Sport
2012. 07. 24. - Taylor

Elérkeztünk a harmadik X-hez

Az idei nyár neves sporteseményektől hangos, közülük is kiemelkedik a július végén startoló londoni olimpiai játékok. Immár harmincadik alkalommal izgulhatjuk végig 39 sportág 17 ezer sportolójának csatározásait, akik közül 158 fiatalemberre és hölgyre kell odafigyelnünk: ők azok a magyarok, akik 21 sportkategóriában tehetnek tanúbizonyságot rátermettségükről. Kik a titkos favoritjaink? Hány érmet szerzünk? Milyen riválisokra kell odafigyelni nemzetünk kiválóságainak? A válaszokért olvassatok tovább!

2012-t írunk, pedig mintha csak most lett volna Peking. Emlékszem, épp nyaraltunk. A nap égetően sütött, az augusztusi kánikulát csak a hűsítő hullámok közepette és a légkondicionáló fuvallata mellett lehetett elviselni. Én mégsem ezért maradtam fent a szobában. Kislányként rajongtam a sportokért, lelkesedésem azonban az idő múlásával jócskán alábbhagyott. Egy valami azonban megmaradt: ha olimpia, akkor félre minden szabadtéri móka, TV bekapcs, szem a képernyőre szegez.  Azon a 4 évvel ezelőtti napon is ugyanígy cselekedtem, egyik kedvenc sportágam, a vívás napja volt ez. Bár aranyérmet nem nyertünk, Mincza-Nébald Ildikó egy bronzzal öregbítette vívóink hírnevét. A pekingi olimpia magyar szempontból minden idők legszerényebb éremesőjét produkálta. Szerencsére a kajakos lányok – Janics Natasa és Kovács Kati -, a kenus Vajda Attila, és a férfi vízilabda válogatott a legfényesebb medállal a nyakukban érkeztek haza a Távol-Keletről.

A számok tekintetében az idei olimpiai játékok sem kecsegtet nagyobb sikerrel, mint a 4 évvel ezelőtti: csupán 158 kvótát sikerült szereznünk, szemben a korábbi 174-gyel. 21 sportágban kvalifikálták magukat hazánk sportemberei, amik közül néhányra különösen oda kell figyelnünk.

Egyértelműen az éremesélyes sportágak közé tartozik az atlétika. Amíg van Pars Krisztiánunk, ésKővágó Zoltánunk, bizakodva vághatunk neki az éremlatolgatásnak. Az előbbi többszörös magyar bajnok, a tavalyi vb-n viszont “csak” egy ezüstöt sikerült bezsebelnie, így ezek után a cél a dobogó legfelső foka. Kővágó 8 év után újra bizonyíthat, az athéni ezüst mellé újabb érmet szerezhet az ötkarikás játékokon.

A legerősebb magyar “hadosztály”, a kajak-kenus blokk biztosan nem fog csalódást okozni.Kovács Kati, Kozák Danuta, Kammerer Zoltán, Vajda Attila – csak néhány a nagyágyúk közül. Nem kell szerénykednünk, ha azt mondom, hogy minden bizonnyal ezen fiatalok nyakában fog legfényesebben csillogni az érem. Nem árt azonban vigyázni a németekkel, akik évtizedek óta a legkeményebb ellenfél kategóriába sorolhatók: a női négyes és a Martin Hollstein-Andreas Ihlepáros sem azon lesz, hogy megkönnyítse nemzetünk büszkeségeinek dolgát.

Bizonytalanabb pont a férfi kézilabda válogatott sorsa. A Mocsai Lajos vezette csapat 7. alkalommal vesz részt a rangos eseményen, utoljára 2004-ben képviseltették magukat, akkor a 4. helyen zártak. A hullámzó teljesítményű kézis fiúk azonban olyan emberekkel számolhatnak, mint Iváncsik Gergő, Ilyés Ferenc, Császár Gábor, vagy épp Laluska Balázs -tartalékként-, így akár meglepetést is okozhatnak a nagy rivális franciák, spanyolok és horvátok ellen.

Az öttusa keretszáma június közepén lett teljes, a római világbajnokság, és a ranglista pontszámai alapján Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tóth Adrienn és Kovács Sarolta mellett további három fiatallal (Demeter Bence, Gyenesei Leila és Tibolya Péter) bővült a delegáció.

Sportlövészetben kiemelkedik a magyar- Európa- és világbajnok Sidi Péter, aki pályája csúcsán van az elmúlt években nyújtott teljesítménye alapján. Tavaly a rengeteg érem mellé megkapta az év sportlövője és szerszámíjásza címet is. Talán ő az egyik, akiről még riválisai is elismerik, hogy a csúcsra juthat Londonban.

Mi a helyzet a tornászokkal? Berki Krisztián neve bizonyára mindenkinek ismerősen cseng: a lólengés királya 2010-ben Rotterdamban, tavaly Tokióban lett világbajnok, valamint a berlini eb-n is mindenkit maga mögé utasított. Nem kérdés, hogy az éremesélyesek közé tartozik az Újpesti TE 26 éves sportolója, noha ez élete első olimpiája. Rajta kívül Hídvégi Vid és Böczögő Dorina bizonyíthat.

Szerencsére nehéz lenne felsorolni az összes fiatal tehetséget, aki kijutott Londonba. Úszóink a május 27-én véget ért debreceni eb után sem pihenhetnek, a 18 fiatal mindegyikétől érmet vár a magyar közönség. A legesélyesebbek természetesen ezúttal is Cseh László és Gyurta Dániellesznek, akiknek azonban számolniuk kell a nagy riválissal: a 14-szeres ötkarikás aranyérmesMichael Phelps készen áll az újabb győzelmekre. A nyári olimpia után az amerikai úszósztár visszavonul, véleménye szerint ugyanis a csúcson kell abbahagyni. Az eb csodacsütörtöke (9 érem, ebből 4 arany) után mind a női, mind a férfi mezőny nagy sikert arathat az Aquatics Centre-ben.

Fájó pont, hogy kiváló vívóink közül idén csupán négyen utazhatnak a brit fővárosba. Boczkó Gábor elvérzett a selejtezőkön, nem jut ki a londoni olimpiára, így csak nézőként szurkolhat társának, Imre Gézának. Tőle, valamint Mohamed Aida tapasztalt olimpikontól is érmet remél a szurkolótábor. A négy, illetve öt olimpiát megélt veteránok mellett Szilágyi Áron és Szász Emese védheti meg vívóink becsületét.

Nem titkos favoritról beszélünk, ha a férfi vízilabda válogatottat említjük. A Kemény-legényektől 4 év után újra olimpiai aranyat vár a publikum. A kiutazó keret tagjai közt olyan klasszisok szerepelnek, mint Szécsi Zoltán, Kásás Tamás, Biros Péter vagy épp Kiss Gergely. A kilencszeres olimpiai bajnok válogatott egyértelműen a világ legsikeresebb csapata, kemény dió talán csak az amerikai vagy a szerb együttes lehet. A nők Pekingben sajnos pont lecsúsztak a dobogóról, de egy nagyobb hullámvölgy után idén 3. helyezést értek el az eindhoveni eb-n, bizonyítva, hogy jó formában várják a londoni megmérettetést.

Az esélylatolgatás után egy rövid összefoglaló a számok tükrében: az ötkarikás játékokon 204 ország 47 nemzetének körülbelül 17000 sportolója 29 helyszínen csap össze. Hozzávetőlegesen eddig 8 millió jegyet adtak el (kb. 15-20 Ł/jegy), az egész olimpia költségvetése 9,345 milliárd fontra rúg, ami magába foglalja a helyszínek megépítését, az infrastruktúra, az Olimpiai Park és a tömegközlekedés fejlesztését, valamint a játékok finanszírozására fordított összeget is.

Ha naprakész információkhoz szeretnél jutni az olimpia minden egyes pillanatáról, figyeld ahivatalos oldalt, ahol hozzáférhetsz a versenynaptárhoz és az olimpiai láng útját is nyomon követheted. A 2012-es olimpia hivatalos dalát pedig itt hallgathatod meg!

További cikkek
Top