BGE
2019. 09. 29. - Márkus Bálint

Fifa-gála 2019

 

2019. szeptember 23-án este került megrendezésre a 2019-es FIFA díjátadó ünnepség, amely hivatalos nevén a The Best Fifa Football Awards megnevezést viseli. A világhírű milánói Scálában tartották meg a ceremóniát, ahol a labdarúgás világának nagyjai gyűltek össze. A műsorvezetők Ruud Gullit és Ilaria D’Amico voltak. Az átadó keretében számos díj került kiosztásra, külön férfi és női kategóriákban. Női díjak: az év női labdarúgója, az év női kapusa, az év női edzője, az év női csapata. Férfi díjak: az év férfi labdarúgója, az év férfi kapusa, az év férfi edzője és az év férfi csapata. Valamint a FIFA fairplay díj, A Puskás díj és a FIFA szurkolói díj.

 

Az ünnepség 2017. január 9-én került először megrendezésre a svájci Zürichben. A ceremónia alapvetően az év játékosa díj köré lett megszervezve, ugyanis ez a gála legfontosabb díja. A FIFA azért is rendezte meg ezt az eseményt, mivel 2016-ban a France Football szaklap kivált a FIFA szervezetéből és az év játékosa díjat a szaklap döntése alapján ítélték oda az adott játékosnak. Így a FIFA saját esemény kereteiben bonyolítja le ezt az átadót és osztja ki a díjakat. Az idei évben nagy hírnek örvendhettünk, ugyanis a Puskás díjra a díj történelmében először magyar jelölt került be a végső három játékos közé.

FIFA Fairplay díj 

Marcelo Bielsa és a Leeds United csapata vehette át az elismerést, ugyanis az egyik bajnoki mérkőzésükön egy szabálytalan gólt szerezve az előbb említett Marcelo, csapattársait irányítva beengedtek egy gólt az ellenfélnek, így sportszerűen visszaadták a szabálytalan ítéletet.

FIFA Szurkolói díj

A díj nyertese Silvia Grecco és családja lett. Az édesanya  az idény összes Palmeiras bajnoki meccsét közvetítette a helyszínen vak és autista fiának.

FIFA Puskás díj

Örömünkre ezt a díjat egy magyar sportoló vehette át. A 18 éves Zsóri Dániel, aki a Debrecen játékosa, fantasztikus ollózó góljával Lionel Messi előtt végezve vehette át a díjat olyan játékosok után, mint Cristiano Ronaldo vagy éppen Zlatan Ibrahimovic.

FIFA év női csapata

Kapus: Sari van Veenendaal, védők: Lucy Bronze, Wendie Renard, Nilla Fischer és Kelley O’Hara, középpályások: Amandine Henry, Julie Ertz, Rose Lavelle, támadók: Marta, Alex Morgan, Megan Rapinoe

Az év női edzője

A brit Jill Ellis nyerte el ezt a magas érdemet, Az Egyesült-Államok női válogatottjával elért sikerei miatt.

Az év női kapusa

A holland Sari van Veenendaal nyerte el aki a spanyol Atletico Madrid csapatát erősítí. A chilei Christiane Endler végzett mögötte, míg a harmadik helynek a svéd Hedvig Lindahl örülhetett.

Az év női játékosa

A Reign Fc játèkosa Megan Rapione nyerte el ezt a magas elismerést. Amerikai honfitársát Alex Morgant utasította maga mögé. A harmadik helyen pedig a Lyon játékosa Lucy Bronze végzett.

FIFA év férfi csapata

kapus: Alisson Becker (Liverpool), védők: Marcelo (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Virgil van Dijk (Liverpool), Matthijs de Ligt (Ajax), középpálya: Eden Hazard (Real Madrid), Frenkie de Jong (Fc Barcelona), Luka Modric (Real Madrid), támadók: Lionel Messi (Fc Barcelona), Kylian Mbappé (Paris Saint Germain), Cristiano Ronaldo (Juventus).

 

Az év férfi edzője

A német Jurgen Klopp vehette át az elismerést. A Liverpool nagyszerűen zárt szezonja miatt, ugyanis a Bajnokok Ligáját elnyerte csapata és a Premier Leagueben is nagyszerű teljesítményt produkált együttese.

Az év férfi kapusa

A Brazil Alisson Becker vehette át ezt a díjat. Liverpool csapatában pazar védésekkel és hatalmas teljesítményekkel segítette társait. Egyébként a Barcelona kapusát, Marc André ter Stegent és a Manchester City kapusát, Edersont utasította maga mögé.

FIFA év játékosa

A ceremónia legrangosabb díját az argentin Lionel Messi nyerte el, a Spanyol Bajnokság legfelső fokáig vezette csapatát, és hihetetlen statisztikai mutatókkal zárta a szezont. A második helyen a holland Virgil van Dijk végzett aki szintén hatalmas teljesítményt produkált az egész szezon alatt és sikeres szezont zárt a Liverpool együttesével. A dobogó legalsó fokán pedig az örök rivális Cristiano Ronaldo végzett, aki bár csapatot váltott és a Juventus együttesét erősíti, megmutatta, hogy még így is hatalmas teljesítményt képes nyújtani.

 

További cikkek
Top