Szubjektív
2013. 01. 04. - Taylor

Évösszegzés 2012

Szokásunkhoz híven idén is egy kisebb évértékelő összefoglalóval szeretnénk kedveskedni nektek. 2012-ben is történtek érdekes dolgok – legyen az negatív vagy pozitív vonatkozású. Különféle események zajlottak a világon mindenfelé. Gazdaság, sport, társadalom, politika, valamint kultúra téren egyaránt. Vessünk is rá egy-két pillantást.

Kultúra

Kicsit evezzünk könnyebb, lágyabb vizekre, és nézzük meg a filmiparban melyek voltak az idei szenzációk. Mondhatjuk azt is akár, hogy 2012 a fantasy és a képregény adaptációk éve is lehet. Egy személyes kedvenccel szeretném kezdeni. 2012. február 23-án mutatták be a Star Wars I. – baljós árnyak 3D-s változatát. A rajongókat minden egyes filmújítás megosztja, ebben az esetben sem történt másképp. Április 26-án mutatták be a Bosszúállók című filmet. Szerintem senkinek sem kell bemutatnom a Vasembert, Amerika kapitányt, Hulkot, Sólyomszemet, Thor-t és Feketeözvegyet. Talán generációnk egyik legnagyobb alkotásának mondhatjuk a saját kategóriájában. Április 5-én mutatták be az (igazi) Amerikai pite sorozat 4. részét, melyet a rendezők a Találkozó névre kereszteltek. Tekinthetjük a cselekménysorozat lezáró részeként is. Majd jöjjön a személyes kedvencem: A Sötét lovag trilógia utolsó része: a Felemelkedés, amit július 25-én mutattak be. A cím roppant találó, amiként a denevéremberünkből egyfajta szimbólum lesz. Gotham városában végre beköszönt a béke, majd hősünk fogasra akasztja a köpenyét és nyugdíjas éveit Európában szándékozza eltölteni. Christopher Nolan kihozta a maximumot. Szerény véleményem szerint az egyik legjobb képregény adaptáció trilógia volt, amit valaha láttam.

Sport

2012-ben Lengyelország és Ukrajna közösen rendezte a labdarúgó EB-t. A spanyol válogatott ismét feltette az “I” betűre a pontot, újra bebizonyították, hogy ők a legjobbak a foci terén. Bár ezen a területen nem kifejezetten álljuk meg a helyünket, bánkódásra semmi ok, ha csak annyit említek: London 2012. Nyolc hazánkat képviselő versenyző állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Politika

A hivatalban lévő elnök, Barack Obama 332 elektori (nálunk országgyűlési képviselő) mandátumot szerzett, míg Mitt Romney csak 206-ot. A számok nem hazudnak, 2012. december 17-én az elektorok Obamát újra válaszották, így az USA 44. elnöke további négy évre tudhatja magát a Fehér Ház falai közt.

Schmitt Pál Magyarország köztársasági elnöke elhagyni kényszerült íróasztalát. 2012. április 2-án kilépett a Sándor-palota falai közül, plágium botrány miatt lemondott elnöki helyére, Áder Jánost szavazta meg az Országgyűlés. A Harmadik Magyar Köztársaság hatodik Köztársasági elnökét 2012. május 10-én iktatták be.

Magyarországon a rendszerváltozás óta példátlan összefogásnak lehettünk tanúi. A diákság megmozdulásai kompromisszumkötésre kényszerítették a kormányt. IMF tárgyalások ide vagy oda, bal-jobb oldal erre vagy arra, a kormány változtatott az eredeti tervein. Ide tartoznak a keretszámok és a támogatási forma. A tanulók tüntetéseikkel, hídfoglalásaikkal magát a diákságot is megosztották.

A tengerentúlon idén ismét megszaporodott a fegyveres gyilkosságok száma. A Dark Knight Rises denveri premierjén egy őrült 12 emberrel végzett a moziban a vetítés alatt. Nemrégiben az USA-ban Newtown városának általános iskolájában 26 embert ölt meg a fiatal merénylő, aki a gyilkolás után önmagával is végzett. Köszönhető ez az egyszerű fegyvertartási törvénynek. Minden 18. életévét betöltött polgárnak joga van a fegyvertartáshoz, ezzel szemben alkoholt csak a 21. életévét betöltött polgár fogyaszthat.

Gazdaság

Óriási érdeklődés övezte a Facebook tőzsdére való bevezetését. A bevezetés nem volt zökkenőmentes. Május 12-én reggel a tőzsdenyitás pillanataiban mindenki megrökönyödve konstatálta, hogy a Facebook részvények kereskedése nem indult meg. Fél óra várakozás után a 12 %-os növekedés után az értékpapírok növekedése aláfagyott. Az óriási érdeklődés a többszöri elhalasztásnak is köszönhető. A papírok értékei a mai napig nem tértek vissza az eredeti árukhoz.

Talán elég sok furcsa dolog volt az évben, azonban a szórakoztatóiparban történt a legváratlanabb üzletkötés, ugyanis a Disney belenyúlt Dagobert bácsi arannyal teli bukszájába és felvásárolta röpke 4,05 milliárd dollárért a Lucasfilm Ltd-t. Ha 220 Ft-os középárfolyamon számolunk, akkor ez 891 milliárd forint. Csakhogy tárgyilagosak legyünk: ennyi pénzből majdnem kettő 4-es metrót fel lehetne építeni, mostani számok alapján. Ez, ha még mindig nem lenne elég, 2015-re ígérték a Csillagok Háborújának VII. részét.

Évfordulók

Berlint, Németország fővárosát 775 éve alapították. 175 éves a Nemzeti Színház. 175 éve született Mikszáth Kálmán. Idén voltam 20 éves. 375 éve halt meg Pázmány Péter. 540 éve hunyt el Janus Pannonius. Idén van vége a Maja naptárnak, (a világnak nem) így új ciklus kezdődik.

Idei összefoglalónkba ennyi fért bele, jövőre újra jelentkezünk. Ezúton szeretnék minden Kedves Olvasónknak Boldog Új Évet Kívánni!

További cikkek
Top