Szubjektív
2014. 06. 01. - Scheier

EP választás 2014 – avagy kikre voksolt Magyarország?

Európa szerte plakátok, reklámok biztatták az embereket, hogy elmenjenek szavazni, hisz az EP választások általában lényegesen kevesebb választópolgárt hoznak lázba. És nem csak az a baj, hogy a szavazójoggal rendelkező európaiak kis százaléka teszi le voksát, hanem az, hogy ez az arány folyamatosan csökken is. Ennek következtében 2014 tavaszán az EU-tag kormányok erős kampányt folytattak e rossz tendencia javításáért (a legviccesebb – egyébként dán  videót a cikk alján megtekinthetitek) és bár egy-két ország még így is borzalmas eredményeket produkált, a nagy többség sikerrel járt.

37012_ep_valasztas

 

Míg 2009-ben a tagállamok jogosult választóinak 43 százaléka ment szavazni, most a nem végleges adatok 43,11 százalékot mutatnak. Ez nem túl nagy emelkedés, azonban van jelentősége: 1979 óta választanak európai parlamenti képviselőket és azóta minden alkalommal csökkent a részvétel, az idei az első, amikor nőni tudott. Kis hazánkban egyébként jelentősen csökkent a választási kedv, (36,31-ról 28,92%-ra) na de lássuk, hogy ez a 2 322 982 ember kikre is szavazott!

 

parlamentipatko1405

A dobogó felső fokára nem meglepő módon a FIDESZ állhatott 1 191 163 szavazattal, ami 12 mandátumot és 51,49%-os fölényt jelent. “Ma este hadd kiáltsuk világgá: mi győztünk a legjobban” – kezdte beszédét a miniszterelnök úr. “Mi győztünk a legjobban, mert az Európai Néppárt tagjai közül mi értük el a legjobb eredményt, ezért arányaiban mi járultunk hozzá legjobban a győzelemhez, mert mi legyőztük a szocialistákat Európában is” – mondta. Szokásos győzelmi beszéd, természetesen a szocialisták belekeverésével, semmi különös.

Annál meglepőbb lett az ezüstérmes párt személye. Bár az európai trendek egyértelműen a szélsőségek erősödését jelezték (a francia Nemzeti Front pl. 25%-ot ért el végül, Belgiumban a nacionalista flamandok taroltak, a görögöknél pedig a Sziriza nevű szélsőbaloldali párt aratott „történelmi győzelmet”), a Jobbik sikeréhez mégis inkább a magyar baloldal széthullása vezethetett. “Ma megérkezett munkánk gyümölcse. Legyünk mi Magyarország második legerősebb pártja, ez a cél ma sikerült” – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke. “Nem volt egyszerű, mert ebben a választási kampányban példátlan, aljas támadásoknak voltunk kitéve a Fidesz és az MSZP által. Melyeknek célja az volt, hogy megroppantsák a Jobbikot. Nem sikerült. A Jobbik egy betonerős párt” – fogalmazott. Természetesen igaza van Vonának abban, hogy ők lettek a „második legerősebb” párt, de a 3 mandátum, amit szereztek még így is édes kevés és a „szocialisták fölötti kiütéses győzelem” se úgy sikerült, ahogy ők ezt azóta hangoztatják. Minden esetre tényleg megelőzték a felbomlott baloldal minden pártját és így vígan mosolyoghatnak a dobogó második fokán.

10374526_10152395435901405_6466054766876779338_n

“Rosszabbul szerepelt az MSZP, mint ahogy azt mi magunk vártuk” – fogalmazott Mesterházy Attila, akire jó sokat kellett várni, hogy végül kiálljon a nyilvánosság elé. “Ez biztosan új leckét fog adni a Magyar Szocialista Pártnak.” Konzekvenciákat is le kell vonni az elemzések után, ebből egyet meg lehetett tenni már ma: az MSZP elnöksége testületileg felajánlja a lemondását. Minden bizonnyal jól teszik ezt, hisz mindössze 225 762 ember szavazott rájuk egész Magyarországon, ami – tudván, hogy 4 éve még kormánypárt voltak – szánalmas eredmény.

Annál boldogabb volt a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció, hisz ugyanannyi mandátumot sikerült begyűjteniük, mint Mesterházyéknak (2-2) és szavazatokban is csak harmincezerrel maradtak le. “Egy olyan pártot választottak a DK szavazói, amely az Európai Egyesült Államok legelkötelezettebb híve” – mondta Gyurcsány Ferenc. “Patrióták vagyunk európaiként és magyarként. A DK a legádázabb ellenfele az orbáni önkénynek, a mostani választás megerősítette őket abban, hogy ezt folytatni kell” – közölte. Azért ha belegondolunk, világos, hogy a DK az egész fanatikus szavazóbázisát mozgósítva tudott csak – természetesen a borzalmasan alacsony részvétel mellett – majd’ 10%-os eredményt felmutatni.

mesterhazy_bajnai_gyurcsany

Örülhetett még az Együtt-PM is, hisz 7,22%-ukkal megkapták azt az egy képviselőt, amit akartak. “Nagy siker ez egy ilyen fiatal politikai erő számára” – értékelte Bajnai Gordon az eredményt. Végül úgy fél 11 körül jött a hír, hogy az LMP-nek is sikerült hozni a „szokásost”, hisz újra csak ugyan pár száz szavazattal, de megint átlépték a bűvös 5%-ot, így delegálhatják ők is jelöltjüket az EP-be. “Ez egy fontos lépcső, amit ma megugrottunk” – kommentált Schiffer András pártja ünneplésén. “Az LMP azért fog politizálni, hogy az európai politika se legyen kiszolgáltatva különböző nagyvállalati, nagyhatalmi lobbicsoportoknak” – ígérte.

Seres Mária Szövetségesei és a Haza Nem Eladó Mozgalom nem érték el azt az 5%-ot, ami a bejutáshoz kellett volna, így ők minden bizonnyal ezt a választást is kudarcként élték meg – bár nem hiszem, hogy komoly reményeik lettek volna. Mindent összevetve a FIDESZ hozta a papírformát, a szélsőségek – köztük a Jobbik is – előre törtek (ezt a török kormányfő egyébként kifejezetten rossz néven vette), a baloldal pedig folytatta kálváriáját. Érdekességekkel minden esetre szolgált ez a választás is, meglátjuk, hogy a szeptemberi önkormányzati voks hoz-e valami újat.

További cikkek
Top