Sport
2016. 06. 05. - maxi.grein

EB beharangozó – szurkolj te is a magyaroknak

 

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságot. Ugyanis megtört az 1972 óta tartó rontás, 44 év után a magyar válogatott játékosai nem a TV előtt nézhetik az EB eseményeit. A mieink pótselejtezőn, Norvégián kettős győzelemmel túljutva harcolták ki a részvétel jogát.

A tornát idén 15. alkalommal rendezik meg Franciaországban. A június 10-én kezdődő EB 1 hónapig fog tartani, amelyen 24 csapat mérkőzik meg egymással, összesen 51 meccsen keresztül.

A mérkőzéseket az alábbi 10 városban fogják lebonyolítani:

A sorsolásra még decemberben került sor, amelyből nemzeti 11-ünk egész jól jött ki. A magyar válogatott az F-csoportba került Portugália, Izland és Ausztria mellé. Itt az is kiderült, hogy a torna nyitómérkőzését  Franciaország és Románia vívja június 10-én. Magyarország Ausztria ellen kezdi meg a bajnokságot június 14-én.

Az osztrákok egyébként készítettek egy kis esélylatolgatós statisztikát, mely szerint a magyaroknak 47% esélyük van továbbjutni a csoportkörből. Az innsbrucki egyetem egy kutatója és két bécsi kolléga teljes körű elemzést végzett, melyben 19 fogadóiroda oddsszait vette alapul, s kombinálta azt egy komplex, statisztikán alapuló számítással az előrejelzés elkészítéséhez. Állításuk szerint a végső győzelemre leginkább a házigazda franciák és a világbajnok németek a legesélyesebbek. Nekünk erre mindössze 0,3 százalékunk van.

Válogatottunk edzője, Bernd Storck május 31-én szinte az utolsó pillanatban hirdette ki az utazó keretet, mert egyáltalán nem egyszerű összeállítani a legjobb 23-at.

Kapusok (3): Király Gábor, Gulácsi Péter, Dibusz Dénes
Védők (7): Fiola Attila, Bese Barnabás, Guzmics Richárd, Juhász Roland, Lang Ádám, Kádár Tamás, Korhut Mihály
Középpályások (9): Lovrencsics Gergő, Gera Zoltán, Elek Ákos, Pintér Ádám, Nagy Ádám, Kleinheisler László, Németh Krisztián, Stieber Zoltán, Dzsudzsák Balázs
Csatárok (4): Böde Dániel, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám, Priskin Tamás

Természetesen az újítások is főszerepet kaptak az idei EB-n. Nézzünk is meg néhány érdekességet:

1. Az EB-k történetében először lesz alkalmazva a gólvonal-technológia, azonban ez nem jelenti azt, hogy az alapvonali asszisztensek munkája megszűnne. Az ő legfőbb dolguk a tizenhatoson belüli történések figyelemmel követése, ami eleve nem is teszi lehetővé a gólvonal ellenőrzését is.

2. Ahogyan már a klubcsapatok kupáiban is megszokhattuk, úgy az EB-n is a negyeddöntő után törlődnek az addig kapott sárga lapok. Ezzel elkerülve, hogy egy-egy játékos emiatt ne tudjon a döntőben szerepelni.

3. Az UEFA idén a csapatok szabadidejébe is beleszólt: minden válogatottnak már a mérkőzés előtti napon kötelező a találkozó helyszínére érkezni, illetve hivatalos sajtótájékoztatót tartani a szövetségi kapitány és legalább egy játékos részvételével. A tolmácsolás sosem a helyszínen zajlik majd, minden sajtóeseményen online, a párizsi központból tolmácsolnak angolra, franciára és az adott mérkőzés résztvevőinek anyanyelvére a legmodernebb technológia segítségével.

4. Az EB televíziós jogait összesen mintegy 200 országban megvásárolták, így az esemény közel nyolcmilliárd nézőt érhet el. Ha az előrejelzések valóra válnak, ez lehet az eddigi legnagyobb érdeklődést hozó Európa Bajnokság.

5. Európai Uniós normák alapján a rendezők különös figyelmet fordítanak a környezetvédelemre is. Szelektív hulladéktárolókat helyeznek ki minden stadionba, továbbá minden dekorációs- és mobil elemet környezetbarát, újrahasznosítható anyagokból gyártanak.

6. Természetesen kiemelt figyelmet kap a biztonság, hiszen nemcsak a válogatottak mellett lesz folyamatos a rendőri szolgálat, hanem a hivatalos, a helyszínek belvárosaiban kialakított szurkolói zónák felügyelete is része a biztonsági intézkedéseknek.

A terrorveszély okán mintegy 95 ezer embert: 42 ezer rendőrt, 30 ezer csendőrt, 10 ezer katonát és 13 ezer biztonsági őrt mozgósítanak a francia hatóságok.
Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta,  a mozgósításnak kettős oka van, a terrorveszély mellett a futballhuligánok erőszakos rendbontásainak esetleges veszélye miatt is.

“Rendkívüli rendezvényről van szó, amelyre rendkívüli körülmények között kerül sor, ennek következtében a biztonsági intézkedéseknek is rendkívülieknek kell lenniük” – mondta a tárcavezető.

Bernard Cazeneuve hozzátette, a szurkolói zónák is biztosított helyszínek, ahol kötelező lesz a biztonsági motozás a belépésnél, valamint a fémdetektorok használata. A L’Équipe című francia sportlap kérdésére a belügyminiszter nem zárta ki, hogy ha szükséges, zárt kapuk mögött játszanak le egy mérkőzést, elhalasztják vagy, egyszerűen törlik azt.

Reméljük erre nem lesz szükség és minden a legnagyobb rendben fog lezajlani. Mi pedig szurkoljunk a magyar csapatnak a minél jobb szereplésért!

Hajrá magyarok!

Ja, és még valami:

Ha már most EB lázban égsz és már minden fan videót ötször láttál, érdemes június 9-én este a TV2-re kapcsolni. Ugyanis egy egész komoly dokumentumfilmet készítettek a válogatottról. 4 éves forgatás előzte meg a filmet, amelyet 250 óra nyersanyagból készítette Muhi András Pires rendező-operatőr.

További cikkek
Top