Buliajánló
2015. 05. 09. - kisnemet59

„Ez nem munka, ez zene…”- interjú a Néhai Báránnyal

 

Valószínűleg sokaknak még ismeretlenül cseng a fent említett név, noha már túl vannak három-három Fishing on Orfű és A38, illetve egy Corvintető fellépésen, kijött 2 nagylemezük, és nem mellékesen most nyerték meg, Egyperces című számukkal az Index dalversenyét, “A Szám”-ot. A 2004 óta „bégető” keszthelyi együttessel (Burucs Szabival, Burucs Marcival és Jakab Attilával) a múltról, a jelenről és a remélhetőleg fényes jövőről beszélgettünk. 

Meséljetek a zenekarról, stílszerűen „Egypercben”!

Szabi: Mi egy keszthelyi (ezt általában megjegyzem, mondhatni igazi lokálpatrióta vagyok) rock zenekar vagyunk. 2004-ben kezdtünk el zenélni egymással. Voltak már zenei alapismereteink, jártunk zeneiskolába… Egy olyan csapat vagyunk, akik szeretnek zenélni, szeretik egymást, és szeretik a zenét, amit csinálnak, és addig nem mutatják meg azt, amíg nem szeretik igazán. Négyen is voltunk nagyon sokáig, ez fontos, mert amit eddig elértünk, azt négyen értük el. A közelmúltban viszont megint lecsökkentünk háromra úgy, ahogyan az a legelején is volt…

Ha jól tudom, a zenekar neve egy Mikszáth novellához köthető. Mi az egész sztori?

Szabi: Azért lett ez a név, mert akkoriban alakult a zenekar, amikor irodalom órán vettük a novellákat. Ezek között volt Mikszáth Kálmán: A néhai Bárány című novellája is. Ott találkoztam azzal először, hogy tömören is meglehet írni valamit úgy, hogy az hatásos legyen. Azóta rajongok a novellákért. Olyan szavakat használt az író, amelyek számomra úgynevezett rendhagyó magyar szavak. A „néhai” mondhatni kihalt szónak számít, a „bárány” szó pedig nem jövevény, hanem igazi magyar… de persze sok dolgot bele lehet gondolni, például Bibliai utalás, stb… Éppen ezért nekem nagyon tetszett az elképzelés. Kis gondolkodás után végül ez lett a név.

Meséljetek az Index-es versenyről! Akkor még négyen voltatok a zenekarban. Hogyan zajlott maga a jelentkezés?

Szabi: Igen, valóban négyen voltunk még, ám nem mi jelentkeztünk a versenyre. Nem is tudtuk, hogy van ez a lehetőség, zenekarügyileg sem voltunk abban a helyzetben, hogy ezzel foglalkozzunk. Az egész úgy működött, hogy nevezni is lehetett, illetve az Index újságírói is nevezhettek olyan előadókat, akiknek egyes számait érdemesnek tartották rá. Így került be az Egyperces is. Ott ért a meglepetés, amikor közzétették a top 30-as listát, amiben ott voltunk. Mi igazából akkor kapcsolódtunk be. Jöttek a kisebb elődöntők, szavazások, időközben Kárpáti Bálint távozott a csapatból, az Index szerkesztősége pedig szólt, hogy fel kéne lépni…

Mennyire vettétek komolyan a versenyt? Gondoltátok volna azt, hogy megnyeritek?

Szabi: Nyilván átfutott a fejünkben az, hogy megnyerjük, onnantól, hogy bejutottunk úgy, hogy nem is tudtunk róla… sorban lépkedtünk feljebb és feljebb. Persze mindent megtettünk azért, hogy a lehető legjobban szerepeljünk, de nem feszültünk rá túlságosan. Szóltak, hogy negyed órában kellene előadni a versenyben lévő számot, illetve azt, ami még az időbe belefér. El is mentünk, csak az az izgalmas helyzet adódott, hogy Attila nem tudott ott lenni, így végül ketten, Marcival álltunk színpadra. Úgy érzem, hogy ez egy nagyon jó élmény volt, hogy így tesók voltunk fent. Próbáltunk rá, kiderült, hogy ketten is elő tudunk adni pár számot.

Marci: Komolyan vettük, amennyire lehetett, viszont nem akartuk nagyon elbízni magunkat.

Szabi: Az volt a jó (amit koncert után mindig megkapunk), hogy volt benne energia. Ez mindvégig sikerült itt is. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a zenénkkel kapcsolatban. Nagyon jó volt, tovább is jutottunk vele, majd, legnagyobb meglepetésünkre, nagy fölénnyel meg is nyertük A Szám-ot… mindenkinek köszönjük, hogy szavazott ránk.

Hárman fogtok tovább zenélni a jövőben is, vagy várható egy újabb, negyedik tag?

Szabi: Igen, hárman. Bálint is keszthelyi, közös a múlt, az élmények, ez egy fontos dolog. Budapesten is vannak barátaink, akikkel nagyon jól kijövünk, tudnánk együtt jó zenét alkotni, viszont ha Keszthelyről beszélnék nekik, akkor nem értenék a dolgot. Ez ilyen anyatej komplexus. Ez egyfajta Bálint iránti tisztelet. Lehet, hogy most kilépett, de lehet, hogy még valamikor visszajön. Eleve hárman indultunk, működött úgy is a dolog. Marci érzi a nehézségeket legjobban, hiszen az összes gitárszerep rá hárult.

Marci: Le kell vetkőztetni a számokat és újra fel kell őket öltöztetni, ami nagy munka. Ugyan lemezre részletekben fel lehet venni a szólamokat úgy, hogy a végén minden összecsengjen, de nekünk nagyon fontos az, hogy koncertek alatt is ugyanazt a hangzást adjuk vissza, ami a lemezen is hallatszik. Mivel nincsen négy kezem, így sok mindent, az eddigi dallamvezetéseket át kellett dolgozni, így a gitárral most van bőven munka.

Attila: Zenei színezettségét tekintve szegényebbnek tartom, mikor hárman játsszuk a számokat. Bálintnak megvan az a játékstílusa, amitől a dal olyan lett, amilyen. Ha belépne egy új tag és eljátszaná ugyanazokkal az akkordokkal, attól még az nem lenne ugyanaz.

11181922_892616990783937_1601747621_o

A verseny megnyerése után mennyire változott meg a zenekar élete? Mit nyertetek a felkapottságon kívül?

Szabi: Fizetésemelést ugyan nem kaptunk, viszont többen kezdtek el ránk figyelni. Több korban, stílusban és minőségben hasonló zenekar kért már meg minket arra, hogy zenéljünk együtt… Ezt nem szabad munkaként felfogni, hiszen ez nem munka, ez zene! Igazán sokra csak azok a zenekarok fogják vinni, akik nem munkaként fogják fel ezt az egészet, hanem valamiféle küldetésként. Részt vehetünk az idei Sziget fesztiválon (a Volt teraszon, ám pontos időpontot még egyelőre nem tudunk mondani). Ezenfelül felajánlották, hogy egy profi stábbal forgatnak velünk egy kisfilmet.

…és ezután? Mi lesz veletek?

Szabi: Voltunk már az Orfű fesztiválon fellépőként, illetve tavaly A38-on háromszor is. Idén sikerült megnyernünk az Index versenyét, ezáltal elérhetővé vált a Sziget. Rengeteg számkezdemény van (nagyon régre visszamenőleg), amiket meg kellene csinálni. Ezeken dolgozunk most. Telefonnal mindent felveszünk, ezért ezekre építkezünk, teszünk hozzájuk időközönként. Az a fontos egy zenekar életében, hogy termékeny tudjon maradni. Komolyan vesszük ezt a küldetést.

A nyárról már beszéltünk, de hol lesztek láthatóak/hallhatóak legközelebb?

Szabi: A legközelebbi fellépésünk a Fishing on Orfű lesz. Most szükségünk van időre, hogy új köntösbe öltöztethessük a meglévő számainkat. Új számok természetesen várhatóak a nyár folyamán. Vannak ötleteink, melyek 80-90%-os feldolgozottságban már meg is vannak.

Marci: Annyit megígérhetünk, hogy hosszabb lesz, mint egy perc!

 

Ismered a Néhai Bárány nevű zenekart?

Igen, egyik kedvenc zenekarom
Nem, de most rájuk lesek
Hallomásból
Mint a róka

 

További cikkek
Top