BGE
2021. 08. 08. - Eszter Brandhuber

Fenntartható divat

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyert a fenntarthatóság, legyen szó divatról vagy az energiaforrásokról, napról napra többet halljuk ezt a kifejezést. De mit is jelent ez?

A fenntartható divat célja, egy olyan rendszer létrehozása, amely határozatlan ideig támogatható a környezetre gyakorolt emberi tevékenységek által és a társadalmi felelősség szempontjából is.

Szemétből táska?

Többféle megközelítés jött létre a fenntarthatóság elvén, vannak tervezők, akik a szemétből készítenek olyan darabokat, amelyekről soha nem mondanád meg, hogy valamikor még egy szeméttelepen kallódtak. Ilyen például az orosz tervező Olesya Kulik is, aki a 99Recycle márka egyik designere. Egy 3D-s nyomtató segítségével szinte bármit el tudnak készíteni újrahasznosított műanyagból; a táskáktól a gördeszkáig, a határ igazából a csillagos ég! Ezzel ugye csökkentve a napjainkban nagy problémát jelentő felhalmozott műanyagmennyiséget.

Az etikus munka és túltermelés

Egy másik szempont, ami gyakran feljön amikor a fast fashionről, vagy éppen a fenntarthatóságról van szó, az az etikus munka. Bizonyára mindannyian tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, hogy a ruhák, melyeket az olcsó divatipar napról napra önt ki magából nem biztos, hogy etikus módon lettek előállítva. Legyen szó a Forever 21-ról vagy a H&M-ről, vagy ne talán a Nike-ról, mind kihasználják a Keleten található végtelenül olcsó munkaerőt nem törődve azzal, hogy kik és hogyan állítják elő termékeiket. Világszerte több, mint 170 millió gyerek dolgozik ma is veszélyes körülmények között, gyakran 14-16 órát egy nap, legtöbbször csupán néhány dollárért.

Nem véletlen tehát, hogy az etikusan elállított divatáruk jóval drágábbak, mint a fast fashion által kidobottak. Éppen ezért ma szinte lehetetlen elkerülni a fast fashiont, pont a megfizethetősége miatt. És ez teljesen érthető! Viszont gyakran feláldozzuk a fenntarthatóságot a divat oltárán, hiszen mindenki igyekszik lepést tartani az éppen aktuális trendekkel és a fast fashion ez ki is használja! Megfizethetősége miatt roppant egyszerű minden szezonra teljesen átalakítani a ruhatárad a villámgyorsan változó aktuális trendeket követve.

Egy másik következtetés, amely az olcsó munkaerőből fakad, az a túltermelés. A hatalmas kooperációknak nem érdeke azzal törődni, hogy pontosan mennyit lenne szükséges előállítani, hiszen a munkaerő olyan olcsó, hogy szinte lényegtelen, hogy egy darabból 10.000 vagy 15.000 lesz elkészítve. Azonban a Föld szempontjából igenis lényeges, hiszen az ily módon előállított ruhák nagy része soha nem kerül eladásra, így a szeméttelepen végzi nagyjából 80%-a. Másrészről, a textilipar 9,3 milliárd tonna vizet használ fel évente, ami szinte elképzelhetetlen. És nem utolsó sorban a divatipar felelős a globális széndioxid kibocsátás 10%-ért.

Azt például tudtad, hogy nem csak a luxus divatházak, de gyakran az olcsó divatipar is a túltermelés miatt az el nem adott ruhákat inkább megsemmisíti, minthogy alacsonyabb áron adja el, vagy éppen eladományozza a nélkülözőknek? Ugye nyilván sértené a Gucci imázsát, hogyha nem csak a felső 10.000 hordaná a ruháikat.

Hogyha érdekel, ezen az oldalon meg tudod nézni, hogy Te milyen ökológiai lábnyomot hagysz magad után a gardróbod alapján: https://www.thredup.com/fashionfootprint

De akkor mit tehetünk?

Ahhoz, hogy a fast fashion által okozott károkat globális szinten csökkentsük, hatalmas társadalmi összefogás lenne szükséges, többet között a fogyasztói társadalom felszámolása. De ugye ez egyértelmű, hogy nem fog bekövetkezni, viszont ettől függetlenül, mint egyén, Te is sokat tehetsz egy fenntarthatóbb jövőért! Magamból kiindulva tudom, hogy gyakran megfizethetetlen egy-egy kézzel készített darab megvásárlása egy egyetemista számára, viszont nem csak ez az egy módja van a tudatosabb vásárlásnak. Sokak örömére a Secondhand boltok és a turik egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a környezetbarát vásárlásban, hiszen ott az alapdarabok mellett igazi kincsekre bukkanhat az ember, amellett, hogy megmenti a ruhákat attól, hogy a szeméttelepen kössenek ki. Nem mellesleg jóval alacsonyabb áron lehet hozzájutni akár márkás, alig használt darabokhoz is. Úgyhogy én mindenkit bátorítanék, hogy látogassatok el a helyi turitokba, lehet, hogy a végén kellemesen csalódtok!

Emellett ne felejtsük, hogy vásárolhatunk hazait is! Legyen szó a Tisza cipőkről, vagy a Zoe Phobic táskákról, vagy a Süel kötött áruiról, mindenből létezik fenntartható magyar alternatíva! 

További cikkek
Top