Közérdekű
2016. 10. 14. - Kristóf Jacsmenik

Élet az Uber után

 

Mihez kezdjünk miután kivonult Magyarországról az Uber? Rengeteg fiatal tette fel magának ezt a kérdést, hisz elvették tőlük az éjszakai bulizások utáni olcsó hazajutás lehetőségét. Most két nemrég megjelent alkalmazást fogok bemutatni nektek, amely nem más, mint a Taxify és a Car4you Budapest.

Sokunk bánatára az Uber július 24-én felfüggesztette itthon a szolgáltatását. Ennek a döntésnek a miértjére nem szívesen térnék ki, viszont szeretnék veletek megismertetni két új applikációt, amely az Uber közönségét célozza meg.

Lehet-e pótolni az Ubert?

A Taxify a taxisokat és az Ubereseket próbálja összefogni egy szolgáltatáson belül. Itt is kötelező a sárgává matricáztatás, amit a sofőrök fizetnek. Talán még hazánkban is új lehet az, hogy a vezetőknek egyenruhát kell viselniük. A munkaidejük kötetlen, ezáltal a cég sokkal nagyobb sofőrréteget tud megmozgatni. Betartják az állami szabályozást (itt a taxaméterre és a kilométer díjakra gondolok), ami azt jelenti, hogy 450 forintos alapdíjat és 280 forintos kilométer díjat kell fizetnünk, amihez párosul még egy 70 forintos percdíj is.

Ezt az alkalmazást, nem a hétköznaponként a belvárosban bulizó egyetemisták fogják használni, hanem inkább azok akik, rendszeresen a budapesti taxik szolgáltatását vették igénybe és örülnek, hogy van egy ilyen applikáció.

Én úgy gondolom, hogy a Taxify egy jó kezdeményezés, ők valószínűleg nem fognak kivonulni a kormány miatt, valamint még nem jelentek meg róluk negatív kritikák, ezért valószínűleg rengeteg Uber-utas ki fogja próbálni a szolgáltatást.

A Car4you Budapesten talán még kevesebb ember számára ismert, nekem is egy barátom hívta fel rá a figyelmemet. Az app teljes egészében az Uber utódja szeretne lenni, ami sikerülhet is, mivel az állami szabályozást figyelmen kívül hagyva, 210 forintos kilométer-díjjal működik, ám egy nagyon okos módon megoldotta azt, hogy ne lehessen rá azt mondani, hogy taxi szolgáltatást nyújt. A Car4youban nem taxit rendelünk, hanem egy sofőrt és egy autót. A számlán is külön a sofőr szolgálataiért fizetünk és külön az autóért. Úgy látszik, ezzel ki lehet kerülni azt, ami az Ubernek nem sikerült. Az alkalmazásban tudunk akár autót is bérelni: Kicsi (Clio, Corsa), Standard (Astra, Focus), és Prémium (Laguna, Mondeo, A6, A4) kategóriák közül  választhatunk, az árak pedig 7000, 10 600, és 18 000 Ft között mozognak.

A Car4younak van még egy nagyon hasznos szolgáltatása, amely nem más, mint a sofőrszolgálat, így már nyugodtan mehetünk kocsival is bulizni és ihatunk is közben.

Lássuk a hétköznapokban:

Az alkalmazás elérhető az Apple Store-ban, Google Play áruházban, és meglepetésre  a Windows Store-ban is megtalálható. Az app első megnyitáskor elkéri a bankkártya adatainkat, amelyek megadása után ráterhel 1 eurót, ezt később a sikeres tranzakció után vissza is kapjuk. Ezután beléphetünk a teljes alkalmazásba, amely első ránézésre egyáltalán nem különbözik az Ubertől. Ám, ha megnyitjuk a fizetés felületét, akkor láthatjuk, hogy az Uberrel ellentétben itt nemcsak kártyával fizethetünk, hanem esetlegesen készpénzzel is. Bevallom őszintén, Külkeres buli után nekem a pizzára  összekapargatott aprókon kívül nem sok maradt eddig a zsebemben, de ha valakinek kényelmesebb készpénzben fizetni, akkor ezentúl megteheti. A másik szokatlan dolog az alkalmazásban az Uberhez képest, hogy amennyiben meghívjuk akármelyik barátunkat, akkor cserébe kapunk egy 2500 forintos ingyen utat. Sajnos a Car4youban ez elmaradt, pedig lehet, hogy a piacra vonulás kezdetén nem lett volna rossz befektetés.

A Car4you alkalmazása rendkívül felhasználóbarát, viszont először csak Androidos készülékeken volt elérhető. Azonban október 4-én már az iPhone felhasználók is örülhettek, mivel megjelent az App Storeban is. Letöltés után alapadatokat kell megadnunk, ezután pedig már be is léphetünk a felhasználói felületre, ahol megadhatjuk bankkártyánk adatait és fizethetünk is vele. Ezen felül amire szükségünk lesz az a három fő menüpont: az autóbérlés, a sofőrszolgálat, illetve a sofőrszolgálat+autóbérlés (más néven a taxi). A fizetés bankkártyával és készpénzzel is történhet, sajnos itt sincs meghívásos ingyen út a Taxifyhoz hasonlóan.

A két alkalmazást megtekintve mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. A Car4you legnagyobb erőssége ugyanaz, ami az Ubernek: az ára. Viszont itt is felmerül a kérdés, hogy mennyi ideig lesznek képesek működni az országban. A Taxify egy teljes mértékben legális szolgáltatás, amely az államilag meghatározott tarifákkal nyújtja szolgáltatását.  Véleményem szerint a Car4you lehet az új Uber, főleg az egyetemisták számára, ugyanis a baráti árakkal rengeteg fiatalt fog magához  láncolni.

Úgy tűnik még sem maradunk „olcsó taxizás” nélkül.

További cikkek
Top