BGE
2020. 01. 02. - Kovács Tímea

Ez történt az elmúlt évtizedben

 

Közeleg az újév, amivel nemcsak ezt az évet zárjuk, de egy egész évtizedet hagyunk magunk mögött. 2010-től 2019-ig számos fontos politikai és gazdasági eseménynek lehettünk tanúi, amik közül most összegzésként kiemeltünk párat.

Orbán Viktor megválasztása – 2010

Orbán Viktort 2010. május 29-én az Országgyűlés 261 igen szavazattal, 107 nem ellenében miniszterelnökének választotta. „Nem hitegettük egymást, hogy könnyű lesz. Nem áltattuk egymást sem 2002-ben, sem 2006-ban. Most sem mondhatok mást: nehéz lesz. De nincs olyan súlyos feladat, amelybe ne vágnék bele, ha ezt a Kossuth téren született közösséget magam mögött tudhatom” – mondta Orbán Viktor az egybegyűlteknek.

Elhunyt Steve Jobs – 2011

Steve Jobs, az Apple alapítója és elnöke 2011. október 5-én, 56 évesen hasnyálmirigyrákban elhunyt. Az Apple-ben végzett munkássága mellett többek között az informatika és a szórakoztatóipar egyik ismert alakja is volt.

Barack Obama újraválasztása – 2012

Barackot először 2008-ban választották meg az Egyesült Államok elnökének. Ezután az újraválasztáson, 2012. november 6-án legyőzte a republikánus jelölt Mitt Romneyt, ezzel újabb négy évre ő lett az Egyesült Államok elnöke. Obama Twitteren köszönte meg híveinek azt, hogy támogatták az elnökválasztáson. „Mindent, amit elértem, nektek köszönhetek” – írta a közösségi portálon az amerikai elnök, miután a hírtelevíziók saját összesítéseik alapján jelentették, hogy újraválasztották a hivatalban lévő elnököt. „Újabb négy év… Mindnyájunknak részük van benne. Így kampányoltunk, és ezek vagyunk mi. Köszönöm” – írta.

Tájfun a Fülöp-szigeteken – 2013

A Haiyan tájfunnak több mint 1200 halálos áldozata volt. A 220 ezer lakosú kikötővárost gyakorlatilag porig rombolta a korábban a 8 fokozatú Dvorak-skálán 8.1-esnek minősített vihar. A város 80%-a romokban hevert a vihar után. Az áldozatok mellett további károk is keletkeztek, károsult a repülőtér, irányítótorony és a távközlés is.

Átadták a 4-es metrót – 2014

2014. március 28-án ünnepélyesen megnyitották a 4-es metró vonalát. Az útvonala Kelenföld és a Keleti pályaudvar között mozog és összesen 10 állomással rendelkezik. Az M4-es metróvonal építésének ötletét a Budapest és környéke Közlekedésfejlesztési Terve 1972-ben fogalmazta meg.

II.Erzsébet rekordot döntött – 2015

II.Erzsébet uralkodói rekordot állított fel szeptember 9-én, ő lett a leghosszabb ideig uralkodói pozíciót betöltő brit királynő. Ezzel beelőzte az eddigi csúcstartót, a saját ükanyját, Viktória királynőt is, aki 63 éven, 7 hónapon és 2 napon át állt Nagy-Britannia élén.

Donald Trump megválasztása – 2016

Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást, ezzel ő lett az Egyesült Államok 45. elnöke. „Az országnak most viszont egyesülnie kell. Ezennel megfogadom, hogy minden amerikai elnöke leszek. Nem hagyok cserben senkit. Sem önöket, sem az országot (…) Nagyszerű gazdasági tervünk van. Kiváló kapcsolatokat ápolunk más országokkal. Amerika mostantól a legjobb lesz. Mernünk kell nagyot álmodni.” – hangzott Trump győzelmi beszéde. Azokhoz is szólt, akik nem szavaztak rá, és sokan vannak: az ország újjáépítéséről, és amerikai álom megvalósításáról beszélt.

Olaszországi busztragédia – 2017

2017 januárjában Veronában egy magyar diákokat és tanárokat szállító iskolabusz egy oszlopnak ütközött, teljesen szétroncsolódott, és kigyulladt. A balesetben tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A túlélők közül többen is az egyik tanárnak, Vígh Györgynek köszönhetik az életüket, aki a baleset bekövetkezése után azonnal hősiesen elkezdte az utasok mentését.

Csúcstalálkozó – 2018

Csúcstalálkozó Kim Jong-un és Donald Trump között. Az első, történelmi találkozóra a két ország vezetői között egy szingapúri hotelben került sor június 12-én. Több irányelvet is szabtak a következő évekre nézve. Az első, hogy az Egyesült Államok és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) elkötelezi magát, hogy új kapcsolatokat alakít ki a két ország népeinek békére és prosperitásra törekvésével összhangban. A második pedig, hogy az Egyesült Államok és a KNDK közös erőfeszítéseket tesz, hogy a tartós és stabil béke rendszerét alakítsák ki a Koreai-félszigeten. A harmadik célkitűzésként megerősítve a 2018. április 27-én aláírt panmindzsoni deklarációt, a KNDK elkötelezi magát, hogy a Koreai-félsziget teljes atommentesítésén fog dolgozni. Az ötödik irányelvként az Egyesült Államok és a KNDK elkötelezi magát a hadifoglyok és a hadszíntéren eltűnt katonák maradványainak hazaszállítására. (Ez az 1950–53-as koreai háborúra vonatkozik.)

Kigyulladt a Notre-Dame – 2019

Április 15-én gyulladt ki, a tűz a felújítási munkálatok alatt keletkezett. A tűz gyorsan tovább terjedt, a tetőzet rövid idő alatt leégett, és beomlott a középső huszártorony is. Az oltási munkálatok elhúzódtak a tűz folytonos terjedése miatt, így a rekonstruálás is több évig tart.


További cikkek
Top