BGE
2022. 03. 23. - Anna Amina Klinovics

Félreismert cicusok

Egy igazán megosztó téma szokott lenni az emberek körében, az, hogy egy illető kutyás-e vagy pedig macskás. Jó magam macskatulajdonos létem ellenére egyaránt vagyok mindkettő, azonban úgy érzem, hogy utóbb említett házi kedvencünk nagyobb ellenszenvnek örvend, mint az ember legjobb barátjaként számon tartott kutyusok. Így a következő sorokban a fair play érdekében, bemutatásra kerül a cicusok mindazon különleges és említésre méltó tulajdonsága, melyekért ők is elismerést, de legalább is egy nagy piros pontot érdemelnek.

Ugorjunk vissza egy kicsit az ókori Egyiptomba, ahol is hírhedten nagy kultusza volt ezeknek a bundás jószágoknak, olyannyira, hogy arany ékszereket aggattak rájuk, bántalmazásukat és az országból való kicsempészésüket büntették és még saját temetkezési helyet is jelöltek ki számukra; Bubasztisz városát, melynek – logikus módon – a macska formájú Bastet volt az istennője. Amellett, hogy csodálták a macskák független és öntörvényű személyiségét, nem véletlen, hogy nagy becsben voltak tartva, hiszen szép számmal tizedelték a termésekre rárontó rágcsálókat. Noha ezt a tulajdonságukat még napjainkban is őrzik, már koránt sincs rá akkora szükség, mint régen. Ám a modern kutatásoknak köszönhetően sokkal érdekesebb és hasznosabb tulajdonságait fedezték fel a macskáknak.

Az első tény, amivel talán sokan nincsenek tisztában, hogy a 2019-es év egyik nagy tudományos felfedezése volt, hogy a cicák ugyanúgy képesek kötődni, mint a kutyák vagy éppen akár a gyerekek. Csak másképpen mutatják ezt ki. Kik jobban, kik kevésbé, hiszen ők sem egyformák.

Ami a kommunikációjukat illeti, a macskák 100 különböző hangot képesek kiadni magukból, míg a kutyák csak 10-et. Érdekes tény, hogy természetes hangjuk, melyen egymással kommunikálnak, az emberi fül számára nem hallható. A kilencéletű haramiák nyávogásukat mondhatni az embereknek fejlesztették ki, a tudósok szerint a velünk való sikeresebb együtt élés okán. Logikus, hiszen akkor nem tudnának olyan keservesen követelőzni, ha üres a tálkájuk… Azt sem árt tudni, hogy minél többet beszélünk hozzájuk, ők annál többet fognak nyávogni.

Bármilyen öntörvényűek is legyenek, a macskák nem buta jószágok, sőt a cicák agya sokkal több hasonlóságot mutat az emberéhez, mint a kutyáké. Kifigyelik és megtanulják, hogyan kell kinyitni az ajtókilincset vagy bizonyos reteszes zárakat. Azt is könnyedén kilesik, hogy hova teszed kedvenc falatjukat, hogy aztán megszerezzék maguknak. Ezen kívül kifejezetten szórakoztatóak is tudnak lenni. Persze itt most nem az internetet elárasztó millió macskás mémről beszélünk, hanem sokkal inkább arról, hogy ők is képesek bújócskázni, megkeresni és elkapni gazdájukat, sőt még fogócskára is rávehetőek. Szóval lényegében okosak ők, megértik ha szólunk hozzájuk, csak nem mindig érdekli őket. Kevésbé sarkosan megfogalmazva ez annyit tesz, hogy ők nem azok a „parancsra ugró” típusú állatok.

Na, de ennél még mindig több rejlik ezekben a bundás lókötőkben! Azonkívül, hogy híresen független szellemiségükkel toleranciára nevelnek minket, a velük való érintkezés növeli szervezetünk allergénekkel szembeni ellenállóképességét. Arról nem is beszélve, hogy elképesztő kis szervezetük van, ugyan is az emberrel ellentétben képesek C-vitamint előállítani, méghozzá nem is kis mennyiségben.

Bizonyára mindenki hallott már cicát dorombolni. A közhiedelemmel ellentétben nem csak akkor teszik ezt amikor boldogok és biztonságban érzik magukat, de akkor is, hogyha például stresszesek vagy éhesek. Ezek hangzása is különböző, hol mélyebb, hol pedig magasabb. Azonban ami még érdekesebb, az az, hogy dorombolásuk frekvenciája csökkenti a fájdalmat, segíti a csontok összeforrását és az izomsérülések gyógyulását, nem csak az ő, hanem a gazdáik esetében is. Nem olyan rég annak is híre ment, hogy sérült űrhajósok terápiájánál javasolták macskák bevonását, hogy gyorsítsák a súlytalanság okozta károk (csont- és izomtömeg-veszteség) regenerációját.

Újabb szuper képesség, mely a listájukra írható, hogy még a szívünkre is pozitív hatással vannak. Több orvosi tanulmány is kimutatta, hogy a macskatartók esetében negyven százalékkal csökken a szívroham kockázata, ugyanis dorombolásuk még a vérnyomás és az érrendszeri betegségek esélyét is leredukálja. Végül, de nem utolsó sorban terápiás hatásúak, a velük való játék és törődés elősegíti a szervezetben az oxitocin termelését, így különösen jót tesznek például a gyászolóknak, a depresszióban szenvedőknek vagy az autista gyerekeknek.

Összegezve, még ha életüknek csak a harmadát töltik is ébren és még abban a kevésben is néha az idegeinken táncolnak, úgy gondolom, hogy az imént említett készségeikkel azért szépen igyekeznek ezeket kompenzálni. Még akkor is, ha képesek a két szép szemünkbe egyenesen belenézve teljes lelki nyugalommal lesöpörni egy vizespoharat az asztalról.

További cikkek
Top