Szubjektív
2017. 06. 14. - Krisztina Boda

Fedezd fel Magyarországot!

Ugyan kis hazánk nem pont égig érő, felhőket súroló hegységeiről híres, de a Kárpátok lábainak nyúlványai is rengeteg élményt tartogatnak mind a természet, mind a kultúra kedvelőinek. Hidd el, a vizsgaidőszaki hajrában kifejezetten jól fog esni egy-két nap távol a jegyzetek halmától, és legfőképpen az iskolától.

Összegyűjtöttünk nektek három igen kedvelt kirándulási célpontot:

Szalajka-völgy

A Szilvásváradtól mindössze pár kilométerre fekvő Szalajka-völgy a Bükk hegység lábánál található. A több, mint 50 éve működő erdei kisvasúttal pillanatok belül elérhetünk a környék nevezetességeihez. Ezek közül talán a legnépszerűbb a 17 méter hosszan lefolyó Fátyol-vízesés, ami a fehér mésztufának köszönheti a csipkékre asszociáló elnevezését. Szilvásvárad környékén számos különböző méretű tó van, melyekben rengeteg – ezen a környéken őshonos – sebes pisztráng úszkál. Éppen ezért, ha Magyarország ezen részén járunk semmiképp sem szabad kihagyni a pisztráng kóstolást, mely itt minden étlapon kötelezően szerepel. Az adrenalin függőknek pedig irány a szilvásváradi kalandpark!

A völgy autóval kb. 2 óra 20 perc alatt érhető el Budapestről, míg tömegközlekedéssel átlagosan 3 óra 30 perc az út.

Mecsek környéke

Jó ötlet lehet kissé délre venni az irányt, méghozzá a Mecsek felé. A térség legmagasabb pontja a Zengő, ami 682 méter magas. A magaslat többféle túraútvonalon megközelíthető, tetején az 1984-ben épült kilátóból szemünk elé tárulhat az egész vidék. Itt található Dél-Dunántúl kulturális központja is, Pécs. Egyik leghíresebb látnivalója a Zsolnay-negyed, amely öt hektáron elterülve a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát mutatja be nem épp a megszokott „múzeumi” módon. A hely egyébként 2014 óta szerepel a Hungarikumok listáján is. Újabban szokás Pécset a zenészek és művészek városaként emlegetni, hiszen a Halott Pénz, a Punnany Massif, a Kiscsillag és a 30Y is ebből a városból indult el útjára. Lazításképpen elmerülhetünk a Pécstől mindössze 10 km-re fekvő Orfűi tóban, ellátogathatunk a Pécsi Állatkertbe, vagy éppen felfedezhetjük az Abaligeten található cseppkőbarlangot.

Az út autóval Budapestről nagyjából 2 óra 10 perc, azonban a jó öreg Volánnal közlekedve ez az idő 3 óra 10 perc körülire emelkedik.

Balaton-felvidék

A Badacsony eldugott, csöndes kis falvai már-már romantikus hangulatukkal igazi feltöltődést hozhatnak a rohanás után.  A szerelmesek kedvelt helye a gyalogtúrával könnyedén elérhető Rózsa-kő, ami Kisfaludy Sándor költő szerelméhez köthető. Jó program lehet egy borkóstolás is, hiszen a táj híres a különleges borairól. A legkedveltebbek a száraz vörösborok, a badacsonyi kéknyelű, az olaszrizling és persze nem hagyható ki a felsorolásból a szürkebarát. Amennyiben megunjuk a csendet és inkább pezsgésre vágynánk, 1 órányira a Badacsonytól megtaláljuk a Balaton északi partjának nyüzsgő fővárosát, Balatonfüredet. Június közepétől Július elejéig Tihany „lilába borul”, ugyanis a városban ekkor rendezik meg a Levendula Fesztivált. Abban az esetben, ha erre a vidékre látogatunk, azt érdemes jó időben megtenni (mondjuk a vizsgaidőszak vége felé), mert akkor szinte biztosan csobbanhatunk a Balatonban is.

Az északi part fővárosa Budapesttől másfél óra autóval, vonattal zötyögve a Déli Pályaudvartól 2 és fél óra.

Reméljük írásunk meghozta a kedveteket egy vagy akár több napos kiruccanások megvalósításához. Jó pihit kívánunk mindenkinek!

A három úti cél közül melyiket választanád?

Szalajka-völgy
Mecsek és környéke
Balaton-felvidék

További cikkek
Top