Gazdaság
2018. 09. 23. - Koleszár Emese

Fogyasztói trendek

A trend bizonyos, piacon zajló jelenségek, folyamatok felerősödése, elterjedése a társadalomban, mely jelentős hatást gyakorol a fogyasztók magatartására, szokásaira a belátható jövőben. A társadalom egyes csoportjainak életmódjában, életstílusában, vásárlói magatartásában, attitűdjében is változást idéz elő, így befolyásolhatja a termékválasztási döntéseket és a szolgáltatókkal vagy termelőkkel szembeni elvárásokat. Napjainkban az emberek többségéről elmondható, hogy nem feltétlen döntenek a régi időkben megszokott, kisebb ráfordítást igénylő termékek és szolgáltatások mellett, részben a felgyorsult élet és a mohóság miatt. Manapság a vásárlás célja, hogy minél kevesebb idő alatt a lehető legtöbb élményt és élvezetet szerezzük meg. Tehát a takarékosság szerepe fokozatosan háttérbe szorul, inkább a shoppingolás gyönyöréből való kimaradás érzetének csökkentése a cél. Ezzel szemben a tehetősebb fogyasztók körében a felejthetetlen és egyedülálló élmények gyűjtése dominál. A következőkben különleges trendpéldákról olvashatsz.

Jógázz egy hasadék szélén!

A Maverick helikoptereket gyártó cég egy 3.499 dolláros jógaórát kínál. A cég legújabb akciója keretében Las Vegasból repíti el ügyfeleit egy 75 perces jógaórára, ami nem szokványos helyszínen, hanem a Valley of Fire State Park egyik legmagasabb hegycsúcsán kerül megtartásra. A résztvevők vezeték nélküli fejhallgatót hordanak, ezen keresztül hallgatják a jógaoktató utasításait és a kellemes zenét. Az órán egyszerre maximum 6 fő vehet részt, ugyanis a hegycsúcson többen nem férnek el. A 2,5 órás élmény kellemes pihenést is tartalmaz a sportolás után, mely egy limuzinos utazást és pezsgőzést foglal magába.

Úszósapka kifejezetten vakok részére

1960 óta a Paraolimpia versenyszáma a vakok úszása. Mindig is kihívás volt, hogy hogyan jelezzenek a vak úszóknak, ha közelednek a fal felé. Eddig gyakorlatilag az edzők rácsaptak az úszók fejére, ám most a Samsung és a Spanyol Paraolimpiai Bizottság közösen kifejlesztettek egy úszósapkát kimondottan vak úszók számára. A Samsung Blind Cap nevű úszósapka nagyon finom módszert alkalmaz. Enyhe vibrálást érez az úszó, amikor közeledik a fal felé. Az edző össze tudja kötni egy alkalmazással – akár okosórán keresztül is – a sapkát, és be tudja kalibrálni a távot, hogy mikor adja le a jelet, mikor nyomja meg a gombot.

Sporttárs kereső alkalmazás

A Björn Borg svéd alsónemű és sportruházat márka kifejlesztette a Sprinter alkalmazását, amivel a sportolás alapján van lehetőség partnert, sporttársat találni. A sportolók profilja nemcsak az alapadatokat tartalmazza, hanem azt is, hogy mit és mikor sportol a hölgy vagy úr. A megfelelő partner megtalálása után lehetőség van felvenni a kapcsolatot és egy közös sportolás közben megismerni egymást.

Érintéssel fizetni

A technológiai újdonságok használatában úttörő Ushuaïa Ibiza Beach Hotel bevezette a PayTouch rendszert, amivel nincs szükség többé bankkártyára vagy készpénzre, csak az ujlenyomat számít, mely mindenkinek egyedi és hamisíthatatlan. PIN kódokkal sem kell bajlódni. A becsekkolás során a bankkártyával együtt felveszik a mutató- és középső ujj biometrikus adatait s onnantól kezdve minden ezen a rendszeren keresztül történik, még a hotelben elérhető szolgáltatásokat, eseményeket is így osztják meg a vendégekkel.

Buli után, másnap

A Frisse Kater (jelentése „friss másnaposság”) szolgáltatás egy bohém éjszaka után nagyon is jól jöhet Amszterdam lakóinak: természetesen eltakarítják a buli romjait, és még reggelit is hoznak.  Gyümölcslevet és pirítóst visznek a házigazdának, s közben kisöpörnek, felmosnak, összetakarítanak és felporszívóznak a buliban érintett helységekben. Fejenként 15 euróért.

Mint azt láthatjuk és érezhetjük a 2018-as trendek egyik kulcspontja a digitális technológia és annak tovább fejlesztése, emberi interakciókkal való irányítása. Valószínű hogy mindez a nagyban megkönnyíti a felgyorsuló világunkban töltött mindennapjainkat.

További cikkek
Top