BGE
2020. 04. 05. - Tamara Csontos

Együtt, erősebben

Nehéz időket élünk meg, hiszen bizonytalan ideig kell harcolnunk, azzal a láthatatlan ellenséggel, amely sajnos halálos áldozatokat is követel. A jól ismert koronavírus már az egész világot hatalmába kerítette, s kevés olyan hely akad, ahol nincs jelen a fertőzés. Teljesen érthető, hogy napjainkban eluralkodott a pánik, mindenki próbál menekülni a jelenlegi helyzet elől. Ám a kényszeres cselekvések mellett akad lehetőségünk arra is, hogy kitartással és összefogással jót tegyünk. Vajon melyek azok a dolgok, amelyek számunkra nem megterhelőek, viszont könnyen megeshet, hogy másoknak hatalmas segítség?

Számos tevékenység akad, amely közelebb visz minket ahhoz, hogy javítsunk a jelenlegi helyzeten. Összegyűjtöttünk párat, amelyek közül kedvedre válogathatsz.

Maradj otthon!

A legelső és talán legfontosabb, hogy kerülöd a tömeget és otthon maradsz. Habár szokatlan helyzet, hiszen ezáltal teljesen felborul a megszokott napi rutin, de ezzel már megtetted az első lépést, hogy magadat és a családodat ne tedd ki a veszélynek. A rohanó mindennapokban mindig azért könyörögtünk , hogy bárcsak lenne szabadidőnk. Talán most egyszerre kicsit túl sok szakadt a nyakunkba, viszont ezáltal végre jut idő olyan dolgokra is, amelyekre ezelőtt nem igazán, vagy nem annyi, amennyit szerettünk volna. Itt a megfelelő alkalom, hogy tartalmasan töltsd az időt a szűk családi körrel , hogy olvass egy kicsit a polcon porosodó könyvekből vagy hogy végignézd azt a sorozatot, amire már régóta vágytál. Ezek mellett elvégezheted az edzést otthon is, hiszen a közösségi oldalakon már mindent közvetítenek élő adásban.

Gondoskodj szeretteidről!

Köztudott, hogy az idősek és a tartós alapbetegséggel rendelkezők még inkább veszélyeztetettek. Habár van lehetőségük bevásárolni és rendezni ügyeiket, biztosan jól esne nekik, ha ezeket a tevékenységeket mi intéznénk el helyettük. Megvehetjük a számukra fontos élelmiszereket, gyógyszereket, ahogyan azt manapság már sokan teszik. Emellett a személyes kapcsolatot is kerülhetjük, ha a csomagokat csak lehelyezzük az ajtójuk elé. Ezzel is segítve őket, hogy minél kevesebbet kelljen kimozdulniuk otthonról.

Adományozz!

Ha van lehetőséged, akkor járj utána, hogy hová tudnál úgy adományozni, hogy az valóban jó helyre kerüljön és elérje a kívánt célt. Mielőtt pénzt fektetnél ilyen cselekedetbe fontos utánajárni, hogy az adott szervezetek milyen múlttal rendelkeznek és tényleg megbízhatóak-e. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy könnyen csalás áldozatai lehetünk, hiszen sokan vannak, akik megpróbálnak visszaélni ezzel a helyzettel.

Adj vért!

A véradás már önmagában hasznos és sokat érő cselekedet, így ha van rá lehetőségünk akkor semmiféleképpen se hagyjuk ki, főleg ebben az időszakban.

Viselj maszkot!

Amellett, hogy viseled azt a maszkot és gumikesztyűt, amely segít megakadályozni a vírus terjedését, azzal is segíthetsz, ha ebből van esetleg feleslegben lévő terméked, amelyet kórházaknak, időseknek adhatsz. Mindemellett már nagyon sokan csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez is, hogy szájmaszkokat varrnak, ezeket pedig ingyen elosztják azok között, akiknek szükségük van rá.

Csatlakozz önkéntes mozgalmakhoz!

Március közepén már több mint 900 ember csatlakozott segítő munkára az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz, melynek toborzó oldala is van, amelyet az alábbi linken találsz:

https://covid-onkentes.aeek.hu

Ezek mellett számos program indult már, ilyen például a Pécsi Tudományegyetem ingyenes távoktatása, amely tanácsokat és információkat ad a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a 60 év felettieknek. Illetve fontos még megemlíteni azt is, hogy néhány taxiszolgálat vállalja az ingyenes szállítást, és egyre többen ajánlják fel üres albérleteiket, lakásaikat az egészségügyben dolgozók számára a zavartalan pihenés érdekében.

Ezen példákat követve cselekedhetünk mi is, hogy a problémamegoldás minél egyszerűbben működjön. Nem feledkezhetünk meg az összetartásról sem, hiszen önzetlen és kitartó munkánkkal képesek vagyunk elérni azt, hogy ez az állapot megváltozzon. Nagyon fontos, hogy megbízható forrásokból tájékozódjunk a vírussal kapcsolatban és ne hagyjuk, hogy a felesleges aggodalom elterelje a figyelmünket. Habár a helyzetünk most nem a legegyszerűbb, de ez nem jelenti azt, hogy nem is tehetünk ellene! 

További cikkek
Top