Közérdekű
2019. 02. 22. - Hegyi Péter

Ez történt 2018-ban – Part II.

 

Kétrészes cikksorozatunk első felében komolyabb hangvételű tárgykörrel foglalkoztunk, hazai és külföldi, politikai, gazdasági eseményeket foglaltunk össze. A második részben könnyedebb témák kerülnek terítékre. A tavalyi év legsikeresebb filmjeiről, sorozatairól és zenéiről olvashattok. Elsőként nézzük, melyek voltak a tavalyi évben a legjobbak.

Filmek

Rengeteg várva-várt cím került a mozikba a múlt évben. Ezek közül a legtöbb, beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azonban akadt köztük néhány, mely csalódást keltettek a nézőkben. Emiatt, a tavaly megjelent filmeket két kategóriába soroltam: az elsőbe a legtöbb bevételt hozó, a másodikba a nézők és kritikusok által legmagasabbra értékelt alkotások kerültek. A két halmaz metszetébe (talán nem túl meglepő módon) alig pár film található.

Az első kategóriát a Marvel-filmek uralják. A képregényeken alapuló szuperhős-filmek több korosztály számára vonzók lehetnek, ráadásul a képregényes cég adaptációira jellemző, hogy humoros jelenetekkel színesítik a történetet, így a fiatalabbak is nyugodtan nézhetik ezeket az alkotásokat.

A legtöbb bevételt hozó film tavaly a “Fekete párduc” volt. A kevésbé ismert képregényhős első saját filmje kifejezetten pozitív értékeléseket kapott. A második helyen a “Bosszúállók harmadik” része végzett. A dobogó harmadik fokára a “Hihetetlen család 2.” ért oda. A rajzfilm folytatására 14 évet kellett várni, de egy rajongónak sem okozott csalódást. Negyedik lett a “Jurassic World”: “Bukott birodalom”, ötödiknek pedig egy újabb Marvel-film, a szokottnál is több humoros jelenetet tartalmazó “Deadpool 2.” futott be. Még két hasonló film fért be a top 10-be: “A Hangya és a Darázs”, illetve a “Venom” a hetedik és kilencedik helyen végeztek. A lista többi szereplője a legjobb helyezéstől a legrosszabbig: “Mission: Impossible – Utóhatás”, “Solo: Egy Star Wars történet” , “A Grincs”. A Star Wars univerzum legújabb darabját sokan várták; egy közkedvelt szereplő, Han Solo története mindenkit megfogott – volna ha a film jobbra sikerül. De nem így lett. Ezért az év egyik csalódásának tekinthető.

A legjobb filmek kiválasztása már jóval nehezebb feladat. Mivel ez egy szubjektív lista, ezért itt nem számoztam, a nézők rangsorait és a kritikusok pontszámait együtt figyelembe véve válogattam néhányat, a sok-sok remek alkotás közül. Az év egyik pozitív meglepetése volt a “Floridai álom”, Willem Dafoe szereplésével, illetve a „meglepően jó” címszó alá sorolhatjuk még “A bűnös” című thrillert is. Kitűnő értékeléseket kapott a “Szólíts a neveden”, ami két meleg férfi szerelméről szól, de Steven Spielberg új filmje, a “Ready Player One” is jól muzsikált. Akad még egy film, amelyik minden top 10-es listára odafért, bárki is állította azt össze: A “Három óriásplakát Ebbing határában”, egy zseniális film, zseniális színészi alakításokkal: Frances McDormand a legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat nyerte meg, Sam Rockwell pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járót zsebelhette be. Mellettük Woody Harrelson is remekül játszik a filmben, akit összesen 7 Oscarra jelöltek. Saját véleményem szerint pedig ez a tavalyi év legjobb filmje.

Az egész estés mozik mellett egyre népszerűbb a Netflix, az HBO Go, így nem csoda, hogy rekordmennyiségű bevételt hoztak tavaly a

Sorozatok

Mielőtt belevágunk, fontos megjegyezni, hogy ebbe a listába nem csak teljesen új sorozatokat, hanem korábbiak új évadjait is beválogattam. A listára kerüléshez ismét a kritikusok és nézők közös elismerésére volt szükség. A sorozatgyártásban a két nagyágyú, a már fentebb említett Netflix és HBO mellett például az AMC, a Sky és a BBC is egyre nagyobb sikereket ér el, de akadt tavaly olyan magyar sorozat is, amitől tátva maradt a nézők szája.

Az új megjelenések közül nagyot ment az “Éles tárgyak”, ami a legsötétebb horrornál is jobban nyomasztja a sorozat-függőket, a “Barry”, mely egy ex-bérgyilkos színész életéről szól, a Patrick Melrose Benedict Cumberbatch zseniális színészi játékával, és a képregényes “End of The F***ing World” is.

A folytatások közül személyes kedvencem az “Atlanta” második évadja, Donald Glover remekül vitte tovább saját gyártású sorozatát. Hozta a megszokott szintet a “Better Call Saul” negyedik évadja, de nem kellett csalódnunk az “American Crime Story” folytatásában sem. Visszatért a “Westworld” is, a korábbiaknál is több idősíkkal és nagyobb fordulatokkal zavarta össze a nézőket az HBO új zászlóshajójának második évadja. A legtöbb lista szerint az év legjobbja egy animációs sorozat volt, méghozzá a “BoJack Horseman” ötödik évadja, melyben folytatódott a lófejű főszereplő kilátástalan élete.

A tavalyi évben tarolt hip-hop, de más műfajokban is akadtak kiemelkedő előadók, lássuk melyek voltak az elmúlt esztendőben a legmenőbbek.

Zenék

A legtöbbet hallgatott előadó Drake volt, több mint 8 milliárd alkalommal játszották le számait a Spotify-on, övé lett a legtöbbször pörgetett album is (Scorpion) és első helyre ért fel a God’s Plan című száma, több mint 1 milliárd meghallgatással. A Top 5-be még két hip-hop előadó fért be: Post Malone és XXXTENTACION a Beerpongs & Bentleys, valamint a „?” című albumjaikkal taroltak. Előbbi legsikeresebb számai a Better now, a Psycho és a Rockstar voltak, míg utóbbi hallgatottsága a fiatal rapper váratlan halálát követően szökött az egekbe, legtöbbször lejátszott felvétele a SAD! volt. Nagyot ment tavaly a latin zene is: a negyedik helyet a kolumbiai énekes J Balvin szerezte meg, a két évvel ezelőtti első helyezett popsztár, Ed Sheeran pedig az ötödik legtöbbet hallgatott előadó volt.

A női előadóknál tavaly is a popsztárok voltak a legsikeresebbek: Ariana Grande, Dua Lipa, Taylor Swift és Camila Cabello mellé csak egy hip-hop előadó, Cardi B fért be a legjobb ötösbe. Ebből az ötösből többen nyertek díjat vagy díjakat a nemrég lezajlott Grammy-gálán. A díjátadó teljes eredményét ezen a linken tekinthetitek meg!

További cikkek
Top