Gazdaság
2016. 06. 21. - balazsreka

Egyesült Királyság vs. Európai Unió – menni vagy maradni?

A héten nemcsak az derül ki, hogy a magyar válogatott bejut-e a nyolcaddöntőbe a 2016-os Európa Bajnokságon, hanem hogy a britek továbbra is az EU tagjai maradnak-e. A június 23-i angol népszavazás fordulópont lehet egész Európa számára, mivel ekkor döntenek arról, hogy bent maradnak vagy kilépnek. Az Egyesült Királyság távozása elég sok negatívumot vonna maga után, mind a britek, mind a magyarok számára. Persze minden helyzetben lehet pozitívumot is találni, de ez korántsem ellensúlyozza a rossz mértékét. 

Miért?

Azok, akik a népszavazáson a kilépés mellett döntenek azért teszik, mert elegük van abból, hogy a szabályok szerint szabad letelepedés és munkavállalás illeti a tagállamok lakóit. Ez őket nagy mértékben érinti, hiszen rengetegen mennek a szigetországba új életet kezdeni. Több százezer munkavállaló él kint, és “veszi el a britek munkáját”. A legtöbben a vendéglátásban helyezkednek el, de mindenképp olyan munkák miatt mennek ki, amelyekhez nem feltétlen kell egyetemi diploma. Ők végzik az alacsonyabb bérű munkákat, kevés olyan migráns van, aki olyan szektorban helyezkedik el, ami magasabb szintű tudást igényel. Az angoloknak ebből lett elegük, ezért szeretnék, ha az ország elhagyná az Európai Uniót, és önálló gazdaságként működne tovább.

Igen – nem?!

Nem lehet tudni hogyan fog alakulni a szavazás, egyik percben az ellentábor, másik percben a támogatók kerülnek fölénybe. Óráról-órára változik az emberek véleménye az országban, ami érthető mert ez az egész nemzet jövőjét megváltoztató döntés lenne. Ezzel kapcsolatban meg is kérdeztük Juhász Pétert, aki kint él, és válaszolt pár kérdésre a témával kapcsolatban.

1. Hogyan vélekednek az angol emberek?
A fővárosban az emberek inkább a bent maradást támogatják, vidéken vannak azok, akik azt szeretnék, ha kilépnének.

2. Hogy fog alakulni a népszavazás eredménye?
Ahogy mondtam, Londonban többen támogatják a maradást, alig van már ott “igazi” angol, az ország külső részein viszont a konzervatívak vannak többségben. Nem lehet tudni pontosan hogy fog alakulni.

3. Mit gondolsz, ez hoz-e bármilyen változást majd a kint tartózkodásoddal kapcsolatban?
A magyaroknak és más EU-s bevándorlónak akár az ország elhagyását is jelentheti a döntés, mivel határozatlan idejű letelepedést csak azok kaphatnak majd, akik hiányszakmában dolgoznak, vagy az éves bérük meghaladja a £25.000-t és 5 éves igazolt tartózkodása (bankpapírok, fizetésigazolás, munkaviszony) van. Ennek kb. a bevándorlók 20%-a felel meg.

Következmények

Nagyon sok a kérdőjel ezzel kapcsolatban, nem lehet tudni pontosan mivel járna az esetleges kilépés. Persze az biztos, hogy a brit gazdaság megrendülne és ezáltal az összes tagállamé is. A már kint dolgozó/élő emberek a tervek szerint ott maradhatnak, de persze ez sem biztos. Ha megszűnne a tagság, az kölcsönösen rossz lenne mindkét félnek – vagy mondhatjuk mind a 28 tagállamnak -. A pénz, amit az ország berak az Unióba és az támogatásként tovább megy a többi országhoz, a Forbes India szerint £8 billió lehet. Ez az összeg megmaradna nekik, ugyanakkor az export költségei nagyon magasra növekednének.

Ha a bevándorlók elhagynák az országot, az így megüresedett munkahelyeket be kellene tölteni, tehát erős munkaerőhiány alakulna ki. Ez számunkra kedvező lehet, hiszen akkor arra lehetne számítani, hogy akik kivándoroltak visszajönnek Magyarországra, azonban erre a szakemberek kevés esélyt látnak, mondván nem azért mentek ki, hogy ugyanazokkal a feltételekkel dolgozzanak itthon, mint ami miatt elmentek.

Nagyobb az esély arra, hogy más országban próbálnak ismét szerencsét. Másrészt nem azok az emberek jönnének vissza akikből hiány van az országban (orvosok, építészek), hanem azok, akik a munkaerőpiacon alacsonyabb végzettségű munkát végeznek, mivel ők azok, akik nem lennének képesek teljesíteni a fent említett feltételeket, amiket az ottmaradáshoz kötnek. Viszont, akik hazajönnének feltöltenék a munkaerőhiány egyes hézagait, de ez azzal járhat, hogy mivel nem lesz szükség emberre így a béreket is levinnék. Ahogy látható, rengeteg dolgot kell figyelembe venni egy ilyen döntés meghozatalakor, mivel rengeteg olyan következménye lehet, amit később csak nehezen lehetne orvosolni. Ha a britek kilépnek azt nem lehet egykönnyen semmissé tenni, ha esetleg mégis meggondolnák magukat. Ezt maga a miniszterelnök David Cameron mondta, aki szintén a maradás mellett kampányol.

Összességében ez az egész helyzet olyan összetett és bonyolult, hogy nehéz lenne előre megjósolni mit is von maga után a döntés. Egy esetleges kilépés nem csak Angliát érintené, hanem az összes tagországot és veszélybe kerülhet az Unió sorsa is. Lehet, hogy ez egy olyan kilépéshullámot hozna maga után, amit nem bírna ki, de az biztos: ha a britek kilépnek, az országnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy egyedül is fennmaradjon, ugyanis mai gazdasági helyzetben nagyon nehéz teljesen önállóan elevickélni.

További cikkek
Top