BGE
2022. 02. 06. - Aténa Gyürü

Farsangi forgatag finomságai

Mostanra már talán azokban a háztartásokban sem díszeleg a karácsonyfa, ahol a díszek leszedését és a fenyő eltüntetését a lakásból nem kötik semmilyen jeles alkalomhoz, semelyik meghatározott naphoz, hanem szimplán azért szedik le, mert azt egy hétig is elég volt nézni, vagy mert másfél hónap után már nem éppen állnak olyan elbűvölően az ágai és már az illata sem okoz akkora örömet, mint az első napokban, esetleg már egyáltalán nincs is neki. Hagyományosan azonban a fa leszedésére január 6-án kerül sor, Vízkereszt napján, amikor is megkezdődik az évünk egyik legfinomabb időszaka, a farsang – persze szigorúan csak a karácsony után.

Ebben a majdnem két hónapos időintervallumban szerintem sokunk találkozik gyakrabban fánkkal és annak mindenféle változatával a konyhapulton, mint az év többi napján. Lehet ilyenkor próbálkozni az ellenállással, de egyrészt lehetetlen, másrészt nem is érdemes. Homályosan dereng már csak a karácsonyi süteményhegy emléke, a húsvét pedig még a láthatáron sincs, így mindenképpen ajánlom kihasználni ezt a köztes alkalmat.

Ha idén szeretnél versenybe szállni nagymama fánkjával, kényeztetnéd kicsit a családot, esetleg csak magadnak okoznál egy kis örömet a vizsgaidőszak fáradalmai után, vagy az új félév kezdetének alkalmával, akkor semmiképpen ne most hagyd abba az olvasást, ugyanis az internet legjobb fánkjai következnek a receptjeikkel együtt.

A hagyományos és kihagyhatatlan farsangi fánk

Szalagos fánk, farsangi fánk, vagy csak simán fánk. Bárhogy is hívjuk, legtöbbünk szeme előtt ugyan az a kép jelenik meg, ha rá gondolunk: porcukros szórás, rajta vagy mellette pedig egy adag baracklekvár – a teljesség érdekében házi, de ez már csak részletkérdés. A hozzávalókat bizonyos kereteken belül variálhatjuk kedvünk szerint. Van, aki a tésztájába nem is tesz cukrot, az édesítést így a kiegészítőkre hagyva, de van aki egy egészségesebb változat érdekében egy alternatív lisztváltozat mellett dönt és bő olaj helyett a sütőben készíti el őket. A Nosalty receptjével halmozhatjuk az élvezeteket: a cukros tészta, a porcukor szórás és az olajban sütés sem marad el.

A másik, ropogósabb kedvenc: a csörögefánk

Ezt a fajtát is ismerhetitek több nevén is, mint például a herőce, vagy az ennél talán elterjedtebb forgácsfánkként. Számomra ez nem is a mama, hanem annál inkább a dédi konyhájából ismerős. Ő már sajnos nem készíthet, így azt hiszem idén rám hárul ez a feladat. Ha az ő receptét nem találom meg, akkor mindenképpen ezt a hagyományos csörögefánk receptet fogom elővenni.

https://femina.hu/recept/hagyomanyos-csorogefank/

A klasszikus képviselőfánk sem maradhat ki

Hogy maradhatna hű nevéhez, ha nem képviseltetné magát a listán? Aki valami – látszatra – könnyedebbre vágyik, annak remek választás ez a sütemény. Kezdő cukrásznak talán nem ez lesz a legegyszerűbb választás, de egy kis odafigyeléssel és a mindmegette.hu pontos leírásának köszönhetően ha szépet nem is, de biztosan finom végeredményt kapunk.

Ha egyszerűen szeretnénk látványosat: rózsafánk

Első ránézésre bonyolultnak tűnhet a kis virág formájú fánkcsodák elkészítése, de ebben az esetben ne engedjük meg, hogy a látszat becsapjon. A Suga Paulina Instagram oldalán fellelhető recept roppant egyszerű, a hozzávalókat csak össze kell kevernünk és rövid pihentetés után már készülhet ez a mutatós és finom desszert, amivel biztosan le fogod nyűgözni a családot!

Ha nem szeretnénk látványosat, csak egyszerűt: túrófánk

Ha a rózsafánkról azt írtam, hogy egyszerű, akkor nem is tudom, hogyan jellemezzem ezeket a fánkgolyókat. Szintén egy gyors, összedobós receptről van szó, ami nagyjából elronthatatlan. A Street Kitchen receptjét követve pedig nem is kérdés, hogy milyen lesz a végeredmény (finom).

https://streetkitchen.hu/receptek/szuperfinom-turofank/

A churrosszal kimaxolhatjuk az édességfaktort

Sokan találkozhattatok már ezzel az eredetileg spanyol, de egyre több helyen – köztük nálunk is – elterjedt édességgel. Ahogy a Sóbors cikkében is olvasható, a churros tésztája nem igényel cukrot, a fahéjas-cukros réteg és a mártogatáshoz ajánlott csokoládészósz (ami mellé/helyett én a karamellszószt ajánlanám még) a tökéletes nassolnivalóvá teszik, ha valami extraédeset kívánunk.

Nincs meg a közepe, mégsem ér kevesebbet a többinél az amerikai fánk

A közepén lyukkal rendelkező, nálunk leginkább csak amerikai fánkként emlegetett fánkféle receptje nagyon hasonlít a megszokott szalagos fánkunkéhoz, valahogy mégis más. Biztosan a lyuk teszi. Én most Wichmann Anna receptjét választottam, hisz a hozzávalók és az elkészítés mellett remek tippeket is találunk, hogy a doughnutjaink garantáltan jól sikerüljenek. Ő itt epres cukormázzal díszíti, édesíti, de millió ízesítést és variációt találhatunk még az interneten, vagy bármikor magunk is előrukkolhatunk eggyel, legyen az édes, sós, vagy a kettő együtt.

https://annuskam.hu/amerikai-epres-fank/

Végül pedig mindenkinek jó sütögetést kívánok és ne feledjük, a hozzávalókat bizonyos határokon belül variálhatjuk, így lehetnek a fánkjaink igényünk és ízlésünk szerint cukor-, glutén-, akár laktózmentesek is, a lényeg, hogy jólessen!

További cikkek
Top