Közérdekű
2021. 09. 12. - Aténa Gyürü

Fülöp herceg 99 éve

Fülöp herceg az idei év júniusában töltötte volna 100. életévét. Mint, ahogy azt már internet-szerte olvashattuk és a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő is bejelentette, férje, Edinburgh hercege 2021.04.09-én Windsorban békésen elhunyt. Habár hosszú életének 73 évét a brit királyi család tagjaként töltötte, az biztos, hogy unatkoznia sem a királyi esküvő előtt, sem után nem kellett.

Fülöp 1921. június 10én született Görögországban, Korfun. Akkor még dán és görög hercegi rangot viselt, ugyanis apja görög herceg, anyja pedig dán hercegné volt. Születési helyzete lehet kellemesen hangzik a külső szemlélő számára, viszont a valóság nem éppen volt rózsás. Még kétéves sem volt, mikor egy háború következtében családjával menekülnie kellett a görög szigetről, ebben a brit királyi család és a brit haditengerészet volt segítségükre – a kis herceget egy narancsos-ládába rejtőztették el.

Menekülésük utáni első tartós lakhelye Párizs volt, ahol iskoláztatása is megkezdődhetett. Tanulmányait elkövetkezendő éveiben az Egyesült Királyságban, Németországban, valamint Skóciában folytatta. 18 éves korában korábbi segítői között kötött ki, mikor is 1939-ben felvételt nyert a Brit Királyi Haditengerészeti Akadémiára, ahol egy év elteltével mint a „Legjobb Kadét” végzett. Nem sokkal később már aktívan tevékenykedett haditengerészként, bevonták a II. világháború műveleteibe. A háború évei alatt hadnagyi, századosi és elsőtiszti rangokat ért el, munkája elismert volt. Ám a tengerészet nem csak megbecsülést hozott neki, hanem a szerelmet is itt találta meg, ami életének „második felét” hozta el számára.

A királyi család 1939-ben ellátogatott a dartmouth-i tengerészeti akadémiára, ahol Fülöp éppen képzési évét töltötte és éppen rá esett a választás, hogy a két hercegnő – Erzsébet és Margit – kisérője legyen.  Erzsébet hercegnő még csak 13 éves volt, de a fiatal tengerész-tanoncot nem tudta kiverni fejéből. A herceg távolléte alatt levelekben váltottak szót, majd a háború után megkérte a királytól lánya kezét. Az akkori németellenes állapot nem könnyítette meg helyzetét testvérei általi német vonatkozása miatt, így a hivatalos bejelentés egy évet még váratott magára, mialatt Fülöp lemondott dán és görög hercegi címéről és, mint friss brit állampolgár felvette a Philip Mountbatten hadnagy nevet. Így tarthatták meg esküvőjüket 1947. november 20-án, amit kicsik és nagyok vártak és hallgattak élő közvetítésben szerte a világon. Ezen a napon ajándékozta neki az egykori király a Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója rangokat.

Ekkor még úgy hitték, hogy bőven lesz idejük, mielőtt Erzsébetnek követnie kell apját a trónon és így Fülöp további időt tud eltölteni a haditengerészetnél, mielőtt teljesítenie kell a királynő férjeként rá háruló feladatokat, kötelességeket. A sors fintora, hogy VI. György király – aki Fülöpöt a „munkára” megfelelőnek tartotta – öt évvel lánya és az akkor már edinburghi herceg esküvője után egészségügyi állapotának súlyosbodása következtében elhunyt, így helyét a már eddig is sok feladatot átvállaló és a felelősségvállaláshoz hozzászokott Erzsébet vette át a trónon. Ez az esemény frusztrálta a herceget, időbe telt megbarátkoznia vele. Kereste helyét, szerepét a királyi örökös mellett. Ám a feszült helyzet idővel helyre állt. Fülöpöt a királynő segítőjének, támaszának érezte az élet minden területén.

August 1951: Princess Elizabeth with her husband Prince Philip Duke of Edinburgh and their children Prince Charles and Princess Anne. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Lehet, hogy helyének meglelésében szerepe volt a lovaspólónak is, melyet egy baleset végett a 70-es években a fogathajtás váltott fel. A sportágban a herceg európai- és világbajnoksági sikereket ért el.

Világéletében sportos személyként volt ismert, egészségével a 2010-es évek elejéig nem volt probléma, utána viszont több műtéten is át kellett esnie és a kórházat is többször látogatta. A közélettől 2017-ben visszavonult Fülöp herceg ezen év április 9-én elhunyt. Gyászolja őt a királyi család, négy gyermeke, és a megözvegyült királynő.

1998-ban még így nyilatkozott: “In the event that I am reincarnated, I would like to return as a deadly virus, in order to contribute something to solve overpopulation.”. Azért én remélem, hogy az elmúlt év történései után már nem így vélekedett.

További cikkek
Top