Gazdaság
2019. 01. 14. - Márk Lukács

Európai Futball Szuperliga – Álom vagy valóság?

Manchester United, Real Madrid, Bayern München, PSG, vagy éppen Cristiano Ronaldo, Messi, Neymar, Pogba, ki ne hallott volna már legalább egyszer ezekről az európai topklubokról vagy sztárjátékosokról. Az európai topfutball, akárki akármit mond, minden eddiginél népszerűbb, hiszen emberek százmilliói követik hétről hétre világszerte ezeket a csapatokat és játékosokat, illetve évről évre nagyobb pénzösszegekről és rekordbevételekről hallunk a futball kapcsán. Tény, ami tény, sokak bánatára mára már egy jól jövedelmező üzletág lett ennek a sportnak a legfelsőbb szintje, és mint minden üzletben itt is a profit a cél. Ennek kapcsán merült fel az európai szuperliga ötlete. Lássuk, hogy ez csupán utópia vagy akár valósággá is válhat?

Mi is lenne ez igazából?
Ez egy olyan európai szuperliga lenne, amelyben a kontinens legerősebb klubcsapatai vennének részt. A kedd-szerda-szombat meccsütemű versenynaptár 32 fordulóból állna, ezt követően a csapatok amerikai mintára rájátszásban vennének részt. A 11 alapító húsz évig garantált hellyel bírna a sorozatban, tehát kiesni nem lehetne a ligából, ahogy oda fel- vagy bejutni sem. A liga magánkézben, pontosabban a klubok tulajdonában lenne, és teljesen függetlenül működne az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA), valamint a nemzeti bajnokságoktól – a mostani információk szerint egy spanyol cég bonyolítaná le.

Kik lennének a résztvevők?
Talán ez a legizgalmasabb dolog az egészben, így hát nem is húznám ezzel kapcsolatban az időt. Az ötletnek 11 klub a gazdája, ezek a következők: Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München, Juventus, Milan, Manchester United, Chelsea, Arsenal, PSG, Manchester City, Liverpool. Rajtuk kívül további öt meghívott lenne a ligában (ezen klubok száma emelkedhet)Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Internazionale, AS Roma. Tehát tényleg az európai klubfutball krémje képviseltetné magát a tervek szerint, ami nyilván óriási érdeklődést váltana ki az emberekből.

Mi lesz így a Bajnokok Ligájával?
A kérdés az előbbieket olvasva egyből felvetődik. Nyilvánvaló, hogy az új szuperliga erősen rombolná a BL presztízsét, sőt átvenné a helyét. Az UEFA-nak tehát egyértelmű a célja: megakadályozni az új sorozat létrejöttét. Tény viszont, hogy lassan eljöhet az a pont, amikor a klubok és a befektetők kiszállnak a jelenlegi rendszerből, mivel gazdaságilag nem éri meg abban tovább részt venni.

Elképesztő összegek és bevételek
A már sokak szerint így is eléggé elszállt pénzmennyiség a szuperliga létrehozásával még nagyobbra nőne az abban részt vevő egyesületek számára. Elképesztő összegekről van szó, hiszen egy olyan versenysorozat, amelyben minden héten Bayern–Juventus, illetve Barcelona–Arsenal szintű rangadókat játszanának, hatalmas médiaérdeklődést váltana ki – a folyamatosan garantált telt ház mellett. A Bajnokok Ligájában jelenleg 1,3 milliárd eurót osztanak szét prémiumként az összes abban induló csapat között. Az új sorozatban például ,,csak” maga a végső győzelem érne 500 millió eurót az egyéb addigi bevételek mellett. Tehát az új ligában induló csapatok számára garantált lenne a sorozatból való 250-750 millió eurós bevétel, ami lássuk be, az eddigiek többszöröse ilyen téren.

Buktatók és kérdések
Az ötlet rendkívül sok kérdést felvet, amelyekre nagyon nehéz válaszolni, és jelenleg még a legfelkészültebb szakemberek sem tudnak. Az új liga például azt is jelentené, hogy ezek a csapatok kiszállnának hazájuk bajnokságából, azaz a Bayern München, a Real Madrid, a Barcelona, a Juventus, a PSG és a nagy hagyományú ismert angol csapatok teljesen mértékben elhagynák hazájuk versenysorozatait, ami egyelőre elképzelhetetlennek tűnik. A Manchester City edzője, Pep Guardiola véleménye ez volt a hírek hallatán: „Érdekes az Európai Szuperliga ötlete, de mi lenne a nemzeti bajnokságokkal? Milyen lenne a Bundesliga Bayern München nélkül, vagy a spanyol bajnokság egy Real Madrid vagy egy Barcelona nélkül?”. Ezek a kérdések azok, melyekre a szakértők, a sportvezetők és a futballszurkolók sem tudnak még válaszolni. Maga a koncepció figyelemre méltó és egyértelmű, hogy az eddiginél is nagyobb hasznot termelne, de egyelőre még sokak szerint – köztük szerintem is – ez csupán egy utópisztikus elképzelés, mely a közeljövőben biztosan nem fog megvalósulni.

 

További cikkek
Top