Közérdekű
2015. 05. 19. - maxi.grein

Eurovízió 2015, avagy finom-e a bécsi Wurst?

 

Idén rendezik meg hatvanadik alkalommal az Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek Ausztria fővárosa, Bécs ad otthont. A rendezés jogát mindig az előző év győztesét indító ország nyeri el. A tavalyi Dalfesztivált az osztrák származású Conchita Wurst nyerte a Rise Like a Phoenix című számával.

A verseny helyszínére több város is pályázott, ám a végére csak Salzburg és Bécs maradt. Augusztus elején vált hivatalossá, hogy a fővárosban rendezik meg az Eurovíziót. A megmérettetésre 40 ország jelezte a részvételi szándékát, beleértve a tavalyi fesztivált kihagyó Ciprust és Szerbiát, valamint – a már öt éve nem versenyző – Csehországot. Újdonsült indulónak számít viszont Ausztrália, akik valószínűleg először és utoljára fognak szerepelni az Eurovízióban.

Magyarország képviseletében Csemer Boglárka ’Boggie’ indul, aki a Wars for Nothing című számával nyűgözte le a közönséget, ezzel megnyerve A Dalt, az országos válogató műsort. Parfüm című dalát már több mint 15 millióan tekintették meg a legnagyobb videó megosztó portálon. Az idei muzsikát azért tartja esélyesnek a nagyérdemű, hiszen nem egy „eurovíziós tucatdal”, valamint a szövege a manapság dúló értelmetlen háborúkat támadja. Tavaly egyébként Kállay-Saunders András indult magyar színekben és előkelő 5. hellyel térhetett haza.

A műsort sugárzó csatorna az osztrák ORF lesz, amely augusztus 6-án jelentette be, hogy a Wiener Stadthalle lesz a helyszín. A négy műsorvezető Alice Tumler, Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun és a tavalyi győztes, Conchita Wurst lesz. 2015-ben is Gundel Takács Gábor lesz a műsor kommentátora, ami egyébként hatalmas feladat. A tavalyi előzetes műsorban bemutatták, hogy mennyi előkészület kell egy kommentátornak és ez nagyon szépen meg is mutatkozott az élő adásban is.  A verseny hivatalos mottója Building Bridges lett, azaz Építsünk hidakat.

A tavalyi győztes igencsak nagy port kavart, ugyanis Conchita Wurst kinézete nem éppen mindennapi. A Thomas Neuwirth-ként született (egyébként magyar felmenőkkel is rendelkező) transzvesztita énekesnő szakállat visel, emiatt is került a mémgyárosok középpontjába. Azóta viszont változott a helyzet: koncertet adott Brüsszelben, majd ellátogatott az Európai Parlamentbe és nyilatkozatában elmondta, hogy pozitív változásokat tapasztal, az emberek toleránsabbak a mássággal kapcsolatban.

Sajnos csalásokkal kapcsolatos vádak is sűrűn felkapják a fejüket az Eurovízió kapcsán is. Legutóbb a tavaly előtti verseny után tört ki a botrány: egy litván hírügynökség közölt egy videót, amin oroszul beszélő férfiak pénzt kínálnak azért, hogy a helyi lakosok az azeri indulóra szavazzanak. A csalás gyanúját erősítette az is, hogy az azeri induló Litvánia mellett Bulgária, Görögország, Ausztria, Írország, Málta, Montenegró, Oroszország és Magyarország maximális pontjait is megkapta. Viszont a válogató műsorok sem mentesek a korrupciós vádaktól: 2006-ban szinte az egész magyar popszakma csalásért kiáltott, mikor a válogató előtt fél évvel még ismeretlen Csézy juthatott ki a fesztiválra.

eu

Az idei verseny is magában hordoz máris több pikáns történetet: a német válogató győztese például élő adásban, az eredményhirdetés után lépett vissza, és adta át az indulás jogát a második helyezettnek. A visszahúzódó zenész nem indokolta részletesen a döntését, csak annyit mondott, hogy “Ő sokkal rátermettebb, én meg csak egy kis énekes vagyok“. Potenciális induló lehet ellenben a lengyel Monika Kuszynska, hisz a kerekesszékes énekesnő dala személyes élettörténetéből táplálkozik, és mint mindannyian tudjuk, a közönség szereti a megható történeteket.

Az idei Eurovízió is hatalmas izgalmakat tartogat a nézők számára, akik május 19-től követhetik figyelemmel a Dalfesztivált a köztévé sugárzásában. Szurkoljunk együtt Boggie-nak egy kiemelkedő eredményért!

Ki nyerte a tavalyi Euróviziós Dalfesztivált?

Fekete Pákó
Ogli G
Csordás "Bieber" Dávid
Conchita

További cikkek
Top