BGE
2021. 01. 04. - Molnár Erik

Gaming Összefoglaló 2K20

Szó esett 2020 legjobb albumjairól, az MTV EMA-ról és számtalan történelmi dologról is írtunk már, viszont van egy témakör, amiről eddig szinte semmilyen szó nem esett és ez nem más a gaming, az az a videojátékokról és erről a tevékenységéről. Ezzel át is venném a stafétabotot és egy 2020-as gaming összefoglalót gyűjtöttem össze nektek. Kezdjünk is bele!

2019 végén leak-elt egy játékot a Riot Games csapata, akinek így nem ismerős, a League Of Legends-et, röviden csak a LoL-t nagy valószínűséggel ismeri vagy biztos már halott róla. A Valorant esetében egy hibrid játékot kell elképzelnünk, mintha a Counter-Strike-ot (First Person Shooter-t, röviden FPS-t) és a MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) műfaj jellegzetes játékélményét, választható karaktereit és képességeit ötvözték volna. Szóval egy rendesen sci-fi lövöldözős játékról beszélünk, rettentően hasonlít a Blizzard játékára, az Overwatch-ra, csak hogy az Overwatch per pillanat 20 euró, a Valorant, pedig teljesen ingyenes. A játék egyébként 2020 júniusában jelent meg hivatalosan, de már jóval előtte márciusban is lehetett pörgetni, hiszen akkor volt a játék early access verziója.

Az utóbbi években egy rendkívül meghatározó játékról hallhattunk az interneten, mémektől kezdve, a TikTok-n táncoló gyerekeken (és felnőtteken) keresztül, egy szó, mint száz, a Fortnite rettentő népszerű egy nagyon tág korosztály körében. Az úgy nevezett Battle Royale játékmód az egész évet letarolta, amit mellesleg a PlayerUnknown’s Battlegrounds nevű shooter game kezdett el alkalmazni (na jó, igazából már a Battlefield-ekben is volt lehetőség nagyon nagy pályákon 32 vs 32 játékos ellen játszani, de a Battle Royale műfajban nem csak ez meghatározó), szóval ezt a hullámot muszáj volt meglovagolnia más cégeknek egyaránt. A legismertebb FPS franchise a Call Of Duty sorozat is hozott egy óriási címet, szintén teljesen ingyenesen, akárcsak a Valorant és a Fortnite, ez nem más, mint a Warzone. A szint elvárt volt, gyönyörű grafika, ez kéz a kézben jár a nagy gépigénnyel és félig-meddig az igazi COD feeling is benne volt, habár a Battle Royale azért lassabb sebességű, mint más játékmódok.

Gaining Complete Control (Xbox One)
Call Of Duty: Warzone

Cyberpunk 2077. Hol is kezdjem. A lengyel CD Projekt által fejlesztett mű trailer-e 2013-ban jelent meg, ami abszolút nem most volt és ennek ellenére a 2020 áprilisi kiadás jóval elcsúszott, végül végre decemberre mindenkinek elérhető lett. Vagyis, fogjuk rá. Nem volt felhőtlen a hivatalos kiadás, habár ez a számokon nem látszik, valójában egy laza 8 milliós eladással kezdtek a fiúk, röviden, tömören: tele volt buggal, bajokkal, hibákkal. Főleg a Playstation és az Xbox One-ra készült verzióra gondolok, ugyanis a Last-Gen konzolokat, ha megemlítem, nekem lesz szekunder szégyenérzetem. Na, ott a rengeteg hiba száma még dupla ennyi volt. Nagy csalódás. Még jobban fájnak ezek a tények, hogyha szóvá teszem, hogy egy 1000+ fős cégről beszélünk, akiknek a tőzsdén részvényei az egekbe vannak, pontosabban voltak.

Cyberpunk 2077 — from the creators of The Witcher 3: Wild Hunt
Cyberpunk 2077

Végére hagytam a legegyszerűbbet, de annál nagyszerűbbet: Among Us. Sokan nem tudják, de 2018-ban jelent meg a játék, viszont a karantén alatt kaptunk fejlesztőktől két új pályát, ami nagyon kellett, hogy az igazi hype meglegyen ebben az évben. A siker valószínűleg annak tudható, hogy egy nagyon családias, max. 10 fős, kifejezetten izgalmas játékmenetet kapunk, de valljuk be, nem sokszor kapunk ilyet, ilyen keretben.

A listához lehetne bőven tenni, habár egy-két címet felsorolásképpen még megemlítek. Jöjjenek a jelentősebb kiadványok: a Valve játéka a Half-Life: Alyx, ami a 3. rész hiányát pótolja egy bizonyos ideig, egy cuki, család-barát versenyzős játék, a Fall Guys: Ultimate Knockout és a végére hagytam a DOOM Eternal-t, hiszen a Fall Out és az Elder Scrolls sorozat fejlesztői jövőre is készülnek egy óriási robbantással, ami a Deathloop címet viseli. 2021-ben várható egy Far Cry folytatás is, immár a 6-dik rész, Hitman 3, új Resident Evil és egy DC Comics cím is, ami a Gotham Knights-ra hallgat.

Answers To Our Biggest Deathloop Questions - Game Informer
Deathloop

A fontosabb remasterek, azaz a régebbi megjelenéseket korszerűvé módosítják, CSAK a felbontását, sebességét, illetve, hogy a modern platformokon játszható legyen. Lássuk: Call Of Duty: Modern Warfare 2, Tony Hawk’s Pro Skater 1-2, Mafia 1-2, Final Fantasy VII, továbbá az Age Of Empires 3.

További cikkek
Top