Sport
2014. 07. 11. - Scheier

Foci VB 2014 – ami eddig volt, és ami hátra van


Ha valakinek netán még nem tűnt fel, holnap már egy hónapja folyik Brazíliában a 2014-es focivébé. A nagy része már lezajlott, viszont a lényeg csak most jön! Holnap dől el, hogy ki állhat a dobogó alsó fokára, vasárnap pedig, hogy melyik a legjobb csapat jelenleg a világon. Viszont a döntő és a bronzmeccs előtt nézzük meg, hogy eddig mi is történt a lejátszott 30 meccsen.

A VB újításai…

Brazíliában alkalmazzák először világeseményen a gólvonal-technológiát, amivel olyan bírói hibákat lehet kiküszöbölni, mint Lampard 2010-es meg nem adott gólja. Bár eddig nem volt olyan eset, ahol bárki kétségbe vont volna bármilyen helyzetet a VB-n, véleményem szerint teljesen jó ötlet ez a szerkezet. Mint ahogy a bírókon található lézerkard-szerű eszköz is, amivel a szabadrúgásoknál szokták a labda és a sorfal helyét megjelölni. Borotvahab jellegű anyagot fújnak a fűre, ami perceken belül eltűnik, viszont a pontrúgás pillanatában világosan mutatja, hogy kinek és minek hol kell lennie. Na de lássuk, hogy milyen események színesítették eddig a vébét!

…és érdekességei

Miroslav Klose az elődöntőben megdöntötte a brazil Ronaldo rekordját, 16 VB góllal, és ha esélyt kap a döntőben, talán még növelheti is ezt a számot. És ha már a brazil-német elődöntőnél tartunk, nem mehetünk el a VB legtöbb gólos és egyben legnagyobb gólkülönbségű meccsének megemlítése mellett. A házigazda csapat 1-7-re vérzett el mindenki meglepődésére a német válogatott ellen, sok új mémnek táptalajt adva. Egyébként az idei leggyorsabb gólt az amerikai Clint Demsey szerezte 30 másodperc alatt, míg a legkésőbb (de még nem tizenegyes párbajban) szerzett gólt Abdelmoumene Djabou jegyezhette fel magának a 121. percben.

 

Az „esélyesek” teljesítménye

Az idei világbajnokság egyik talán legmeglepőbb része a csoportkör volt, hiszen búcsúzott Portugália, Olaszország, Spanyolország és Anglia is. És akkor csak a legnagyobb nevű kiesőket említettük, hisz azért Oroszország és Horvátország sem leírandó futballt képvisel. A nyolcaddöntőig bírta csak Uruguay, pedig 4 éve bronzmeccset játszottak, a franciák pedig a negyeddöntőig jutottak. Az elődöntőbe bejutottak is azért bőven esélyesnek voltak mondhatóak, hisz ott volt a házigazda és a 4 éve ezüstérmes Hollandia, de pont ez a két csapat búcsúzott, így vasárnap a Német – Argentin meccsen fog eldőlni, hogy ki kapja a trófeát.

A VB meglepetéscsapatai

4 nemzet válogatottját kell mindenféle képen kiemelnem, hisz róluk nem feltétlenül gondolta volna bárki is, hogy ilyen teljesítményt fognak nyújtani. Kezdeném egyből Costa Ricával, akik a VB egyik „halálcsoportját” zárták veretlenül, olyan csapatokat kiejtve, mint Anglia vagy Olaszország. És a lendület egészen a negyeddöntőig tartott, ahol végül a tizenegyes párbajban a holland cserekapus megleckéztette őket, de így is történelmi sikert ért el a csapat. Számomra a második legkellemesebb meglepetést Kolumbia okozta, akiket végül a házigazda brazilok állítottak meg, ugyan csak a negyeddöntőben. Ők nem csupán eredményességük miatt kerültek rivaldafénybe, hanem azért is, mert látványosan élvezték azt a focit, amit játszottak, öröm volt a játékukat nézni. És nem mellesleg a góllövőlistát még mindig az ő játékosuk, James Rodríguez vezeti 6 góllal. Belgium is eljutott a negyeddöntőbe, bár róluk már a VB előtt is sokat lehetett hallani, mivel keretükben csak top ligákban játszó futballisták találhatóak. Fiatal koruk sem akadályozta őket, szépen vették az akadályokat – és még ha nem is a legszebb focival –, teljes mértékben kiérdemelték a 6. helyet. És végül, de nem utolsó sorban említést kel tennem még Chiléről, akik 2-0-ra verve a spanyolokat, másodikként jutottak tovább a B csoportból, óriási meglepetést okozva. És bár a nyolcaddöntőben a brazilok egy hibákkal teli tizenegyes párbajban végül kiejtették őket, sokak szívébe belopták magukat.

 

A bronzmeccs csapatainak „VB-s előélete”

Mindkét csapat veretlenül zárta a csoportját, csak Hollandia 3 győzelemmel, a házigazdák pedig döntetlent játszottak Mexikóval. A hibátlan csoportkör után a tétmeccsek során is végig domináltak a Hollandok, de a helyzeteket sokszor elhibázták, így kétszer is tizenegyes párbajba futottak. Costa Rica ellen ugyan simán hozták a kötelezőt, de másodjára már nem jött ki a lépés, így Argentína ellen vesztesként távoztak. Brazília a csoportkör után kezdett egyből egy tizenegyes párbajjal, de végül a sorozatos bakik után ők nyertek. Az eddig brillírozó kolumbiaiak ellen viszont hirtelen feljavult a játékuk és simán hozták a meccset. Már-már én is kezdtem elhinni, hogy ezek a brazilok esélyesnek mondhatók, de aztán belefutottak történetük legmegalázóbb vereségébe Németország ellen, így hazai pályán már csak a bronzmeccsen bizonyíthatnak.

 

A két döntős útja a fináléig

Nem meglepő módon a két legtöbb győzelmet arató csapat (5-5), Németország és Argentína találkozik vasárnap este a riói Maracana stadion gyepén. Mindkét csapat élen van a statisztikákban, csak míg az argentinok a legtöbb gól nélküli meccset tudhatják magukénak (4), addig a németek a legtöbb gólt (17) és a legnagyobb gólkülönbséget (+13). Míg Argentína az egyenes kieséses szakaszban egyéni villanásokkal döntötte el a meccseket, Németország csapata inkább “spanyolos” passzjátékkal fektette két vállra az ellenfelet. Ezek után leszögezhetjük, hogy két csapat merőben eltérő játékstílust alkalmaz, remélhetőleg óriási meccset fogunk látni. A döntőben mindenki tiszta lapokkal indul, győzzön a jobbik, illetve itt a személyes véleményem!

 

Mire tippelsz, hogy alakul a VB döntő?

Sima Argentín győzelmet várok.
Über alles! Tuti, hogy a Németek nyernek.
Kétesélyes, nem tudom előre megmondani.
Most akkor a Torghelle tényleg felvette az argentín állampolgárságot?
További cikkek
Top