Közérdekű
2018. 03. 07. - Mesi06

Erasmus Lisszabonban – miért ez volt életem legjobb döntése?

Mindig is biztos voltam abban, hogy Erasmusra akarok menni. Hiszen ki ne akarna élni egy ilyen lehetőséggel? De arra, hogy mekkora mázlim volt, amiért végül Portugália fővárosát választottam, csak akkor döbbentem rá, amikor megérkeztem.

Már gimiben is tudtam, hogy valamikor szeretnék kivenni az életemből félév szabit, mindenféle különösebb következmény nélkül, abban azonban nem voltam biztos, hogy mi legyen a célpontom.
Úgy gondolom, hogy az embernek élnie kell a neki hevesen integető lehetőségekkel, tehát eszem ágában sem volt eltenni ezt a vágyamat a ’soha meg nem valósított álmok’ közé. Nem feltétlenül éreztem magamban az indíttatást, hogy véglegesen külföldre költözzek, viszont mindenképpen szerettem volna megtapasztalni, hogy milyen az élet egy másik országban. Kíváncsi voltam a kultúrára, a mindennapokra és persze az Erasmusos bulikra is. Szerettem volna valami új nyelvet tanulni, és felfedezni egy másik országot, de nem csak felületesen, hanem úgy, ahogy csak lakva ismerheti meg az ember. Ha a fél év buli és tengerpart nem győzött volna meg eléggé, akkor szeretném hozzátenni, hogy az önéletrajzodban sem mutat rosszul, hogy angolul, az iskola által elfogadott nyelven tanultál egy másik országban, és bezsebeltél egy csomó nemzetközi kapcsolatot.

Lisszabon mellett akkor döntöttem, amikor két éve ideutaztam a családommal. Amellett, hogy egy gyönyörű városról beszélünk, élhető is. Az itt töltött idő nem úgy fog kinézni, hogy végig ketchupos kenyeret meg üres tésztát majszolsz majd, hanem ha odafigyelsz, és persze kicsit gyűjtögetsz az indulásod előtt, akkor teljesen korrekt módon ki tudsz jönni a pénzedből is, ami lássuk be, nem hátrány.

Bár fenntartom azt az állításom, hogy egyszerűen nem létezik menőbb dolog annál, hogy valaki külföldiként Budapestet választja az Erasmusos félévére, hiszen nem hiába lett megszavazva, hogy a külföldi diákok szerint az éjszakai élet nálunk a legjobb, és a sör is hihetetlen olcsó. De számomra Lisszabon is tökéletes választásnak bizonyult. Nagyon nagy pozitívum, hogy a portugál emberek hihetetlenül kedvesek és segítőkészek. Amin pedig meglepődtem, hogy nagy százalékuk kifejezetten jól beszél angolul, bár ez lehet, hogy csak a fővárosban van így.

Ha Lisszabont választod, akkor viszont készülj fel arra is, hogy valóban tanulnod kell majd, mert az itteni iskolák elég erősek, de kifejezetten gyakorlatorientáltak, aminek nagy hasznát vehetjük a későbbiekben. Viszont ha készülsz az órákra, akkor stresszelés nélkül teljesíthető mindegyik.
Nekem nagyon nagy szerencsém volt, mert a belváros közepén sikerült szállást találnom, viszont arra figyeljetek, hogy időben kezdjetek el kiadó szobát keresni, mert ha csak egy hónappal az indulás előtt veselkedtek neki, akkor nagy esély van rá, hogy csak a drágább, kevésbé jó, vagy a város peremén lévő szobák maradnak!

Lisszabon az elhelyezkedését tekintve is szuper, hiszen ha marad pénzetek és időtök, akkor könnyedén találhattok olcsó repjegyeket, illetve a helyi diákszervezetek nagyon sokat segítenek abban, hogy Portugálián belül megfizethető áron tudjatok utazgatni a többi Erasmusossal.
Tudom, klisének tűnik, de már most látom, hogy erre a félévre mindig örömmel fogok visszagondolni, mert már egy hónap alatt is rengeteg nyitott és jófej embert ismerhettem meg, valamint gyönyörű helyekre jutottam el. Pluszpont, hogy az óceán már 15 perc vonatozással elérhető és a repülőtér is nagyon közel van mindenhez, tehát nem kell végighúznod a bőröndöd az egész városon amikor megérkezel.
Ha rám hallgattok, vétek kihagyni az Erasmust, Lisszabont pedig csak ajánlani tudom!

Szerinted miért fontos Erasmus adta lehetőségeket kihasználni?

új helyek, emberek és felejthetetlen bulik miatt
más oktatási rendszer megismerése miatt
mind a kettő
További cikkek
Top