Szubjektív
2015. 03. 29. - Kahy

Eltűnt politikusok nyomában

Mindannyian tanultunk Martin Luther Kingről, vagy John F. Kennedy-ről, illetve tragikus halálukról. Sajnos azonban rajtuk kívül is sok, kevésbé ismert ember távozott idő előtt. Az alábbiakban olyan eseteket olvashattok, amikor politikához közeli emberek tűntek el nyomtalanul, vagy hunytak el váratlanul. A valós okoknak utánajárni nem könnyű, de sajnos tény, hogy valaminek, vagy valakinek útban lenni nem kifizetődő dolog.

Külföldön és hazánkban egyaránt elmondható, hogy politikusok jönnek-mennek. Van aki megússza azzal, hogy kirakják a pártból, van, akit hűvösre tesznek néhány évre és van, akinek az életébe kerül a dolog. Vannak helyzetek, amikor a főszereplő politikus a hibás, hiszen aktívan hozzájárul a saját bukásához, azonban nagyon sok helyzetben az áldozatnak mindössze annyi a hibája – a Hitchcock-klasszikust idézve –, hogy túl sokat tud. Nehéz elvonatkoztatni ebben a témában a politika és a maffia összefonódásától, összeesküvés elméletektől, de a véleményformálást igyekszem meghagyni nektek, és amennyire lehet, objektíven leírni a történteket.

Aktuális, nagyon orosz

Sokat hallani, olvasni a médiában Borisz Nyemcovról, aki nyíltan kritizálta a Putyin által folytatott politikát, a nagyon erős korrupciótól kezdve az ukrán helyzetig. Ha kellett, utcára vonult, vállalva azt is, hogy esetleg lecsukják. Nyemcov 55 éves volt, az RPR-Parnasz ellenzéki párt társelnöke, az ellenzék egyik legmeghatározóbb alakja. Ukrán barátnőjével 2015. február 27-én sétált a Kreml közelében, ahol egy fehér autóból tüzet nyitottak rá. Hetekkel az eset előtt nyilatkozta maga Nyemcov, hogy tart egy esetleges merénylettől. Az elkövető kilétére eddig nem derült fény, Putyin szerint provokatív bérgyilkosság történt, míg olyan elmélet is napvilágot látott, miszerint ellenzéken belül, féltékenységből végeztek vele. Nem ez volt azonban az első politikai alapú gyilkosság a Putyin éra alatt, igaz, messze a legnagyobb kaliberű. Korábban főképp oknyomozó újságírók tűntek el rejtélyes módon, közülük talán a legismertebb Anna Politkovskaya esete, akinek halála után még évekig folytak a tárgyalások, végül 3 évvel később tartóztatták le az állítólagos elkövetőket.

Boris-Nemtsov

Közel-Kelet és az oroszok

Szintén nemrégiben tűnt el Izraelből Mihael Palkov, az Yisrael Beytenu párt volt média tanácsadója. A jelenleg is zajló korrupciós és pénzmosási ügyeket felderítő vizsgálat során keveredett gyanúba a politikus, aki a jelentések szerint kulcsszerepet játszott a pénzek eltüntetésében. Palkov útlevelét és iratait Ukrajnában találták meg, egy ismeretlen holttest mellett. Valószínűsíthetően ezzel próbálta meg saját halálát elhinteni, s így elmenekülni. A rendőrség eddig annyit tudott kideríteni, hogy Palkov az IzRus néven futó orosz nyelvű weboldalon keresztül mosta a párt pénzét. Az IzRus társtulajdonosa Alexander Goldstein, izraeli származású, de Moszkvában született üzletember volt, akit azóta már elfogtak a hatóságok. Palkov és a több millió izraeli sékel viszont továbbra is hiányzik.

palkov

Az alcsúti juhász

Váradi András 50 éves alcsútdobozi politikus és juhász volt, az Együtt-PM színeiben. A tavaly októberi önkormányzati választásokon ő volt az ellenzék reklámarca, aki aktívan részt vett a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc elleni tüntetésekben is. Váradinak személyes konfliktusa is volt a fideszes polgármesterrel, hiszen állítása szerint a családjától vették el azt a földet, amit Mészáros kapott Felcsúton. Mikor bejelentette, hogy hivatalosan indul Mészáros ellen a polgármesteri címért, ismeretlen tettesek kombájnnal tönkretették a vetését. Ennek hatására fel is jelentette ellenfelét. Az őszi választások előtt egy nappal érte halál, amikor plakátragasztásról hazafelé tartva, kétes okokból kiszállt autójából – állítólag leesett egy létra a tetőről, azonban később az említett létra eltűnt – és elgázolták. Aznap este a kórházban belehalt sérüléseibe. Az elkövető egy idős osztrák férfi volt, aki az elmondások szerint a helyszínen megvárta a rendőröket és segítséget is nyújtott a sérültnek. Ennek ellenére ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást, Mészáros Lőrinc pedig másnap újabb 4 évre Felcsút polgármestere lett.

varadi_andras_felcsut_2

Majdnem politikus

Welsz Tamás halálesete is felettébb furcsa módon történt. A 2014-es országgyűlési választásokat erősen befolyásoló Simon-botrány egyik aktív figurája volt. Welsznek már korábban is volt nem kevés kétes ügye. A teljesség igénye nélkül például 2 milliárd forintnyi adózatlan jövedelmet találtak egy NAV vizsgálat során, Bissau-Guineabeli üzletei kapcsán 715 milliós adócsalásért vádat emeltek ellene, 2013. október 3-án a panamai ügyészség elfogatóparancsot adott ki, majd november 14-én már az Interpol is körözte. Simon Gábornak pedig állítólag hamis útlevelet és egyéb papírokat biztosított, hogy a képviselő valahogy tudja igazolni kétes eredetű vagyonát. A nyomozás következtében őrizetbe vették Welszt is, aki állítólag valamilyen szert vett be, melyről tájékoztatta az őt elvivő rendőröket is. Ennek ellenére a kórházi jelentésekben nem található semmi nyoma, hogy lett volna valami a szervezetében. Merészebb elméletek szerint nem is halt meg valójában, csak így intézték el, hogy a tanúvédelmi program alá kerülhessen.

Nem mostanában kezdődött

Sajnos találni példát korábban is. 2001. augusztus 21-én, éjjel hunyt el Vancsik Zoltán egykori MSZP-s országgyűlési képviselő. Az M7-es autópályán mintegy 180 km/h-s sebességgel hajtott le az útról, majd fának ütközött és életét vesztette. Vancsik a Videoton egy bajnoki mérkőzésén tartózkodott az eset előtt, ahol a VIP parkolóban nyitva találta meg kocsiját. Bejelentést azonban nem tett, mivel értékei mind megvoltak. A baleseti helyszínelés során a rendőrségi vizsgálat szerint a gépjármű műszaki állapota megfelelő volt. Az egykori képviselő az akkori Nemzetbiztonsági Bizottság tagja volt, viszont élénk kapcsolatot ápolt az alvilággal is. Halála előtt nem sokkal meghallgatáson vett részt egy székesfehérvári maffia ügyben, illetve érintett volt egy országos szinten működő szerencsejáték-ipari hálózatban is.

vancsik-auto-MTI

Ahol nem is sejtenéd

Nem mai történet ugyan, de annál meglepőbb, hogy az egyébként biztonságáról is híres Svédországban is történhet hasonló eset. 1986 februárjában, feleségével hazafelé sétálva érte halálos találat Olof Palmét, az akkori miniszterelnököt. Mivel korábban soha nem volt hasonló helyzetre példa, így testőrök és minden egyéb biztonsági intézkedés nélkül tartózkodott Palme az utcán. Legnagyobb valószínűséggel nézetei miatt követtek el merényletet ellene, azonban a pontos indíték és a tettes sem ismert. 2 évvel később ugyan letartóztattak egy gyanúsítottat, azonban egy későbbi fellebbezés során ezt visszavonták és szabadlábra helyezték az illetőt. Azóta is megoldatlanul maradt ez a rejtély, amely annak idején nem csak Svédországot rázta meg, hanem az egész világot.

Olaf Palme

Sajnos a sort lehetne még sokáig folytatni, egyre kuszább szálakkal és homályosabb részletekkel. A kommunizmusban vagy háborúk alatt eltűnt emberekről nem is beszélve. A tudás a politika egyik alapvető fegyvere, csak néha visszafelé is elsül.

Hiszel az összeesküvés elméletekben?

Igen
Nem
Vannak érdekes sztorik...
Tökfilkó vagyok

További cikkek
Top