BGE
2019. 05. 23. - Kovács Tímea

Egekben az albérlet árak

 

Egyre többen keresnek hazánkban albérletet, de az árak a fizetésekhez képest jóval magasabbak. Egyetemistáknak, családoknak, friss házasoknak mind szükségük van albérletre, hiszen az első lakáshoz nagyobb fedezet kell, de a mai albérlet árak mellett lehetetlen félre tenni. Évek óta hallhatunk az albérletek drágulásáról, ám ez a folyamat még most sem állt meg, egyre csak nő. Mi lehet ennek az oka, és vajon meddig fog még folytatódni?

Az ország legdrágább városa – Budapest

Magyarországi viszonylatokat tekintve egyértelműen Budapesten a legdrasztikusabb a helyzet kiadó lakások tekintetében. 2014-hez képest az árak megduplázódtak, Budapest pedig az EU egyik legdrágább városa lett. A KSH szerint 2014-ben egy használt lakás átlagos négyzetméter ára 240 ezer forint volt, 2018 júniusától viszont már 477 ezer forint, és a becslések szerint 2018 végére már meghaladhatta a félmillió forintot. Ugyan eltérő árakat találunk a különböző kerületekben, a legolcsóbb kerület a XXIII., ahol az átlagos bérleti díj még így is 100 ezer forint. Az olcsóbb városrészek közé tartozik még a XX. és a XXI. kerület, ezekben 120, és 128 ezer forint között mozogtak az árak. Idén a fővárosban egy átlagosnak számító albérlet ára 160 ezer forint körül mozgott május közepén, ami 7 százalékos drágulásnak tekinthető éves szinten.

Diákok, mint albérletkeresők

A felvételt nyerő diákok nagy része albérletet keres és ez a kereslet minden évben aktuális. A diákoknak nem csak egymással kell megküzdeni egy megfizethető albérlet megszerzéséért, de a pályakezdők, családot alapító párok, friss diplomások is növelik a versenyt az albérletpiacon. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2019-ben a tavalyi évhez képest 4000-el többen, 112 000-en jelentkeztek a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre, ami tovább növeli a versenyt. A felvételizők több, mint kétharmada első helyen nappali képzést jelölt meg. A nappali munkarendű diákok nagy része kénytelen munkát vállalni és ebben nagy szerepe van a magas albérlet áraknak. Természetesen a diákoknak nem csak Budapesten, de egyéb városokban is aktuális az albérlet keresés. A vidéki egyetemvárosokban különböznek a kereslet-kínálati arányok, ahogy a kiadó lakások árai is változékonyak. Pécsen például 17 százalékkal nőtt a kereslet, míg a kínálat csupán 14 százalékkal, de ennek ellenére a bérleti díjak az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal csökkentek, ami átlagos árak tekintetében 85 ezer forintot jelent. Miskolcon máshogy alakultak az árak, itt növekedést figyelhettünk meg az évek során. A kereslet 60 százalékkal növekedett, ami igencsak jelentősnek számít, így a bérleti díjakat is megemelték átlagosan 14 százalékkal, így az árak 80 ezer forint körül mozognak. „Miskolcon egy évvel korábban nagyon szűk volt a kínálat, így hiába bővült jelentősen, az erős kereslet feljebb húzta az alacsonyról induló árakat” – fogalmazott Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Győrben is megemelkedtek az árak a kereslettel egyidejűleg, az átlagot tekintve 10 százalékot ugrott, vagyis jelenleg 110 ezer forint körül alakulnak az albérlet árak.

Mi okozza a folyamatos drágulást?

A fentebb említett városoknál egyértelműen látszik, hogy a kereslet-kínálat aránya nem mutat összhangot, az albérletek ára pedig jóval a keresetek fölött van. Ez a két dolog egymással összefügg, hiszen ha nagyobb a kereslet, az albérlet keresők kénytelenek felvenni a versenyt és nagyobb összeget fizetni. Az egyik fő oka a kereslet gyarapodásának a fővárosba érkező turizmus fellendülése, míg 2014-ben a Budapesten töltött vendégéjszakák száma a KSH szerint 8,2 millió volt, ez 2018-ra – 27%-os növekedéssel – megközelítette a 10,4 milliót. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos napon 2018-ban 28.400 turista éjszakázott a fővárosban szemben a 2014-es 22.300-as értékkel, ami jelentős növekedésnek tekinthető. A turisták elszállásolására pedig nem volt elég az eddigi szálláskapacitás, így magánszálláshelyekkel oldották meg a rést, ami az addig állandó szálláslehetőséget biztosító férőhelyek rovására ment.

Elmondhatjuk tehát, hogy országszerte jelentős drágulásokat tapasztalhatunk az albérleti piacon. Ez a drágulás leginkább Budapesten csúcsosodik ki, ahol az albérletek a munkabérekhez képest az egyik legdrágábbnak mondhatók az EU-ban, ami megnehezíti az itt élők lakáskeresését (és fenntartását).

További cikkek
Top