BGE
2017. 04. 30. - Mesi06

Fitness az Instagramon- avagy a hibátlan test mítosza

 

Neked is feltűnt, hogy mostanában úgy látszik, a közösségi oldalakon  mindenki proteines shaket szorongat, és a „köszi, nem eszem szénhidrátot” mondat olyan könnyedén hagyja el az emberek száját, mintha soha nem is vágynának zsírban tocsogó hamburgerre?

Ezek mellé a hangzatos szavak mellé rengeteg #fitness hashtag ugrik fel az Instagrammon, ahol a kockás hasú felhasználók a detox teákat és az egészséges életmódot hirdetik. Egy kis tea, saláta és edzés. Szinte túl könnyűnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, tényleg csak ennyi lenne?

Az utóbbi években a kóros elhízás mellett a fitness mánia is terítékre került, a social médiát pörgetve rengeteg olyan nehézbombázó köszön vissza, akiknek a testzsírszázaléka egyjegyű szám formájában nyilvánul meg. Egyrészt ezek a lányok legalább olyan motiválóak, mint az edzőteremben a falra graffitizett Schwarzenegger idézetek, de azért jobb, ha nem hagyjuk magunkat az orrunknál fogva vezetni. Hiába tűnik csillogónak ez a világ, nem sok jóra vezet, ha folyamatosan olyan emberekhez méricskéljük magunkat, akiknek konkrétan az a feladatuk, hogy jól nézzenek ki.

jen selter

Pozitív hatással lehetnek ránk a különböző személyi edzők által megosztott videók, vagy csodálatos transzformációról szóló képek is, viszont nem szabad azt hinnünk, hogy a többmilliós követőtáborral rendelkező csajok minden nap ötven felülés után pattannak ki az ágyból. Sokszor rosszul érezhetjük magunkat, ha a tónusos hasú Insta celebek képeit bambulva odatelepszik a kisördög a vállunkra, és a fülünkbe suttogja: ha neki megy, akkor te miért nem tudod megcsinálni?

do

Azonban csak a felszínt kapargatjuk, amikor egy-egy ilyen fotó láttán elönt a sárga irigység, hiszen nem sok szó esik a rengeteg lemondással járó munkáról, arról, hogy bizony ők is megkívánják az édességet, és nem minden edzésre szökdécselve, vidáman dúdolva indulnak el, nekik is lehetnek rosszabb napjaik. Persze a legtöbb esetben nem látunk be a színfalak mögé, ezért hihetjük azt, hogy ezekhez a mindig motivált, minden edzést tökéletesen és kecsesen végrehajtó lányokhoz, vagy srácokhoz képest mi sehol sem tartunk. Ilyenkor kell végiggondolnunk, hogy ők is elkezdték valahol, és a social media nem feltétlen adja vissza a hétköznapokat.

Szerencsére egyre többen megosztanak olyan képeket is, amikor éppen nem a legjobb formában virítanak, így volt ezzel Anna Victoria fitness blogger is. Az alábbi postot több oldal is közzétette –ezzel még nagyobbat lendítve Anna népszerűségén-, azzal a kérdéssel, hogy „vajon hány hét telt el a két fotó készítése közt”? A válasz nem hetekben mérendő, hanem percekben.

anna-victoria-fit-comp

Neked is leesett az állad, ugye? Pedig nem átverés, a két kép pár perc különbséggel született. A fény és a szög is nagyban befolyásolja, hogy mit látunk, és persze a póz sem utolsó. Az első annak a bizonyítéka, hogy az egészséges életmód, a kardió és a súlyokkal való edzés segítségével mit hozott ki magából Anna, a második pedig megmutatja, hogy bizony ülő helyzetben teljesen máshogy néz ki a teste.

Ahelyett, hogy az Instagram tökéletes idomú bloggerei elvennék a kedved az edzéstől, és azon zsörtölődnél, hogy neked nincs napi 24 órád arra, hogy a testeddel foglalkozz, inkább azt tanuld el tőlük, hogy az „énidő” nagyon fontos. És ne feledd: nem az a lényeg, hogy Jen Selter légy, hanem saját magad legjobb verziója!

Szerinted mennyiben befolyásolja a testképedet a social media?

Nem foglalkozom vele, majd futok hogyha kergetnek.
Motivál és arra sarkall, hogy kihozzam magamból a maximumot.
Néha sírva görgetem az Instát, de amúgy minden rendben.

 

További cikkek
Top