Sport
2016. 11. 15. - Máté Pluhár

Edzőtermek kezdő és profi szemmel


2016-ot írunk, és egy sportág bizony rohamos ütemben tör előre a népszerűség skáláján, ez pedig nem más, mint a testépítés. Sorra nyílnak az új edzőtermek, egyre többet hallunk a különböző táplálékkiegészítőkről, és már kis hazánk is büszkélkedhet nemzetközileg elismert versenyzőkkel. Példaként szeretném hozni Balogh Robint, aki 2016-ban kvalifikálta magát a testépítés legrangosabb versenyére, a Mr. Olympiára. Gratulálunk!

maxresdefault

De honnan is ered a testépítés? Meglepődnétek, ha tudnátok mennyi energiát fektettek már az ókorban a férfiak abba, hogy testük esztétikus legyen. Ez már akkor is az elismertség jelképe volt. A középkorban pedig a cirkuszok elengedhetetlen “kellékei” voltak az erőművészek. De mikortól is beszélünk igazából a tényleges testépítésről? Az 1930-as években indult a Mr. Amerika nevű verseny, amelynek indulásától számítjuk a sportág kezdetét, de mint minden másban, itt is kellettek „úttörők”, hogy népszerűvé váljon a sport. Itt jött el Arnold ideje, akinek mára összeforrt a neve a testépítéssel, és megalkotta a mai testépítés alapjait.

Arnold és társainak fizikuma bejárta a médiát, és rengetegen jutottak arra a döntésre, hogy „Igen, tenni akarok valamit a testemért!”. Na de hol? Erre a kérdésre adtak választ az edzőtermek. Ha éppen ti is hasonló cipőben jártok, hogy szeretnétek egy kicsit mozogni, de a sportegyesület nem a ti asztalotok, vagy úgy gondoljátok, hogy jól esne kicsit formába hozni magatokat, akkor cikkemben megpróbálok tanácsot adni, hogy hol találjátok meg a számításaitokat. A következőkben két teremről szeretnék egy összefoglaló képet adni, egy kezdő, illetve egy profi edzőteremről.

loganfranklin_1500x1000-titel

Sokszor szembesültem azzal a mondattal, hogy valaki szeretne elkezdeni edzeni, de fél lemenni a terembe az alakja miatt. Ezt a problémát el is felejthetitek, ha a Tempelfit 2 konditeremre esne a választásotok. A terem teljesen kezdőbarát. Már maga a légkör is barátságos, amikor beléptek. A terem nagysága közepes, de minden felszerelés adott az edzéshez, minden igényt kielégít. A súlyzós edzés kedvelői minden nélkülözhetetlen kelléket megtalálnak, aki pedig kardió edzés párti, az szintén nem fog csalódni. A terem méreteihez képest rendkívül felszerelt ezen téren. De további pozitívumai is vannak a helynek. Minden vendég belépéskor kap egy törölközőt, szóval ezzel sem kell törődnöd, nem foglalja a helyet a táskádban, nem kell kellemetlenül érezned magad, ha otthon hagytad. Emellett a terem cukormentes üdítőt biztosít a vendégeknek 5 ízben, amiből a pihenő alatt lehet fogyasztani. Kezdők mellett bátran merem ajánlani azoknak is, akik már kicsit rutinosabban mozognak az edzőtermek világában. Személyes tapasztalat, hogy több év után is tökéletesen tudtam itt edzeni. Ami pedig az egészet megkoronázza, az az ára. Budapesti viszonylatban szemtelenül olcsó (diákoknak 6000/hó). Tehát mi is a Tempelfit 2? Egy terem, ami tényleg korrekten kezeli a vendégeket, igyekszik újak szerzésére és a régiek megtartására. Egy hely, ahol bátran elkezdheted ezt a sportot, mert rajtatok kívül még sokan lesznek abban a helyzetben, amiben mint ti.

Hungarian Mecca of Bodybuilding. A név nagyképűnek tűnhet, de egyáltalán nem az. Ez a terem tényleg nem más, mint a testépítők szentélye. Már a belépéskor érzitek, hogy  ez már nem egy átlagos edzőterem, sőt már az öltözője is nagyobb, mint sok konditerem. Amint kiléptek az öltözőből egy kardiópark tárul elétek. A hagyományos futópadtól kezdve a legújabb amerikai gépekig. Majd tovább haladva, az emeleten meglátjátok, hogy miért is kapta a „mecca” nevet ez a hely. Amerre csak elláttok gépek, súlyzók, tárcsák. Ha csak körbe akarjátok járni ezt a szintet, az is legalább 10 percig fog tartani. A teremben a gépek izomcsoportok szerint vannak válogatva, minden csoporthoz legalább 8-10 gép tartozik. Ha az előző teremben kinőtted a súlyzókat, itt biztos nem fogod, mivel 0,5kg-tól 100kg-ig terjed a skála. A terem rendelkezik teremedzővel, akitől akármikor kérhettek segítséget egy gyakorlattal kapcsolatban. Motivációból sem lesz hiány. A terem egyszerűen az „arcodba nyomja” a motivációs videókat/zenéket. Emellett gyakran láthatsz profi testépítőket is itt edzeni, aminél kevés ösztönzőbb van. A teremről tényleg nem lehet negatívat mondani, a gépek tudatosan összeválogatottak, hangulata, mint egy amerikai edzőteremé, a dolgozók segítőkészek. Minden részéből az tükröződik vissza, hogy nagyon sok munka van benne, de ha engem kérdezel, akkor teljesen megérte. Kinek ajánlom ezt a helyet? Aki úgy érzi, hogy az átlagos termek már kevesek neki, és szeretne feljebb lépni, vagy szeretné megtapasztalni, hogy milyen egy amerikai típusú edzőteremben edzeni.

Szoktál edzeni?

Igen, több éve edzem!
Alkalmanként lejárok a terembe
Most elkezdem
Nem, soha!

További cikkek
Top