Gazdaság
2022. 02. 20. - Zita Hrabovszky-Veres

Európai toplista élén a magyar gazdaság

Az elmúlt szinte két évben (sajnos) az életünk szerves része lett a koronavírus, ami a világ összes országának gazdaságára rányomta a bélyegét. A folyamatos korlátozások és intézkedések mellett a talpra állás igencsak nagy kihívást jelent mindenki számára, azonban 2021-ben Magyarország elég meglepő eredményt produkált. Ez talán történelmünk egyik legnagyobb gazdasági növekedése is lehet.

Ahogy az a képen is látható, 2020-ban hatalmas visszaesésnek lehettünk tanúi a korona beköszöntekor, amikor hirtelen minden bezárt a vírusnak köszönhetően. Úgyhogy, mielőtt belevágnék abba, milyen rekordokat döntött az előző évi növekedés, nézzük meg egy kicsit, milyen mély gödörből is kellett kimásznia az országunknak.

2020: a hirtelen visszaesés éve

Hazánkba a vírus 2020 márciusában ért el, a hónap közepén pedig el is kezdődött az eredetileg 2 hetesnek ígért karantén, ami alig pár hét múlva már második születésnapját fogja ünnepelni. A vendéglátóipar és a turizmus szinte teljes hiánya komoly következményekkel járt, a megszorítások miatt a kormány 5-6 százalék közötti visszaesésre készült az előző évhez viszonyítva. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5,0-5,5 százalékra becsülte, az Európai Bizottság 5,3 százalékos visszaeséssel számolt, míg a hitelminősítők (Standard & Poor’s és Fitch Ratings) 6,3 és 6,2 százalékosra tették a visszaesés mértékét.

A talált hivatalos adatok szerint 2020-ban a GDP volumene 5,1 százalékkal maradt el az előző évitől, amivel Varga Mihály pénzügyminiszter meglehetősen elégedett volt. Szerinte ezek az adatok azt mutatják, hogy „Magyarország uniós szinten is eredményesen védekezett a járvány gazdasági hatásaival szemben”. Facebook videójában ki is fejtette, hogy az uniós átlag 6,4 százalék volt, így hazánk a vártnál sokkal jobban teljesített. Ezzel olyan országokat előztünk meg, mint például Ausztria, Franciaország vagy Olaszország.

Sőt, „hatalmas meglepetés” címszó alatt az is kiderülhet számunkra, hogy 2020 negyedik negyedévében a szigorítások ellenére is sikerült 1,1 százalékos növekedést produkálnia a gazdaságnak, aminek pozitív hatásai át is húzódtak 2021 egészére.

2021: a gazdasági rekord éve

„A negyedik negyedévben Európa legnagyobb növekedését érte el Magyarország” – 2021 utolsó három hónapjában 7,2 százalékkal bővült a gazdaság az egy évvel korábbi értékekhez képest.

Az éves növekedés pedig 7,1 százalék volt, amire nem volt példa az elmúlt harminc évben. Ez az eredmény bőven felülmúlta a várakozásokat, ugyanis reális növekedésnek a kicsivel 7 százalék alatti érték tűnt. Varga Mihály hozzátette, mindez azt bizonyítja, hogy a családok és vállalkozások támogatására, a beruházásokra, valamint az adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika hatékony.

Nem sokkal a KSH statisztikai adatai után az Eurostat is publikálta az eredményeket, ahol negyedéves összevetésben 2,1 százalékos növekedéssel Magyarország (egyelőre) az első helyen foglal helyet, maga mögött tudva Spanyolországot és Lengyelországot, éves összevetésben viszont Magyarország a második helyre került: csak a lengyelek 7,7 százalékos növekedése volt képes megelőzni minket. Ugyan még pár ország adata nem ismert és esélyes, hogy hátrébb fogunk csúszni 1-2 hellyel, ennek ellenére teljesen egyértelmű, hogy országunk a kontinens élvonalában áll.

Amellett, hogy ilyen kiemelkedően teljesített az ország, azt is fontos megemlíteni, hogy ezekkel az eredményekkel a magyar gazdaság már érdemben 3,4 százalékkal meghaladta azt a szintjét, ami a járvány kitörése előtt volt jellemző 2019-ben. Ez a javuló tendencia pedig folytatódni látszik 2022-ben is: továbbra is erőteljes, 5,9 százalékos növekedést és javuló egyensúlyi mutatókat várnak a szakemberek. Ezentúl az előrejelzések szerint 2025-ig minden évben további 4 százalék felett erősödhet a gazdaság.

„A magyar gazdaság még Cristiano Ronaldot is lefutotta”

2021 kiemelkedő eredményét Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-poszttal is megünnepelte, miszerint országunknak még a világhírű focistát is sikerült felülmúlnia teljesítményével.

Ilyen pozitív évzárás után felmerül a kérdés, hogy vajon most már minden visszaállhat a régi kerékvágásba? Nyilvánvalóan erre csak remélhetjük, hogy a válasz igen. Viszont, a mutatók most elég jó hírekkel szolgálnak, így nincs más dolgunk, mint bízni abban, hogy 2022 nem tartogat újabb hullámvölgyeket és ártalmas meglepetéseket számunkra.

További cikkek
Top