Sport
2012. 06. 07. - Taylor

EURO 2012

 Olyan, mint a világbajnokság, csak nincsenek itt a brazilok. Írhatnánk nagyon sarkalatos módon, de manapság hatalmas öngólt jelentene egy ilyen kijelentés. Lassan minden kontinens delegálhatna egy combos csapatot egy Európa-bajnokságra. Az viszont a mai napig kijelenthető, hogy más kontinensek legrátermettebb fiai is nálunk edződnek – no, nem az Üllői úton. Odaránt a TV elé egy leírhatatlan belső erő, talán a bennem élő kisgyerek, akinek a labda volt az ötödik végtagja. Gazdasági főiskolásként viszont az érem sokadik oldalai is felsejlenek. Új mezgarnitúrák, ölre menő szponzorok, “ronáldós” titokzokni “bekkemes” öngyújtó. Beruházás, bankhitel, infrastruktúra-átalakítás, UEFA San Andreas, fehérgallér, szotyihéj. 1960 óta sorban a tizennegyedik foci EB.

A végső győztest megjósolni lehetetlen, mégis mindenki megpróbálja. A csapból is ez folyik. Hogy miért? Mi ez a láz, ez a lappangó valami? A kontinensviadal, mely olyan drog, ami nem csak a régi függőket, de az érdektelenebbeket is megfogja. Belopódzik az iskolaudvarra, a galériára, kocsmába, az irodába, a közös ebédhez. Róla beszélnek a BKV-n, beindulnak a sportfogadásra hajlamos ismerősök. Cirkusz a kenyér mellé.

Vendéglátók 2007 áprilisában a horvát-magyar pályázat csúfosan leszerepelt a szavazáson, így frusztráltságunk sok negatív kritika forrása lehet, úgy is figyeljük a tornát, hogy vajon mi jobbak lettünk volna? Aki hallott már, arról, hogy 4. metróvonal Budapesten… hagyjuk. Ukrajna és Lengyelország kicsit hasonló cipőben járnak, mint a magyar válogatott. Legnagyobb sikereiket évtizedekkel ezelőtt szerezték – Ukrajna a Szovjetunió tagjaként. Most házigazdaként, automatikus kvalifikálással várják a kezdő sípszót. Ukrán részről kiemelném a korábbi aranylabdás támadót: Andrij Sevcsenkót, az Ac Milan, a Chelsea korábbi, a Dinamo Kijev jelenlegi játékosát. Karrierje utolsó dobása lehet a hazai rendezésű torna, ahol még mindig tőle várják a legtöbbet. A lengyelek Robert Lewandowski góljaiban bíznak, aki parádés szezont tudhat maga mögött a német bajnok Borussia Dortmundban, ahol 22 találatra volt jó, büntetők nélkül.  

Seregszemle

Spanyolország – Szót érdemel a nemzet hegemóniája, nem csak Európát, az egész világot illetően, hiszen mind Európa-, mind világbajnoki címvédőnek mondhatják magukat. Az első csapat lehet, aki megvédi elsőségét, ám esélyeiken sokat ronthat a hiányzók listája. A listán az előző vb társgólkirálya, David Villa, aki még a téli klubvilágbajnokságon törte lábát. A másik nagy veszteség Carles Puyol, az FC Barcelona csapatkapitánya, a védelem irányítója, akinek térdizülete mondott csődöt nemrégiben. Nagy kérdés lesz Fernando Torres szereplése, aki a szezon elején bohócot csinált magából góltalan szériáinak köszönhetően, ám a Chelseavel Bajnokok Ligáját nyert, sőt gólokat is szerzett az idény véghajrájában.

Németország – A sorban következzen a csúcstartó német válogatott, akik háromszoros győztesnek mondhatják magukat, legutóbb Oliver Bierhoff csehek ellen szerzett ’96-os, potyának is mondható találatával. Szereplésükhöz világszerte nagy reményeket fűznek, csapatuk tele van bevándorlók németföldön született sarjaival, honosított légiósokkal. Kiegészülve a német precizitással, olyan színes, kombinatív, fiatalos elegyet kapunk, mely Joachim Löw – szntén fiatal – tréner irányítása alatt könnyen révbe érhet. Az együttest várhatóan a spanyol bajnokság asszisztkirálya, Mesut Özil dirigálja, a befejezésekhez a Lazioban ismét kivirágzóMiroslav Klose érhet oda.

Anglia – A futball őshazája és balsorsú nemzete. Bajnokságuk talán a legerősebb a világon, ám egy ideje a Premier League legfelkapottabb művészei más országokból érkeznek.Több klasszis sérülés miatt maradt ki a keretből, Wayne Rooney pedig  elvesztette a fejét egy Montenegró elleni selejtezőn, eltiltásának köszönhetően az első két mérkőzésen nem léphet pályára. Vajon képesek lesznek pótolni a United dokkmunkásra – szó szerint – “hajazó” játékosát?

Hollandia – Az örök esélyesek egyike. Utolsó keserűség nélküli tornájukat 1988 nyarán élték meg. Marco Van Basten mindent eldöntő gólja minden pestiesen szólva “focibuzi” emlékezetében Youtube nélkül is elindul. Pure class. Azóta egy újabb elképesztő generáció tagjai tették le a stoplist, olyan nevek sem értek révbe, mint Bergkamp, Kluivert, Davids, Overmars, Van der Saar… A keretük ezúttal sem gyengébb. Ha Robin van Persie átmenti formáját és a világklasszis középpálya forintos labdákkal tömi, bármi lehet.

Olaszország – Heves vérmérséklet, catenaccio, primőr szörmék. Újabb bundabotrány, edzésről bilincsben elvitt játékosok. 2006-ban jó ómennek bizonyult a bajnokság előtti balhé, hiszen meglepetésre megnyerték a vb-t. Ebben, azért talán könnyelműség lenne bízni… A gyep úriembere, Alessandro Del Piero helyett az úriembernek nehezen nevezhető Mario Balotellirohamozza a kapukat. Kvalitásait illetően zseniális játékos, de senkit nem lepne meg, ha hazaküldenék valami ostobaság miatt. Gumikecske erőszakolás, meztelen maraton, bármi. A keret rutinosabb tagjai viszont sok pluszt nyújthatnak, szereplésük igazi rejtély.

Portugália – Az igazán nagy esélyt 2004-ben hazai közönség előtt elszalasztották. Az egyszemélyes csapat, Cristiano Ronaldo FC. Az aranylábú, friss spanyol bajnok címlapkirály jó formája és a többiek mellézárkózása bárki ellen elég lehet.

Franciaország – A vb után egyszerűen csürhének nevezett, leszerepelt gárda 12 évvel ezelőtt a legendás Zidane-éra – világ- és Európa-bajnoki cím egymás után – alatt nyert  tornát utoljára. Laurent Blanc, akkor még a pályán kardoskodott, most edzőként igyekszik révbe érni. Evra-Ribery-Benzema tengely, azért nem hangzik rosszul.

Talán sokan emlékezünk a görög csodára. Ez a szókapcsolat manapság gazdasági aspektusból is jól jönne. 2004-ben Görögország derék ifjai megcibálták a kontinens bajszát és a teljes esélytelenségből bajnokként zártak. Hasonló mesébe illő story a dán dinamitok ’92-es “agymenése”, miszerint a dél-szláv háború miatt tartalékosként, már nyaralásukat töltő játékosok végigverték a mezőnyt. Ezek ma is meglepetésként szolgálnának. Az EB, arra is jó, hogy bizonyos szereplők figyelmet keltsenek, feltornázzák vételárukat. A horvát Luka Modric, azírek csodaszélsője James McLean és tucatnyi feltörekvő futballista. A svédek istenét még mindigIbrahimovicnak hívják. Az orosz vodkafogyasztás is vélhetően megugrik, ha Arshavinék jól mennek, azért, ha nem, akkor… is. A szebb időket is megélt csehek sok jóra nem számíthatnak, ha ellenünk sem sikerült győzni. Ezeknek a csapatoknak sikere sokkolná a világot. Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg hazánk képviselőiről, a spanyol-olasz mérkőzéstKassai Viktor sípmester fújja.

Csoportbeosztás:

A csoport: Lengyelország,  Görögország,  Oroszország,  Csehország

B csoport: Hollandia  Németország  Portugália  Dánia

C csoport: Spanyolország  Olaszország  Horvátország  Írország

D csoport: Ukrajna  Anglia  Svédország  Franciaország

A mérkőzések időpontjairól, helyszíneiről és további érdekességekről a torna hivatalos honlapján olvashattok.

 

 

További cikkek
Top