Szubjektív
2014. 04. 18. - MGabor

Fald fel Budapestet!

Budapestről és a magyar ételekről általánosságban a hagyományos konyha jut mindenkinek az eszébe. Pörkölt, húsleves, stb…  Egyre nagyobb teret hódítanak a gyorsan elkészülő, ízletes Street Foodok. Lehet, hogy teljesen be fogják kebelezni a várost?!

Étterem az utcán, utca az étteremben.

Mi is az a street food? A street food fogalmát alapvetően az utcán, kézből, menet közben is elfogyasztható ételekre használjuk. Az utcai árusoktól, bódékból, piacokon vásárolt ételek és italok egyesítő fogalma, az első ilyenek voltak a hot-dog és a hamburger. Az utcán vásárolt étel előnye, hogy általában jóval olcsóbb, mint az étteremben kapható fogások, sok esetben a szemünk előtt készül az étel, illetve szinte várakozás nélkül hozzájuthatunk. Így a street food nem csak pénzt, hanem időt is spórol. Pár éve azonban elkezdődött egy gasztronómiai folyamat, aminek hatására sokan elkezdték újragondolni ezeket az általában véve silány minőségű ételeket, és éttermi szintre emelni, baráti árakkal és gyors kiszolgálással ötvözve. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Budapesten is javában zajlik ez a folyamat, egyre több ilyen családias hangulatú, remek helybe futhat bele az ember fia.

Íme néhány, a képekre kattintva pedig az éttermek Facebook oldalára ugorhattok!

Bajnokok reggelije

Ha kávé nélkül képtelen vagy felébredni, akkor kezdd itt a napod: TAMP&PULL Espresso Bar. A kávézó megálmodója egy kiváló magyar barista, Molnár Attila, aki Magyarország első olyan professzionális eszpresszó bárját nyitotta meg, ami felveszi a versenyt bármelyik nívós külföldi kávézóval. A hely a IX. kerületi Czuczor utca 3. szám alatt található, belseje baráti hangulatot áraszt. Minden hónapban más és más kávékülönlegességeket kóstolhatunk meg, emellett tanfolyamokon is részt vehetünk, ahol elsajátíthatjuk az igazi kávé mesterségét.

A Butter Brothers 2013 nyarán nyitott kézműves pékség. A hely nagyon hamar felkapott lett, ami a „brothereket”, Gergőt és Lászlót is meglepte. Rájöttek, hogy az embereknek szüksége van “igazi” pékárukra. A hely kínálatát mindig szezonálisan változtatja, jelenleg a medvehagymás batyut, vagy az aszalt szilvás-vörösboros kenyeret is megkóstolhatjuk a klasszikus túrósbatyu mellett, amiből mazsolamentes verzió is kérhető!

941494_1444564879095075_501969240_n

Olasz meló

Paradicsom, fokhagyma, olívaolaj és tészta. Ez ugrik be mindenkinek az olasz konyháról, de ennél nem is kell több. A La Pizza di Mamma Sofia nem tartja magát a legjobb pizzázónak, nincs semmi titok, hagyományos fűszereket használnak és fatüzelésű kemencében készítik pizzáikat. A kevesebb néha több, amit tudnak, azt hibátlanul. Különlegességük a nutellás pizza, ami csalogatóan a kirakatba van kihelyezve. A Király utcában található ez az olasz pizza-díva, áraikkal merészen, egy nagyon picivel a ’kéccázas’ pizza felett.

DSC_1407

Kicsit több kísérletező kedvvel találkozhatunk az elsősorban hallgatók által kedvelt és “felhypeolt” Kálvin téri Pasta.-ban. A hely heti menü rendszerben üzemel, nagy tömegek kiszolgálására alkalmas. Ami igazán különlegessé teszi, az az, hogy saját maguk készítik a tésztájukat, ami mérföldekkel jobb és ízletesebb, mint a boltban vásárot száraztészta és az abból készült ételek. Minden nap négy fajta szószból válogathatunk tésztánkra, az első három mindig valami hagyományosabb: pesztós, paradicsomos, az utolsó pedig mindig valami különlegesebb és meghökkentőbb, pl. ázsiai jellegű szójaszószos, gyümölcsös…

P1210458

Hamburger-láz

Aki az igazi amerikai-módi szaftos, tocsogós burgert szeretné ebédre, az Budapesten rengeteg opció közül választhat, de az egyik legjobb a W35. A tulaj Balogh Dániel 25 éve séfként tevékenykedik, de elege lett a konyhai robotból, így nekilátott megvalósítani az álmát, ami össze is jött neki, közel egy éve megnyitotta saját burgerezőjét. Kevés kajáldában kapható bárányból készült hambi, de ez egy ilyen hely. Legnépszerűbb hamburgerük mégis a ’Fire in the hole!’, amibe hat-nyolc féle chillit is belefőznek. A neve természetesen a másnapi utórengésekre utal.

A város másik varázslatos helye a Magic Burger, ahol ízlésünk szerint pakolhatjuk össze a nekünk szimpatikus hamburgert. Választhatunk nyolc féle hús közül, a marhától a garnéláig bezárólag, négy fajta buciból és rengeteg feltét közül. A hely igazi specialitása a black angus marha, cheddar sajtal, fetás paradicsomos buciban. Jó étvágyat!

5981_528482510520752_2037390049_n

Édes élet

Egy fárasztó nap után édes a pihenés. Közhely közhely hátán, ha igazi édességre vágysz, irány a The Donut Library! Teljesen idilli környezet, fánkok a szivárvány spektrumának minden színében, azt sem tudja hova kapjon az ember. Nem véletlen, hogy folyton a nyálunk csorog a helyen, hiszen a tulaj, Csepregi Zoltán marketingkommunikációval foglalkozott a kezdetekben, majd úgy döntött, hogy mást szeretne csinálni, saját lakásában kezdett el kísérletezni, tésztát gyúrni… A végeredmény csodás és finom fánkok tömkelege.

slide_345531_3618316_free

Az imént bemutatott helyek a teljesség igénye nélkül kerültek felsorolásra, sokáig lehetne folytatni a sort, hiszen kis városunk rengeteg gasztrokuckóval büszkélkedhet, és számuk napról napra nő…

Melyik a kedvenc belvárosi "gyorskajád"?

Egy jó buli utáni gyros
200 körüli pizzaszeletek
Kézműves hamburgerek
Valamelyik világhírű franchise, mekdó-börger-kfc
Csavaros kifli

További cikkek
Top