BGE
2018. 06. 11. - Zircher Ági

EFOTT 2018 – Az egyetemek fesztiválja

EFOTT. Mindenki szereti, mindenki ismeri vagy legalábbis hallott már róla. Idén kerül megrendezésre 43. alkalommal az egyetemisták fesztiválja, ráadásul a tavalyi évtől kezdve már 6 napon át bulizhatunk. A július 10-16 között megrendezendő fesztivál idén erősebb lesz, mint valaha: ugyanis nagy nevek kerültek a lineupra. Kösd fel a gatyád Velence-Sukoró térsége, ez meredek lesz!

1976-ban került először megrendezésre az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, ami Magyarországon már tradicionális fesztiválnak számít. A kor akkori diákszervezete, a KISZ hozta létre, mert akkoriban nyaranta minden korosztálynak szerveztek nyári táborokat, programokat, csak a felsőoktatásban tanulók maradtak ki. Célja az volt, hogy a fiatalok megismerhessék országunk turisztikai kincseit, kultúráját, ezért minden évben más és más helyszínen került megrendezésre. Így az első fesztiválok még nem a mai modern értelemben vett események voltak, inkább amolyan úttörőtáborok. A programok többek között sportversenyek, filmvetítés, táncház, városismereti játékok stb. voltak. Az esti műsorokon már zenei fellépők is részt vettek, mint a RE-SHOW együttes, Cseh Tamás és a Voga-Turnovszky duó. Az első fesztivál Abaligeten került megrendezésre, és közel 350 hallgatója vett részt körülbelül 25 egyetemnek illetve főiskolának. Ezt követően évről-évre nőtt a látogatottság, 1981-ben Fonyódligeten már kb. 1260 fő vett részt. A rendszerváltás után természetesen a rendezvény is átalakult, háttérbe szorult a turisztika és előtérbe került a könnyűzene.

Napjainkban a fesztiválnak már úgymond fix helye van, és 2015 óta minden évben Velencén várja az egyetemistákat. A szervezők munkáját rendszerint valamely egyetem hallgatói segítik, így például az idei EFOTT házigazdája az ELTE lett. A fesztivál mindenkinek tökéletes választás, hiszen a legtöbb zenei ízlés megtalálja a neki való szórakozást. Múlt évben hosszabbították meg a fesztivált, így azóta bulizhatunk a -1. napon is, amelyet stílusosan EFOTT akusztiknak neveztek el.

Az előző években is számos fellépő fordult meg a színpadokon, például a magyar fellépőgárda zöme évről évre jobbnál-jobb koncertekkel rukkol elő, és mindig számíthatunk hazai kedvenceinkre is a fesztiválon. Legyen szó hip-hopról, popról, rockról vagy elektronikus zenéről, az EFOTT-on a magyar zenészek minden ágat képviselnek, így mindenki szórakozása garantált. Azonban a hazai fellépők mellett minden évben igyekszik a fesztivál többet és többet adni nekünk, így külföldi sztárok is színesítik a repertoárt, az elmúlt években például így vehettünk részt többek között Borgeous, Rudimental, Sean Paul és Hurts koncerteken.

És mit hoz az idei EFOTT?

Az idei fesztivál mindent vinni fog, ezt garantálja nekünk az idei sztárdömping, ugyanis  több, mint 100 magyar előadó fog fellépni, többek között a Punnany Massif, a Halott Pénz, az Irie Maffia, a Brains, az Anna and the barbies, a Tankcsapda, Majka & Curtis vagy a Margaret Island. A hazaiak mellett számíthatunk majd az igen erős külföldi felhozatalra is, ugyanis a fellépők között lesz Jessie J -aki először látogat el Magyarországra koncertezni-, John Newman, a Lost Frequencies és a Volbeat. A zenei programok mellett kiemelkedő lehetőségeink lesznek még. Számos sportot lesz szerencsénk kipróbálni, mint például a strandvizilabdát, vízi röplabdát, a pole fitnesst, a wakeboard-ot és a watertrambulint. Emellett pedig a Civil téren lesz lehetőségünk szakemberekkel beszélgetni, és további 100 civil szervezet programján részt venni, melyek intellektuális és szórakoztató programokkal készülnek. Továbbá idén sem marad el a Muzsika szigete, ahol a népzene, néptánc és a közkedvelt notakaraoke lesz a középpontban.

Egy szó, mint száz, idén hihetetlen pörgős EFOTT-ra kell számítani, és rengeteg emberre, hiszen 30%-kal több elővételes jegyet sikerült online eladni egészen idáig, ami azt jelenti, hogy idén a szervezők körülbelül 125 ezer embert várnak majd az idei rendezvényre. Természetesen a diákoknak idén is jár a kedvezményes bérlet, szóval vigyázz, kész, EFOTT!  Te ott leszel?

Melyik fesztivált várod a legjobban?

EFOTT
VOLT
SOUND
SZIGET
További cikkek
Top