Közérdekű
2015. 04. 07. - raczd

Egy jobb jövő reményében

 

Számtalan problémákkal küzdő emberrel lehet találkozni nap mint nap. Kifizetetlen számlák, másodállások az élet fenntartásához, vagy éppen a munkanélküliség miatt kell szenvedni. Sajnos a mai világban ezért sokan ismerik a nélkülözés fogalmát. Családok ezrei nem képesek megkeresni a napi betevőt, így rengeteg gyerek nem jut elegendő ételhez az iskolán kívül. Egy jobb módú dunántúli város megkérdezett óvodájában például minden ötödik gyerek szorul támogatásra.

A legjobb környékeken is segítségre van szüksége a lurkók majd tizedének, nem beszélve az ország szűkölködő részeiről. Van olyan intézmény ami étkezéssel kezdi a napot hétfőn, mivel sok odajáró éhezik a hétvégéken. 2007 és 2013 között 32%-kal nőtt azok száma, akik képtelenek megfelelő, és elegendő táplálékot nyújtani gyermeküknek. Mára ez a szám elérte a 47%-ot ami teljességgel tarthatatlan – derül ki a Gallup közvélemény-kutató, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) tagállamokat érintő felméréséből. Ezen elképesztő számadatokat csak egyetlen ország múlja felül: Törökország a maga 50%- val.

1

Szerencsére akad még olyasfajta egység, ami nem tud szemet hunyni a csúf igazság felett. Efféle alakulat a Nemzeti Minimum, akik márciusban kezdték meg működésüket, nemcsak a gyermekéhezés, de a szegénység enyhítésére is. Alapvetően ez egy civil kezdeményezés: Írók, művészek és civil szférában dolgozók koherens összefogása a változás és fejlődés jegyében. Támogatókban sem szenved hiányt, aláírással támogatta például Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, vagy a Minimum egyik megálmodója, Bornai Tibor, a KFT együttes egyik billentyűse. Közel 100 művész közös fellépéssel készül a május 23-ai , Papp László Sportarénában helyet kapó ingyenes rendezvényre. Két hetente a Kaptárban kerülnek megrendezésre szakmai estek, ahol neves hozzáértő szakértők elemzik a téma további részleteit.

Az évek óta észlelhető vívódás azonban nem csak itthon van jelen. A 2008-ban megerősödött gazdasági válság óta sokat romlott a helyzet. Sajnálatos módon számos országban okoz problémát a mindennapi étkezés, étkeztetés, igaz máshol kisebb százalékarányban. Az elemi probléma ugye a szegénység, emiatt alakul ki a nélkülözés. Hátrányos helyzetű egyén mindig lesz, a misszió a számok minél kisebbé redukálása. Vajon milyen mértékben befolyásolja a populáció növekedése az éhezés növekedésének arányait Európában? Lehet egyáltalán hozzá köze?

grafika_oecd_ehezes_1

Az elmúlt évben volt-e arra precedens, hogy nem volt képes elegendő élelmiszert vásárolni? Bal oldalon a gyerekes, jobb oldalt a gyerek nélküli megkérdezettek válasza.

A kormánytervezetek szerint egyébként 2016-ra minden óvodás, és bölcsödés 90%-a étkezhet majd ingyen, a szülőknek egy főre eső jövedelem 90000Ft-os határa felett pedig minimális térítési díjat kell fizetni. Ősztől pedig már nem kell fizetni azon gondviselőknek, akiknek ifjoncai hároméves koruktól kötelezően járnak majd az óvodába. Vajon eljön az az idő amikor nem kell azon aggódnunk, hogy el tudjuk-e tartani utódunkat, utódainkat vagy akár csak saját magunkat? A gyermekéhezés ellen folytatott harc még sokáig napirenden lesz, de az, hogy ez valaha megszűnik már alighanem a jövő zenéje.

 

Szerinted gondot fog jelenteni 20 év múlva is az emberek étkeztetése itthon?

Igen
Nem
Szerintem addigra már egy kindertojás méretű dologból is pacalt lehet varázsolni
Nehéz megjósolni, de félek az idő előrehaladtával ez egyre nagyobb problémát fog jelenteni
Ha van ital, minek étel?
További cikkek
Top