Suli
2013. 04. 21. - cseni

Főiskolai Napok 2013

Az egyetemi, főiskolai vagy kari napok szinte minden felsőoktatási intézmény repertoárján kötelező kellékként szerepelnek. Elengedhetetlen állomásai az iskolában eltöltött esztendők során bejárt rögös útnak, ezek azok a napok az évben, mikor indokoltan minden és mindenki a feje tetejére áll. Nekünk, külkereseknek kifejezetten óriási élmény a tavasz, hisz ilyenkor nem csak az orgona, hanem a jókedv is virágzik Mátyásföldön. A MÁKONY után alig szusszanásnyi időt hagyva, április 23-án startol a FIN, ami nem egy hagyományos főiskolai fesztiválnak ígérkezik…

A FIN, azaz a Főiskolai Napok piros betűs ünnepnek számítanak a Külker történetében. 3 nap, ami csak Rólunk szól. A háttérben már hónapok óta zajló fáradhatatlan munka kedden végre meghozza gyümölcsét az E épület mögött felállított sörsátorba. Játékok, előadások, koncertek, na és persze a jól megérdemelt órák előtti, közti, vagy utáni iszogatások helyszíne. Betérhetsz egyedül, barátokkal, barátnőkkel, házi kedvenccel – csak a stat könyvet hagyd otthon! Egy sátor, ahová ha belépsz, hagyj fel minden reménnyel, hisz a programok hallatán nem biztos, hogy kedved támad visszamenni órára.

Mikor jó páran a kedd hajnali 10 órás sátornyitás előtt még álmosan dörzsölgetjük ki a csipát szemünkből, néhány hallgatótársunk már söröskorsókkal, az elvetemültebbek a külkeres körökben népszerű Gieroy vodkával, vagy egy laza Cserszegi Fűszeressel kezükben flangálnak. Ne legyünk restek csatlakozni hozzájuk és az ünnepélyes megnyitó előtt alapozzuk meg a hangulatot, gyűjtsük össze a haverokat, és telepedjünk be a sörsátorba, ahol akár néhány tanárunkkal is összefuthatunk. Itt már csak így megy ez, a FIN nem csak az ifjúságot, hanem a Külker apraja-nagyját megmozgatja.  Hogy miért ilyen népszerű? 3 napos fesztiválhangulat, ami összehozza az embereket, barátságokat kovácsol, olykor kreditektől foszt meg… Itt mulat diákszerves, nem diákszerves, tanár, portás és vendégelőadó. Mindegy, honnan jössz, nem számít, kit ismersz – a FIN-en biztosan találsz számodra szimpatikus programot és társaságot egyaránt!

Kedden igazán sportos napnak nézünk elébe, a fiúk nagy örömére minden a foci körül forog majd. 13:20-tól freestyle bemutató, 13:45-től az amerikai futball szerelmesei örülhetnek, közben a Burn Sátorban dübörög a FIFA-bajnokság. Lesz sok SÖRREL kapcsolatos játék is, például curling és hagyományos eltüntető (más néven ivó-) verseny.

Kedd este sajnos nem a várva-várt Belgától fog zengeni Mátyásföld, hisz a zenekar betegség miatt kénytelen skippelni FIN-es fellépésüket. Helyettük viszont fél 9-től a legalább annyira provokatív, vicces jelmezeiről és kellékeiről ismert Soerii & Poolek szórakoztatja a külkeres hallgatókat. 20:45-től férfiak lepik el a sátrat, szemüket a Bajnokok Ligája elődöntőjére szegezve. Ekkor a lányok elnéznek a Stefibe, vagy készülődnek az esti bulira, hisz 22:00-től a tornateremben folytatódik a dorbézolás. Fellépők a teljesség igényével: Stamusic, Sunwell, DJ Huszi és Samce.

Szerdán is már 10-től csapolják a sört, regenerálódni nem sok időnk marad. Főleg, hogy egy igazán tartalmas napnak nézünk elébe: déltől Csörgőlabda a Tornateremben, egy órával később titokzatos Behunyt szemmelt játszunk. Hogy ne maradjon éhen a derék külkeres, 13:00-kor ebédre invitál mindenkit az összes diákszervezet, hogy Ázsia ízeit varázsolja asztalunkra. Miután jóllaktunk se távozzunk angolosan, hisz az igazi móka csak ekkor érkezik! A szerdai nap négy játékkal is jelentkezik a FIN. A Külkerfoglaló után a tavaly nagy sikert aratott Külker, Szeretlek!, valamint Számháború (stílusosan Neptun kóddal) és Tanár-diák Activity fokozza az izgalmakat. A pár hónapja Facebook-on elterjedt Románc a Külkeren oldal Rapid Randit szervez a sátorba, hisz ki akarja magányosan tölteni az estéjét? Ha kijátszottuk magunkat, valamint a nagy Ő-t is megtaláltuk, semmi akadálya nincs, hogy 18:45-től meghallgassuk a Minus Forty sármos úriembereit, akik MÁKONY után újabb koncerttel kedveskednek a nagyérdeműnek.

19:45-től Slam Poetry veszi kezdetét, ahol Indiana, Saiid (AKPH), Simon Márton és Kemény Zsófi csapnak össze egymással. Aznap este is lesz BL, a jól megszokott vetítővásznas közvetítés formájában.  Mivel a PSZF FIN-jének ez az utolsó napja, így a szerdai buli nem a tornateremben, hanem a Morrison’s Ligetben fog megesni, nem kisebb nevekkel, mint Andro, Nieder, Rusty, Matt Flaron, Tolo (Lavalava), Subotage (NVC) és Sampler.

Hiába a záróbuli, a külkeresek még mindig nem pihenhetnek: csütörtökön is lesz sörsátor, ráadásul érdemes éhesen érkezni, hisz a Burger House jóvoltából 13 órától hamburgerevő versenyen mérkőzhetnek meg az igazán tekintélyes gyomorkapacitással bíró egyének. Közben a kevésbé bevállalósak Dr. Magda Sándor előadását hallgathatják meg arról, milyen értéke is van egy diplomának. A délután folyamán az EFOTT is tiszteletét teszi a Külkeren, utána pedig olyan, már klasszikussá vált játékokon vehetünk részt (vagy nevethetünk), mint a Felestorpedó, a Burnpong, vagy a Mini GT, ami újra elhozza nekünk a siófoki tábor néhány izgalmas momentumát. 18:30-tól a John Texas koncert ad apropót a további italozásra, de 19:30-ig próbáljon mindenki józan maradni, hisz ekkor hirdetik ki az elmúlt napok játékainak helyezettjeit. Az igazi finálé azonban csak ezután kezdődik: 22 órától a fiatalság körében méltán népszerű KOLLEKTIVA táncoltat meg minket a tornateremben, olyan külkeres dj-kkel karöltve, mint Adam Touch, daMjan, vagy Ambietic.

Szusszanjatok kicsit két beadandó között, gyorsan fejezzétek be a stat házit és az otthon megígért nagytakarítást is végezzétek el mihamarabb, hisz április 23-tól 25-ig tényleg átadhatjátok magatokat a legendás ”Külker feeling”-nek. Keep calm & be FINe!

További cikkek
Top