Szubjektív
2014. 02. 07. - Fanni

Fejlődő embertelenség

Együtt a barátokkal…klikk. Külker menü, dupla jäger…klikk. Colgate mosoly az új ruhában…klikk. Közös kép a jobb profilból…klikk. Felhőtlen beszélgetések…kli…vagy várjunk csak!
Miért más lássa azt, amit te magad meg is élhetsz?

A technika egyszerű és kényelmes lehetőségei olyannyira kezdik átformálni a világot, hogy kérdéses, hogy mi következhet ebből 20-30 év múlva. Hogy fognak élni gyermekeink, mennyire maradnak életben a szociális élet alapvető pillérei, mint a személyes kontaktus, a társas kommunikáció? Hova lesznek a világmegváltó esti beszélgetések, a közös társasozások, nyársalások, a felhőtlen hangulatú borozások, a kíváncsi szemekben gazdag élménybeszámolók?
Ijesztő és egyben kiábrándító érzés, mikor még egy családi vagy baráti összejövetelen is az okostelefon az Úr. És megszállott rabságban gördül percenként a képernyő… Elszomorító, hogy kezdenek nagyobb teret nyerni a virtuális falak élménybeszámolói, a becsekkolások. A közös kép pedig elhanyagolhatatlan ahhoz, hogy lássák, veled igenis ott vannak a barátok. Pár alkalmazás segítségével a felső tízezerhez torzul egy pillanat, s bajban előbb érkezik a fénykép mintsem a segítség. Érdekes egy világ ez, ahol lassan többet ér egy jó virtuális imidzs birtoklása, mint a valóság egyszerű talaján megélni mindazt, ami fontos.

Sokan észre sem veszik, hogy a fejlődéssel párhuzamosan mekkora akadályokba ütköznek az alapvető szociális szükségletek, azonban a szemfülesek ezt kihasználva mutatnak görbe tükröt az embereknek. Különféle kezdeményezések születtek a folytonosan pittyegő készülékektől való elszakadásra, melyek segítő kézként, árral szemben próbálnak kiutat találni a változásra.

„Nincs Wifi, beszélgessetek!”

wifi

 

 

 

Tömör és frappáns mondat. Éppen elég arra, hogy mosolyt csaljon az arcunkra, és arra, hogy egy másodpercre összeránduljon a gyomrunk, s tükröt tartva magunk elé belegondoljunk, merre is haladunk. A kép egyszerűségének és a mondat élces humorának köszönhetően nem kellett sok idő, mire bejárta a világhálót.

Offline korsó

 

A korsó büszke feltalálója a dél-amerikai Salge Jorge bár tulajdonosa, aki megelégelte az antiszociális viselkedést tanúsító, telefonjukat robotként fürkésző vendégeket. Megoldásként egy nem mindennapi ötlettel állt elő. Ezen vendégei csak akkor juthatnak sörhöz, ha asztalon pihenő korsójukat mobiltelefonjukkal támasztják ki. A pohár kidolgozását illetően, pont egy iPhone-nyi helyet hagytak ki a korsó „talpánál”, amely segítségével a kikért nedű biztos lábakon állhat. Az már más kérdés, hogy azok, akiknek nincs iPhone-juk, mivel tudják helyettesíteni a támasztékot. A telefonozás elleni korsó készítésének videóját itt tekintheted meg.

the glass offline

Blokkoló sörtartóEz a készülék már komolyabb technikát igényel. Egy sörtartó, amelybe ha italt helyezünk, képes blokkolni a wifi, Bluetooth, és mobilnet működését, amely során ugyancsak nincs más választás, csak egymásra figyelni. Hogyan működik és miért is volt szükséges? Tekintsd meg saját magad!

anulador porta cerveja celular

Wi-Fi blokkoló tapéta

 

A végtelen kapcsolódási lehetőségek hirtelen megjelenése a kezdeti lelkesedés után minden felhasználót elgondolkodtat, hogyan élvezze az életet ezeket kihasználva. Az a kérdés, hogy hogyan lehet elkerülni a függőség kialakulását”  – Remy Oudghiri, az Ipsos közvélemény-kutató intézet igazgatója

Az Ipsos már 2006-ban rámutatott a probléma fontosságára, mikor kutatásai során kiderült, hogy a megkérdezettek 54%-a érzi úgy, hogy kevesebb időt fordít szociális életére az új technológiák igénybevétele miatt. Ez a szám 2012-re 71%-ra nőtt, s abban egyetérthetünk, hogy ez bizonyára 2014-re sem csökkent, sőt.

anti-wifi-wallpaper-close-up-550x439


A digitális detoxikálásra a francia kutatók egy olyan tapétát dolgoztak ki, amely megakadályozza a WiFi áthatolását. A fejlesztés előnye, hogy nem zár ki minden elektromágneses hullámot, csak a vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációra jellemző frekvenciákat, így a mobiltelefonokkal való hívás, illetve rádióhallgatás továbbra is lehetséges. A frekvenciákat a tapétára nyomott hópehely mintázatú háló szűri ki.

Digital Detox – Disconnect to Reconnect

dig

A Digital Detox nevű amerikai vállalat olyan Isten háta mögötti helyekre kínál utazási lehetőségeket kalandvágyóknak, ahol pár hétre, illetve hónapra szakíthatnak mindennapos munkájukkal, illetve megtapasztalhatják a teljes technikai függetlenséget. „Nincs főnök, nincs internet, nincs mobiltelefon, nincs óra, nincs munka”- hirdeti a vállalat internetes oldala. A kaland során az utazók visszatérhetnek ősi gyökereikhez, jógával és meditációval frissíthetik testüket és lelküket, túrák során ismerhetik meg a természet igazi arcát és természetes ételekkel pótolhatják az energiát. Az ötlet inkább egy remek marketingfogásnak tűnik, mintsem segítségnek, azonban ha mégis beválik, minden bizonnyal egy újabb lángészt köszönthetünk majd az ötlet kitalálójának személyében.

“Ez nem ugyanolyan függőség, mint a kábítószerezés: sokkal könnyebb megszabadulni tőle”. – mondta Remy Oudghiri.

Nem szükséges különféle technikai detoxikáló kúrákon részt venni és megannyi pénzt költeni ahhoz, hogy levághassuk magunkról a technika mozgató madzagjait. Csupán egy kis akaraterő kell, hogy átgondolhasd és rendszerezd, hogy mi fontos igazán az életben. Kitartás, hogy legalább egy hétig ne érdekeljenek az értesítések, hogy ne akarj mindent azonnal tudni, s hogy unalmadat ne a kényszer uralja, hanem megtanuld a magad előnyére fordítani. Elég csupán egy hétnek eltelnie, s máris másképp látod a világot, gazdagabb leszel megannyi értékes perccel, s előtérbe kerülnek mindazok, akik akkor is számítanak a társaságodra, ha épp nem villog sürgetően neved mellett az a bizonyos zöldellő ikon.

Nem hiszed? Nos, itt az alkalom, hogy kipróbáld! 😉

Mennyire vagy netfüggő?

Inkább a meleg vizet vigyék...
Roppant kellemetlenül érint a hiánya
Fontos dolog, de nem élet-halál kérdése
Nem bánnám ha örökre megszűnne
További cikkek
Top