Még ez sem jelenthet nagy problémát, hiszen a telefonunk mindig kéznél van, de tény, hogy a napi rutin részévé kell hogy váljon ahhoz, hogy látványos eredményt érhessünk el költségeink megfigyelésénél.

Rendszeres használat mellett biztosan lesznek meglepő dolgok a kimutatásban, amelyek felhívják figyelmedet, hogy mire figyelj oda a következő hónapokban.

Okosan használd ki lehetőségeid!

Diákhitel? Lakáshitel? Legyél tisztában minden lehetőségeddel, hogyha csak a pénz az akadálya álmaid megvalósításának, számos különböző járható út van, amellyel eljuthatsz célodig. Diákhitel felvételénél jó ha tudod, hogy a kötött felhasználású Diákhitel2-t kamatozás nélkül veheted igénybe, amely jó lehetőséget biztosít számodra tanulmányaid biztos finanszírozására. Fontos, hogy úgy tekints a kölcsönre, mint egy befektetésre, amely csak akkor éri meg, hogyha visszatérül.

Kidobott pénz

„De jó az új cipőd!” „Neee…Megvetted az új Iphone-t? Hadd nézzem!” – Ki ne szeretné, ha dicsérik, ha kitűnhet a tömegből valami szép és új dologgal? De vajon mennyire éri meg mindez? Mennyire éri meg lecserélni aktuális telefonod minden évben a legújabbra? Az élet több területére igaz az, hogy nem mások elvárásai alapján kell élnünk, nem feltétlen az a jó, amit a nagyközönség annak tart. Mérlegelj, mi az, amire tényleg szükséged van. Ha a készleteidet folyamatosan olyan dolgok vásárlására költöd el, amelyeket valójában csak a környezeted lenyűgözésére veszel, nagyon nem jársz jó úton!

Reméljük megfogadsz pár tanácsot, vagy kipróbálsz néhány praktikát a fentiek közül. Sok szerencsét kívánunk a sikeres gazdálkodáshoz!

További cikkek
Top