Kultúra
2016. 01. 13. - Boglárka Kiss

“Egy nyelvet beszélünk?” – avagy a férfi és női kommunikációs ellentétekről

„Mi a baj Drágám? Semmi.” Ugye milyen sokszor hallottuk már, hogy így válaszol a nő a férfi kérdésére? A „semmi” sokszor azt jelenti: „Utálom, hogy észre sem vetted, hogy fodrásznál voltam!”, vagy hogy „Szívem szerint képen törölnélek, amiért úgy nézel a szomszéd szöszire!” és még sorolhatnánk a háttérben meghúzódó okok végeláthatatlan és tengernyi példáját.  A férfi dolga ilyenkor, hogy abból a beszédes „semmiből” rájöjjön, hogy mi is lehet valójában a probléma. Ez azonban elég nehéz feladat számára, hiszen ahogy a fenti példa is mutatja, rengeteg dolog miatt gyötrődhet a nő. A nő viszont azt nem érti, hogy az ember miért nem jön rá egyből, és, hogy miért nem tudja, hogy mit jelent az a bizonyos „semmi”, és ez is bántja. Ezek a problémák mind az eltérő kommunikációs szokásokból származnak.

Mindenkinek vannak elképzelései a nők és a férfiak kommunikációjával kapcsolatban. Az első és legfontosabb talán az, hogy elfogadjuk a gyengébbik nem általános és szociális érzékenységét, valamint a férfiak leegyszerűsítésre vágyó gondolkodásmódját. Mások vagyunk és kész! Míg a női „semminek” millió változata van, addig a férfi „semmi” valóban azt jelenti, hogy semmi!

Ahhoz, hogy a két nem mégis megtalálja az egyértelmű kommunikáció útját, jó, ha tudjuk, hogy:

– A nők nyelvhasználata sokkal kifinomultabb, elegánsabb, udvariasabb

– Sokat beszélnek, sokszor fölösleges dolgokról

– Az érzelmek irányítják őket, nem tudják elrejteni ezeket

– Többször a megérzéseikkel pontosabb képet tudnak alkotni a férfiak magabiztos állításaikkal szemben

– Az egyértelmű dolgokat körbeírják, nem világosan fogalmaznak

A férfiakról:

– Egymás közt durvábban, nem túl finoman beszélnek, nem feltétlen udvariasak

– Nagyon keveset beszélnek, azt is röviden, tömören, lényegre törően

– Érzelmeiket elrejtik, magukba fojtják

– Makacsul ragaszkodnak az állításukhoz (még, ha az nem is helytálló egy-egy helyzetben)

– Többre értékelik a fizikai kontaktust (kézfogás, stb.) ahelyett, hogy szóban fejeznék ki magukat

Tény, hogy ezek az ellentétek soha sem szűnnek meg létezni férfi és nő között. Életünk folyamán (gyermekkortól felnőttkorig) csak átalakulnak, amelyeket több csoportra oszthatunk:

1.: Problémamegoldás

A férfiak a tényekre koncentrálnak, a lehető legrövidebb időn belül szeretnének megoldást találni az adott problémára. Velük szemben a nők alaposabban szeretnének utánajárni a lehetséges megoldásoknak. Így a problémamegoldás hosszadalmasabb.

2.: Beszédmennyiség

Az általános benyomás az, hogy a nők többet beszélnek. A nők átlagosan egy nap 20 ezer szót ejtenek ki, a férfiak ezzel szemben 7 ezret. Tehát a nők egy nap háromszor annyit beszélnek, mint az ellenkező nem.

3.: Nem-verbális kommunikáció

Míg a férfiak nyugodtak, addig a nők nem képesek nyugton maradni. Sokkal többet használják akár a kezüket, vagy épp az arcukat egy-egy érzelem, kifejezésére, vagy a mondandójuk nyomatékosítása érdekében.  Az sem mindegy, hogy a testtartásunk milyen. Hatalmas a különbség például aközött, ha egy nő keresztbe teszi a kezeit (amivel zárkózottságát jelzi), vagy épp csak az diszkréten egymással szemben összeérinti az ujjait, vagy nyitottságát mutatva leengedi a kezeit. Emlékezzünk csak vissza, gyermekkorunkban, amikor édesanyánk, csípőre tett kézzel várt minket, akkor az azonnal elárulta számunkra, hogy kiderült az eltitkolt rossz jegy.

4.: Konfliktus

A vitákban a nők kérdéseket tesznek fel, sokszor túl drasztikusan teszik fel ezeket, amelyekre a férfiak rövid, tömör, lényegre törő választ adnak a saját védelmük és a konfliktus rövidre zárása érdekében. Ezeket a rövid válaszokat a nők sokszor félreértik, az együttérzés hiányára gondolnak.

5.: Bocsánatkérés

A vitát általában bocsánatkérés követi. A nők célja ezzel, hogy a beszélgetést fenntartsák. Ezzel szemben a férfiak attól függően teszik meg, hogy milyen helyzetbe kerültek a veszekedés alatt, szintén csak a saját érdeküket figyelembe véve. Mivel a nők szociálisan érzékenyebbek, ezért a bocsánatkérés a férfiak számára kevésbé fontos, mint a gyengébbik nemnek.

6.: Bókolás

Minden nőnek tetszik, ha egy-egy jó szót hallunk a másik nemtől, például, ha megdicséri a ruhádat, vagy észreveszi, hogy új a frizurád. Ez azonban a férfiaknak is jólesik, hiszen bátorítást kapnak. Növeli mindkét fél magabiztosságát. Azonban a nők hamar megtanulják, hogyan kell felkelteni a másik nem figyelmét, azaz a flörtölést. A férfiak velük szemben félnek a kritikától, ezért bátortalanabbak. Nekik akármennyire is jól esik, nem harcolják ki maguknak. A nők számára a bókolás sokkal fontosabb. Egy-egy csaj képes órákig lobogtatni és tekergetni a haját fodrász után, csak hogy valaki észrevegye és megdicsérje.

7.: Vágyak        

Végül, de nem utolsó sorban a férfiaknak és a nőknek különböző módszereik vannak arra, hogy hogyan érjék el céljaikat, vágyaikat. A nők célja kérdésekkel elérni egy olyan pontot, ahol beteljesítik saját vágyaikat, közös megegyezés által. Figyelnek arra, hogy ne bántsanak meg másokat, sokszor fontosabb nekik a közös siker, mint az önös érdek. Ezt a férfiak sokszor manipulációnak érzik. Ők állításokkal szeretnék elérni ezeket, de gyorsan és egyszerűen.

Ezekhez az ellentétekhez hozzátartozik az is, hogy az ideges nő meggondolatlanul locsog, az ideges férfi pedig meggondolatlanul cselekszik. Ha a nő feszült vagy feldúlt, akkor általában beszélgetni szeretne valakivel. Vele szemben az ingerült férfi szeretne egyedül maradni, és a gondolataiba fordulni. Ha ezeket megértjük, és tiszteletben tartjuk azt, hogy „a nők a Vénuszról a férfiak a Marsról jöttek”, akkor sok nézeteltéréstől, összetűzéstől és kíntól óvhatjuk meg magunkat, vagy kapcsolatunkat. Emellett, kedves uraim, egy hölgy megértéséhez szükséges azon bizonyos sorok között olvasni, önmaguk és a kapcsolat érdekében egyaránt.

Sokat veszekszel a pároddal?

Igen, folyton öljük egymást
Ritkán, kb havi egyszer
Sosem veszekszünk
Dehogy! Tök jól megvagyunk...feltéve ha lenne párom

További cikkek
Top