BGE
2021. 03. 07. - Eszter Brandhuber

Európa legmenőbb vidámparkjai

A koronavírus sok mindenre rányomta a bélyegét, többek között a szórakozásra is. Nem csak a bulihelyek, hanem a vidámparkok nagy része is átmenetileg bezárt. Az más tészta, hogy a magyarok külön szívfájdalma, hogy a budapesti vidámparknak már jó pár éve búcsút kellett mondanunk. Viszont szerencsére Európán belül számos lélegzetelállító vidámparkba látogathatnak el a szerencsések. Éppen ezért összeszedtem nektek a legjobbakat, hogyha egyszer vége a járványnak, ne maradjatok vidámság nélkül!

  1. Europa-Park – Németország

Az Europa-Park nem csak Németország, hanem a kontinens egyik legnagyobb látogatottsággal rendelkező parkja: 2019-ben rekord 5,7 millió szórakozni vágyó gyermek és felnőtt látogatott el a parkba.  Nem is csoda, hiszen a park számos kihagyhatatlan attrakcióval bír, köztük 13 hullámvasúttal és 11 vízicsúszdával, amelyek közül a legkülönlegesebb talán az Alpenexpress Coastility, ami egy VR élményt nyújtó, teljesen futurisztikus utazással kápráztatja el az erős idegzetű vendégeket.

Eurosat Coastiality - Europa-Park – One of the world's leading themeparks

A park egy másik népszerű látványossága a Rulantica, ami egy beltéri vízivilág. Itt a gyerektől kezdve, az adrenalin imádókig mindenki talál magának megfelelő szórakozást.

A Mack család által birtokolt és üzemeltetett park egyébként több mint 950.000 m2 területtel rendelkezik, amin még egy skandináv témájú hotel, a Krønasår is megtalálható.

2. Efteling – Hollandia

Hollandia első számú vidámparkja csak egy kevéssel maradt el az Europa-Park-tól: 2019-ben 5,4 millióan látogatták meg a 720.000 m2-es parkot, amihez egy 2.760.000 m2-es üdülő rész is tartozik, a 4 csillagos Efteling Hotellel, egy színház és egy golfpálya mellett.

A vállalkozó kedvűeknek egyébként számos említésre méltó hullámvasutat kínál az Efteling. Ha imádod a sebességet, akkor a Vogel Rok-ot neked találták ki! A 700 méteres menet alatt, a hullámvasút 64 km/h sebességre gyorsul és mindezt a vaksötétben, lézer fényjátékkal teszi. A vidámpark egy másik vasútja, amit szintén csak a legbátrabbaknak ajánlanak, a Baron 1898. A 2 perces menet alatt garantáltan égnek fog állni a hajad, mivel a 37,5 m-es szabadesés alatt a kocsik 90 km/h sebességgel zuhannak a mélybe.

Természetesen a kevésbé vállalkozó szelleműeknek is akad szórakozás a parkban, hiszen a 36 egyedülálló attrakció közül mindenki megtalálhatja a magának valót!

Overview attractions Efteling - Efteling

3.Tivoli Gardens, Dánia

A dán vidámpark egyik legismertebb látványossága a fahullámvasút, a Rutschebanen, ami 1914 óta működik. A mechanikáját tekintve egyébként elég hasonló a budapesti fahullámvasúthoz, a különbség csak az, hogy ezt használják is.

A park egy másik népszerű vasútja a Démon névre hallgató hullámvasút, ami 77 km/h-ra gyorsul a 564 méteres menet alatt. Azonban, ha ez nem lenne elég, a menet közben a kocsik két teljes hurkon és egy szabadeséses részen is átmennek.

A következő attrakció a tériszonyosok legrosszabb rémálma, a Golden Tower. A merész látogatók 63 méter magasról csodálhatják meg a Koppenhágára néző pazar kilátást. Azonban amint minden résztvevő jól szemügyre vette a tájat, a kocsik hatalmas sebességgel zuhannak vissza a földre.

4. PortAdventura World, Spanyolország

A park csupán egy órányira található Barcelonától és ráadásul saját vasútállomása is van, így elég könnyen megközelíthető a helyieknek és a turistáknak egyaránt. A PortAdventura 6 kisebb részre van felosztva, amelyek mind-mind egy külön kultúrát testesítenek meg. A park főbejárata rögtön a Mediterránia résszel kezdődik, amelyben megtalálható Európa leggyorsabb hullámvasútja, a Furius Baco. A vasutat egyébként 2007-ben adták át és azóta nem is akadt vetélytársa, hiszen 3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 135 km/h-ra. Ettől még a legbátrabbaknak is megáll a szíve!

Furius Baco, Spain | Achterbahn

A Mexikó témájú részben található a Hurakan Condor, a szabadesés torony, amely egy kábellift segítségével húzza fel a látogatókat. A magasból gyönyörű kilátás tárul elénk, azonban utána 100 méteres szabadesés következik.

5.Disneyland, Franciaország  

Hogyha Európa legjobb vidámparkjairól van szó, akkor bűn lenne kihagyni Disneylandet. A legnagyobb látogatottsággal rendelkező (9,74 millió fő) park a világ összes tájáról vonzza a Disney mesék rajongóit. A 19.425 km2 területű parkot egyszerűen lehetetlen egy nap alatt bejárni.

A park 50 attrakciója közül mindenki megtalálhatja a magának valót, akár Disney-fanatikus, akár családapa vagy egyetemista vagy, nem fogsz kimaradni a szórakozásból! Hogyha a hullámvasutak nem igazán vonzanak, akkor sincs mitől félned, hiszen a gyönyörű, mesebeli környezet mellett rengeteg ajándékbolt és büfé vár, ahol megkóstolhatod kedvenc meséd életkülönlegességeit.

Disneyland Paris to ultimately reopen from April 2, 2021 - Sortiraparis.com

Nekem személy szerint egy pár éve volt szerencsém ellátogatni Disneyland-be, és annak ellenére, hogy akkor már nem igazán voltam gyereknek mondható, egy életre szóló élmény maradt.

További cikkek
Top