BGE
2021. 12. 20. - Laura Szabó

Fenntartható fejlődés – a jövő a tét

Bizonyára Ti is észrevettétek már, hogy rengeteg kezdeményezés történik manapság a környezetvédelem és a fenntarthatóság érdekében. A közösségi média felületein könnyű különböző felhívásokba és megdöbbentő tényekbe botlani bolygónk sorsával kapcsolatban, és aggodalmunk nem oktalan. A Külker Online is szeretné felhívni a figyelmet a tudatosságra, ezért most bemutatunk Nektek egy különleges eseményt.

Idén november 29. és december 5. között került megrendezésre a Planet Budapest 2021 Expó és Világtalálkozó elnevezésű esemény, amely Közép-Európa legnagyobb szakmai rendezvénye a világ jövőjéről, a fenntarthatóságról. A Planet Budapest célja legfőképpen az, hogy a visegrádi országokkal együttműködésben hozzájáruljon a fenntartható fejlődési fordulathoz és széles körben alkalmazható, innovatív megoldásokat nyújtson. A kiállításon találkozhattunk többek között a környezeti fenntarthatóságra nyitott vállalatokkal és startup cégekkel, vagy akár olyan élményközpontú bemutatókkal, ahol interaktív kereteken belül ismerkedhettünk meg a fenntarthatóság egyes részeivel.

De miért fontos a fenntarthatóság?

Legegyszerűbben úgy tudnánk erre választ adni, hogy amelyik rendszer nem fenntartható, az elkerülhetetlenül összeomlik. Az ember lassan felhasznál minden a természet által adott erőforrást, ha pedig elfogynak a gazdaság alapjait jelentő természeti erőforrások, akkor a gazdaság nyersanyag-utánpótlás híján nagyon lelassul, vagy egy idő után teljesen megáll, így például a víz, élelem, vagy az energia nem lesz elegendő számunkra. Ez hosszú távon a világgazdaság összeomlását is eredményezhetné. Bármilyen nehéz is elképzelnünk, az előrejelzések alapján ez akár még a mi életünkben is megtörténhet, ezért is nagyon fontos, hogy tudatosan és átgondoltan cselekedjünk akárcsak a legapróbb hétköznapi helyzetekben is.

– Jacques-Yves Cousteau

Ahogy majdnem mindennek, úgy a fenntarthatóságnak is vannak szkeptikusai. Lehet Te, aki ezt most olvasod vagy a téma egyik legnagyobb megkérdőjelezője. Bár mi nem kényszeríthetünk senkit véleményének azonnali megváltoztatására, egy-két figyelemfelkeltő, talán akár sokkoló ténnyel viszont képesek lehetünk bogarat ültetni a fülekbe.

Manapság talán az egyik legnagyobb nyersanyag-felhasználó terület a divatipar, hiszen egyre több és több ruhadarabot vásárolunk. Amíg nagyszüleink egy cipőt akár egy évtizedig is hordtak, kisebb hiba esetén inkább megjavították, addig mi évente vásárolunk újat belőle és dobjuk azonnal kukába, ha valami apróbb baja esik. A cipőpiac mérete globálisan 407 milliárd értékű, amit talán ép ésszel fel sem fogunk. De ez nem csak a cipőkkel van így, más ruhadarabokra is rengeteget költ az ember. Hihetetlennek tűnik, de igaz, egy egyszerű fehér póló előállításához annyi vízre van szükség, amennyit egy felnőtt ember átlagosan 2-3 év alatt iszik meg. Egy kutatás szerint pedig elmondható, hogy az európai vásárlók a ruháik 30%-át mindössze egyetlenegyszer viselik. Ilyenkor tehát azt érdemes átgondolnunk; tényleg szükségünk van arra a tizedik fehér pólóra, farmerre, cipőre?

A tudatos energiafogyasztás is hatalmas szereppel bír a fenntarthatóság során, azonban a mai „online világ” és a digitalizáció miatt erre a legnehezebb odafigyelni. Kevesen vannak tudatában annak, hogy az utóbbi években rendkívül népszerűvé váló online filmnézés és videojátékozás mennyi energiát igényel, de még ennél is s jelentősebb energiahasználattal jár az úgynevezett kriptovaluták bányászata. Sokáig hittük, hogy a napelemek végre megoldják az energiatermelés problémáját, azonban tömeges előállításuk környezetkáros hatású és a felületeken használt szilikon alacsony hatásfokú, ezért a beérkező napfény energiájának többsége elveszik. Ezért még mindig szükség van egy olyan technológiai áttörésre, amely megoldást jelenthet a túlzott energiafogyasztásra.

Kiszáradó folyók, 300 millió tonna műanyag évente, veszélyben lévő kávé és banán, és még hosszú oldalakon keresztül sorolhatnánk a minket fenyegető veszteségeket. Gondoljunk csak bele, milyen lenne a reggelünk egy jó kávé nélkül? Milyen lenne Magyarország a Duna nélkül? Ezek a veszélyek pedig itt várakoznak küszöbünkön, ezért ha csak egy kicsit is jobban odafigyelünk, nagy dolgokra lehetünk képesek. Ha felkeltettük érdeklődésedet a témában, olvass róla sokat, látogass el jövőre a Planet Budapest rendezvényre, és légy nyitott a fenntarthatósági megoldásokra!

További cikkek
Top