Szubjektív
2016. 09. 29. - Boglárka Kiss

Élményekkel a boldogságért

Manapság, amikor egy kevés kis pénz kerül a kezünkbe, hajlamosak vagyunk egyből elkölteni. Gondoljunk csak arra, amikor megkapjuk a fizetést vagy netán az ösztöndíjat, olyankor egyből rohanunk a boltba és máris megvesszük azt a cipőt, amivel már hónapok óta szemezünk, vagy épp azt a kabátot, amit még egy hete néztünk ki magunknak a kedvenc üzletünkben. A végtelenségig sorolhatnánk, hogy mennyi mindent tudunk megvenni pénzért, amiről azt hisszük, hogy boldogabbá teheti az életünket. De valóban így érzünk, ha a legújabb csúcskategóriás mobilt tartjuk a kezünkben? Azért nem teljesen, hiszen van ezeknél fontosabb is: egy kaland, egy élmény, az emlékeink.

Az élmények elsősorban időállóak, hiszen sohasem felejtjük el őket. Egy unalmas napon, amikor minden a megszokottak szerint megy, csak összeültök a barátokkal és sztorizgattok hajnalig arról, hogy mi történt azon a bizonyos nyári fesztiválon. Ugye milyen jó érzés ez? Lehet, hogy több ezret költöttetek egy kirándulásra vagy egy bulira, azonban ezeket újra meg újra fel tudjátok idézni és nem függnek attól, hogy milyen márkájú cipőt hordasz. Az emlékeidet senki nem tudja elvenni tőled. Ezeket a kalandokat egyedül és barátokkal is átélheted. Csapatépítő programként is működhetnek az ilyen alkalmak, például ha együtt mentek felfedezni egy olyan országot, ahol még nem jártatok. Együtt tanulhatjátok meg a másik nemzet szokásait, vagy kóstolhatjátok meg a helyi ételeket. Ezek alatt olyan dolgokat tanulhattok meg, amelyeket az élet más területein nem tudtok.

Sokszor előfordul, hogy a félretett pénzünket egy olyan tárgyra költjük el, amit nagyon szerettünk volna, azonban csak rövid ideig érezzük magunkat boldognak tőle, később pedig még meg is bánhatjuk, hogy a megtakarításunkat erre pazaroltuk el. Ha ilyenekre pocsékolunk és figyelmen kívül hagyjuk a lehetőséget egy új élmény szerzésére, akkor a valós céljainkat is nehezebben találhatjuk meg az életünkben. Nem kell ahhoz sokat költeni, hogy tapasztalatokat szerezzünk. Vegyük például a továbbtanulást. Jártál a nyílt napon, megtetszett a Külker. Már csak annyi volt a teendőd, hogy ide jelentkezz és tanulj, hogy legyen elég pontod ahhoz, hogy felvegyenek. Persze ez nem csak a továbbtanulásra igaz, hanem az élet minden területére. Ha van egy olyan pont, ami meghatározó volt számodra és tudod, hogy szeretnél mélyebben foglalkozni vele, nincs más dolgod, csak tenni érte, hogy elérd a célodat. Ha ezt sikerült megvalósítanod biztos, hogy büszke leszel magadra, és sokkal boldogabb leszel tőle, hiszen ha egyszer megöregszünk, ezekre fogunk emlékezni, nem arra, hogy nekünk volt a legmenőbb autónk 2016-ban.

Dr. Thomas Gilovich, az amerikai Cornell egyetem pszichológusa kereste már az összefüggést pénz és boldogság között, ezt írta: „Dolgokat vásárolunk, hogy boldoggá tegyük magunkat, amit ezzel el is érünk. De ez a boldogság csupán rövid ideig tart. Az új dolgok csak eleinte izgalmasak számunkra, de később hozzájuk szokunk.” Tehát ha tárgyakba fektetjük be pénzünket, az hosszú távon nem garantálja a boldogságunkat. Nap mint nap azt halljuk és látjuk a különböző reklámokban, hogy szükségünk van bizonyos tárgyakra, eszközökre, hogy jobbá tegyük az életünket, és azonnal meg kell szereznünk a legtöbbet, de be kell látnunk, hogy ezek csak rövid időre nyújtanak nekünk boldogságérzetet. Persze ez nem azt jelenti, hogy vonjunk meg magunktól minden hasonló jellegű vásárlást, hanem azt, hogyha tényleg szeretnénk maradandó emlékeket, akkor inkább élményekbe fektessük be azt az összeget, amit minden másra szánnánk. Gilovich azt is írta, hogy: „Az élményeink nagyobb részünket képezik, mint az anyagi javaink. Igaz, a dolgainkat nagyon tudjuk szeretni. Még talán azt is hihetjük, hogy azonosulunk velük, de kétség sem férhet hozzá, hogy nem válnak részeinkké. Ezzel ellentétben az élményeink tényleg a részeink maradnak. Lényegében az összes élményünk összessége vagyunk.”, amivel szintén csak azt erősíti bennünk, hogy a különböző termékek, csak ideiglenes boldogságot adnak az embereknek.

Mindent egybevéve az élmények maradandóbb örömet okoznak. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy a kapcsolataink kialakításában is közrejátszanak, új barátokat szerezhetünk egy-egy ilyen alkalommal, céljaink eléréséhez is hozzájárulnak, és sorolhatnám tovább, hogy mi mindenben segítenek. Tehát próbáljunk meg inkább élményekre költeni, még akkor is, ha egész nap azzal tömik a fejünket, hogy mennyi mindent kell megvennünk a boldogságért. Tedd ezt félre, és gondolj arra, hogy hosszútávon mi lesz jobb számodra az, ha veszel egy új telefont, vagy ha az árából befizeted magad egy utazásra. Itt az ideje annak, hogy felhagyjunk a felesleges dolgok vásárlásával, és inkább próbáljunk meg minél több kalandot átélni.

További cikkek
Top