Kultúra
2018. 05. 06. - Ádám Bánóczki

Facebook botrány – Mi jön ezután?

 

Ahogyan azt napjainkban már megszokhattuk, a Facebook nem csak a világháló egy jelentős égkövévé, de a mindennapjaink, és az ahhoz tartozó tevékenységeink szerves részévé is vált. Az évek során rohamos fejlődést mutatva egyre széleskörűbb lehetőségeket kínált fel számunkra, ezzel megkönnyítve mindennapjainkat. Így hát nem is csoda, hogy a 2018-as év elejére már közel 2,1 milliárd felhasználóval rendelkezett a Facebook, ami jelenleg a világ népességének körülbelül 30%-át teszi ki, ezzel kategóriájában kizárólagosan torony magasan helyezkedik el az élen. Most mégis a nemrégiben kirobbant adatkezelési botránya miatt vált hangossá a sajtó világszerte.

Mi is történt pontosan?
A Cambridge Analytica nevű brit-amerikai céget azzal vádolták meg, hogy több mint 87 millió felhasználó adatait lopta el és továbbította ezeket később egy politikai elemzőcég felé. A Facebookon létrehozott alkalmazások segítségével profilt alkottak a felhasználókról a megadott adataik által, így tudták célzott üzenetekkel manipulálni és hatást gyakorolni a választópolgárok magatartását, mindezt azért, hogy a választásokat saját belátásuk szerint alakíthassák, többek között Donald Trump akkori kampányával kapcsolatosan. Miután a botrány napvilágra került, nem sokkal később a Facebook törölte is a céget a közösségi portálról.

Az ügy olyannyira elfajult, hogy Mark Zuckerbergnek a Facebook alapítójának egy nyílvános kongresszusi meghallgatáson kellett részt vennie és tisztáznia hivatalosan is, hogy mi történt valójában és milyen súlyos károk érhették az érintett felhasználókat. A Facebook alapítója a második meghallgatásán egyértelműen megerősítette, hogy az adatkezelési botrány őt is személyesen érintette és a hozzá fűződő adatok is idegen kezekbe kerültek. Így felmerült a kérdés, hogy vajon a cég hozzáférhetett-e a több mint 87 millió felhasználó privát üzeneteihez is, bár ezt kezdetben bizonyítékok hiányában a vállalat egyértelműen tagadta. Azóta már több forrás is megerősítette, hogy a Cambridge Analytica bezárja minden eddig működő irodáját egyöntetűen a brit és az amerikai szférán belül is. Az ügyben emellett még az SCL Group és a Global Science Research (GSR) vállalata is érintett, akiket szintén adatlopás és manipuláció segítségével történő politikai befolyásolással vádolnak, amiket a brit brexit-szavazásnál, majd a 2016-os elnökválasztásnál vetettek be főként.

A botrányokkal és a vártakkal ellentétben a Facebook még mindig iszonyú népszerű és azóta is egyre csak nő az aktív felhasználók száma az oldalon. Ettől függetlenül a Facebook azóta is gőzerővel az üggyel foglalkozik és azon dolgozik miként érhetnének el jelentősebb változásokat a felhasználók védelmének érdekében. Például megváltoztatták és bővítették az adatkezeléssel kapcsolatos tájékoztatást a felhasználók számára, továbbá a botrány bekövetkezése óta már van lehetőségünk, hogy teljes mértékben töröljük a múltunkat a közösségi oldalról, úgy, hogy az a rendszerben később semmilyen formában ne lehessen elérhető se számunkra, sem mások számára.

Az ügyben érintettek túlnyomó része amerikai és angol állampolgárok, ugyanakkor a „támadásban” világszerte számos ország érintett ezeken kívül is. Például hivatalos becslések szerint Magyarországon több mint 32.000 Facebook felhasználó esett áldozatul valószínűleg teljesen tudtán kívül ennek az adatkezelési csalásnak. Ma már olyan pontos adatokat és bizonyítékokat tudnak felmutatni számunkra, hogy egy könnyen elérhető link alapján mi is névre pontosan megtudjuk tekinteni, hogy akár mi magunk, akár barátaink vagy akár családtagjaink közösségi oldalán tárolt adataihoz hozzáfért-e a Cambridge Analytica és a már előbb említett két másik cég megbízottjai. Mindenesetre elgondolkodtató lehet az összes közösségi portálokon regisztrált felhasználók számára, hogyha egy ilyen dolog ekkora mértékben, szinte észrevehetetlenül megtörténhet, akkor vajon a későbbiekben mennyire érezhetjük majd biztonságban privát adatainkat, és mi a biztosíték arra, hogy nem esünk áldozatul mi is egy hasonló bűncselekménynek.

 

További cikkek
Top