BGE
2018. 11. 21. - Koleszár Emese

Fekete Péntek

 

Ismét itt van az év egyik legvártabb napja, a Black Friday. Minden évben több és több ember vesz részt a hatalmas leárazásokról szóló eseményen. A már hagyománnyá vált napról ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.

A Fekete péntek kifejezés 1966-ból, az Amerikai Egyesült Államokból származik, de csak 2009-re vált ismertté. A dátum hagyományosan minden év hálaadás utáni péntekére esik, idén ez november 23-a. Itthon először 2013. november 29-én rendezték meg a kiskereskedelemben.

De miért pont fekete ez a bizonyos nap? Többen már sejthetjük, hogy valami tragikus vagy misztikus múltja lehet ennek a pénteknek. Természetesen, szó sincs ilyenről, de számos magyarázata létezik. Az egyik ilyen az 1869-es pénzügyi válságra utalható vissza. Két Wall Street-i finanszírozó nagy mennyiségű aranyat vásárolt fel a nemzeti aranykészletből, bízva abban, hogy ezzel emelik az árakat és rendkívül nyereségesen adhatják el a megvásárolt aranyat. Az összeesküvés eredményeként akkor pénteken összeomlott a tőzsde és ezzel csődbe vitt megannyi embert a tőzsdecápáktól kezdve az egyszerű farmerokig.

Egy másik magyarázat szerint az elnevezés a philadelphiai rendőröktől ered az 1950-es évekből. Ők így írták le azt a káoszt, ami aznap volt a városban: városlakók és turisták árasztották el a várost a haditengerészeti labdarúgó meccs miatt. Feltételezhetjük, hogy a rend őrei mennyire lehettek feszültek ezen a napon, mivel egyikőjük sem vehetett ki szabadságot a tömeg miatt.

Mint mindig, itt is természetesen él egy olyan mítosz, aminek szinte semmi feljegyzett valóságalapja nincs: az 1800-as években a déli ültetvényeken hálaadáskor kedvezményesen vásárolhattak rabszolgákat.

Napjainkban a kereskedők és a média a könyvelők tintájának színe miatt hívják így ezt a napot. Számviteli szempontból hagyományosan a veszteséget vörös tintával jelzik, ezért a nyereséget feketével jelölik. A fekete péntek tehát az a nap, amikor a kereskedők nyereségessé tehetik az évet.

A Black Friday nem hivatalos szünnap, de sokan szabadságot vesznek ki, a kereskedelemben és bankszektorban dolgozók kivételével. Kijelenthetjük, hogy ez a karácsonyi bevásárlószezon nem hivatalos kezdete. Sok bolt ilyenkor meghosszabbított nyitvatartási idővel tart nyitva. A Walmart például 24 órán keresztül várja a vásárlókat, de hát kérdéses, hogy a nap végére marad-e valami értékes vagy használható a boltban. Gondolom, sokan vagyunk, akik úgy gondolják, hogy ez az év legnagyobb bevételt hozó napja, azonban ez nem mindig van így, de biztosan kijelenthetjük, hogy a dobogó körül mozog.  2002 és 2004 között csak a második helyen állt, ám 2003 és 2005 között a legforgalmasabb nap volt. Sokszor viszont nem tudja megelőzni a karácsony előtti szombatot és ez szerintem nem szorul magyarázatra, hogy miért nem. Az őrült vásárlási lázban égők tapintatlansága és figyelmetlensége miatt számtalanszor történnek kisebb nagyobb balesetek, halálesetek.

A kimutatások alapján a játékok és az elektronikai cikkek a legkelendőbbek ekkor. A tengerentúl minden évben vannak olyan slágerek, amelyek csak magukban hatalmas bevételt hoznak. 1997-ben például a nálunk is ismert tamagochit 70 millió példányban adták el. A 2000-es években a pokémon figurák, Play Station, Xbox és a robotizált plüssök voltak a legnépszerűbbek. Érdekesség, hogy Amerikában még manapság is az Elmo plüss az egyik legkeresettebb árucikk. Magyarországon a családok nagy része a társasjátékokat többre értékeli, mint az okos játékokat, mivel ezek fejlesztik a reál és művészeti készségeket.

A Black Friday alkalmával valóban lehet találni hatalmas kedvezményeket, így könnyen spórolhatunk a karácsonyi ajándékokon. De talán jobb, ha otthonról, interneten keresztül tesszük mindezt. Kényelmesebb és biztonságosabb.

További cikkek
Top