BGE
2018. 05. 09. - Asbóth Sára

Egy zöldebb munkahely, ez a jövő!

Egy olyan munkahely, ahol az ott dolgozó embereken kívül nincsen más élőlény, nem is igazán számít rendes munkahelynek. Természetesen itt nem feltétlenül kisállatokra gondolok, bár manapság ez nem lenne meglepő első gondolat címszó alatt, ha embereken kívüli élőlényről beszélünk. Itt a növények vannak a főszerepben! Őszintén, melyik az az irodaház, vagy akár iroda, ahol ne lenne akár csak egy kis kaktusz a polcon vagy a sarokban? A szomorú hír nem is az, hogy nincs, hanem annak ellenére, hogy ott van, mint élőlény, elfelejtődik és hosszú idő után már csak az elszáradt maradványai tűnnek fel. Íme, hogyan is valósítanák meg építészek, tájépítészek közreműködésével az irodák jövőjét, illetve vetnének véget a halálra ítélt növények helyzetének.

Bár furán, ezzel együtt érdekesen is hangozhat az a tény, hogy folyamatosan több környezetpszichológiai kutatás mutatja ki azt az eredményt, hogy az irodákban, akár észrevehetetlen kis helyeken eldugva is, a különböző növények ténylegesen jó hatással vannak a dolgozó emberekre, ezen belül a munkájukra, átlagos hétköznapjaikra, de még a társas kapcsolataikra is. Ezáltal nem véletlen, hogy az irodák kivitelezője már ebbe az irányba orientálódott, és ilyen dizájnokban (speciális nevén: biofilikus dizájn) is elkezdett gondolkodni. Annak ellenére, hogy hihetetlenül újnak és innovatívnak hangzik ez a módszer, ez nem feltétlenül így van. Lényegében annyit tesz ez az irány, hogy a belsőépítészek az tervezés során előre kialakítják a virágok, fák fix helyét az irodán belül. Így tesz a Skanska ingatlanfejlesztő cég is.

E svéd cég gyakorta költözik, de nem akárhova, hanem az általuk új fejlesztésű irodaházakban telepednek le néhány évre. Ezúttal a budapesti Váci útra esett a választásuk, ezen belül a Nordic Light nevezetű irodaház harmadik emeletére. A cég viszont nem csak a gyakori költözési szokásairól híres. Teljesen más, szokatlan módszerrel rendezik be a rendelkezésükre álló teret, mely ezúttal közel 500 négyzetméter. Ritkán, sőt van, hogy nem is alkalmaznak elválasztást, esetleg gipszkarton falat a nagyobb térhatás érdekében, ezen kívül szokásuk kialakítani az irodákban egy kisebb részt, mely alkalmas lehet a heti találkozók lebonyolítására, de ezzel együtt akár egy kis lazításra, pihenésre is. Így tettek a Váci úti irodájukkal is. Természetesen a mennyezet sem maradhatott ki a nem mindennapi ingatlanfejlesztő cég tervezéseiből, álmennyezetet ezúttal nem használtak, így minden cső és hasonló dolgok teljesen beláthatók a mennyezeten, mely az ő szavukkal élve olcsó és izgalmas is egyben.

Jöjjenek tehát a növények. A növények kiválasztását, elhelyezését, esetleg funkcióját is tájépítészekkel együtt tervelték ki. Mivel rengeteg statisztika alátámasztja, hogy a legalkalmasabb irodai szobahőmérséklet 20 fok, így nem volt természetesen mindegy, hogy milyen növények lehetnek új tagjai az irodának. Az itthoni növények ezeknek  a feltételeknek igencsak kevésbé tudnak eleget tenni, így a szakembereknek nem volt egyszerű dolguk. Mivel a növények gyökere az álpadlóban kapott helyet, így megfelelő gondozás mellett az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján mégiscsak túlélik, így tovább színesíthetik a munkával töltött hétköznapjainkat.

Maga a természet persze mindig tartogat számunkra meglepetéseket, illetve számos új, még fel nem fedezett dolgot, de egy tény biztosan ugyanolyan marad az idők végezetéig: megfelelő gondozás, avagy életre alkalmas helyszín biztosítása nélkül elpusztulnak a növények, melyek függetlenül attól, hogy virágos vagy nem virágos termésűek, gyönyörűek. Persze nem feltétlenül mindig, gondolok itt a kő kemény allergiaszezonokra, de legtöbbször nekik köszönhetjük a friss levegőt, a finom illatot a városi szmog mellett, vagy éppen a jó munkavégzést, egy jó kapcsolatot, akár csak egy jó napot is. Persze sokszor zavaró lehet a fentiekben említett allergia, vagy éppen a minden napos teendők mellett, a virágok gondozása, de érdemes belegondolni abba, hogy a növények is pontosan ugyanannyira részesei az életünknek, mint akár a saját családtagjaink, ott vannak a mindennapjainkban és olykor szebbé varázsolnak egy rosszul sikerült napot is.

További cikkek
Top