Sport
2016. 10. 28. - Márk Lukács

Európai Olimpia – mi is ez egyáltalán?

 

A nyári labdarúgó EB és a riói olimpia sikerei még olyan emberek érdeklődését is felkeltették a mozgás iránt, akiket egyébként a sportok sohasem hoztak lázba, vagy nem voltak kíváncsiak a sporteseményekre. Ezeket a rendezvényeket már szinte mindenki ismeri, hiszen ilyenkor még a csapból is a versenyekkel kapcsolatos információk folynak. Az átlagemberhez napi több hír is eljut, mivel akkora jelentőséggel bírnak. Aki nem akarja, még az is szembetalálkozik velük, egyszerűen nem tudja kikerülni őket. Szeretnék egy hasonlóan nívós, ám új sportalkalmat bemutatni ebben a cikkben minden sportbarát és kevésbé sportbarát számára is.

Kevesen tudják, de 2015. június 12-28. között Azerbajdzsánban, azon belül Bakuban megrendezésre került az első európai olimpia, hivatalos nevén az I. Európa Játékok. Ezzel Baku volt az első város, amely európai olimpiát rendezett. A város természetesen presztízst csinált a játékokból, a szervezők elképesztő beruházásokkal, csodás stadionokkal, csarnokokkal, uszodával készültek. 30 sportágban, összesen 50 nemzet, közel 5500 sportolója küzdött a sikerért és a dicsőségért, vagy akár az olimpiai kvótákért. 24 sportág a nyári olimpiai játékokon is szerepelt, valamint a sportágak egy részében csak ifjúsági sportolók vettek részt, több versenyszám pedig, közvetlen vagy közvetett kvalifikációt jelentett a 2016-os nyári olimpiai játékokra. A MOB (Magyar Olimpiai Bizottság) például úgy kezelte az Európa Játékokat, mint előrejelzést a sportolók felkészültségéről, a 2016-os ötkarikás játékok előtt.

Többen kérdezhetik, hogy mi szükség van egy ilyen eseményre, és hogy ez miben különbözik egy sima olimpiától vagy Európa bajnokságtól. Nos, erre az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) azt a tökéletes választ adta, hogy szükség van egy versenyre, ahol  az olimpián kívüli sportok sportolói is megmérkőzhetnek egymással olimpiai rendszerben és az olimpia hagyományaival. Egyébként minden kontinensnek régóta van már ilyen kontinentális viadala (Ázsiai Játékok, Pánamerikai Játékok, Össz-Afrikai Játékok és Csendes-óceáni Játékok), tehát Európa volt a legutolsó, aki bevezette ezt.

A legjobban talán az érdekel mindenkit, hogy hogyan kell egy ilyen eseményt elképzelni, milyen élményt nyújthat sportolóként részt venni rajta, illetve mennyi előkészületre és munkára van szükség hozzá. Véleményem szerint, ezt tapasztalatok nélkül nem nagyon tudja elképzelni egy hétköznapi ember, ennek okán megkérdeztem a témában Turós Viktort, aki a magyar strandlabdarúgó válogatott tagjaként részt vett a bakui játékokon. A strandlabdarúgás egyelőre még nem olimpiai sportág, így számukra az I. Európa Játékok különösen nagy jelentőséget kapott. Viktor igaz, hogy csak 20 éves, tehát rendkívül fiatal, de már több éve a felnőtt válogatott tagja. Készségesen válaszolt a következő kérdéseimre:

Hogyan kerültél ki az Európa Játékokra?
Több év kemény munkája és számtalan edzés van mögöttem, de utólag azt tudom mondani, hogy minden perc felkészülés, illetve edzés megérte.

Milyen élményekkel gazdagodtál?
Egy sportoló számára mindig különleges egy nemzetközi megmérettetés, így volt ez ebben az esetben is. Egy kontinentális viadalon rendkívül megtisztelő a hazámat képviselni. Számos elképesztő élményem van, például mikor a megnyitó ceremónián bevonultunk a Nemzeti Stadionba.

Hogyan kell egy ilyen eseményt elképzelni sportolói szemszögből?
Rengeteg munkával és lemondással jár, ami igazából ilyenkor teljesedik ki. Biztos vagyok benne, hogy nézőként is szenzációs egy ilyen esemény, viszont sportolóként egészen mámorító érzés részt venni rajta.

Mindent összevetve kijelenthetjük, hogy Európának szüksége van a játékokra, így a folytatás 2019-ben garantált. Az Európai Olimpiai Bizottság közgyűlésének döntése alapján Minszk lesz a házigazdája a 2019-ben második alkalommal megrendezésre kerülő Európai Játékoknak. Érdekesség, hogy a fehérorosz fővárosnak nem volt ellenfele, ugyanis Hollandia pénzügyi okokra hivatkozva visszalépett a szervezéstől. Tavaly szeptemberben az EOB (Európai Olimpiai Bizottság) 500 millió dollárban maximalizálta a jövőben sorra kerülő Európa Játékok rendezési költségeit. Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország köztársasági elnöke kijelentette, hogy ,,számíthatnak Fehéroroszországra”. A fehéroroszok valószínűleg szintén presztízsként fogják kezelni a megmérettetést, tudniillik nemrég bírálták az országot, mert több európai állam szerint a választások nem voltak éppen szabályosak, és a demokrácia elvei sem érvényesültek. Ezek a dolgok sokak szerint különös pikantériát adnak majd az eseménynek, ami miatt végképp érdemes lesz követni a játékok történéseit.

További cikkek
Top