BGE
2016. 05. 03. - Hűvös-Récsi Bence

Dunai Regatta – az év sportfesztiválja

 

A cím nem túlzó, az immár negyedik éve megrendezésre kerülő sportrendezvény teljes mértékben rászolgált erre az elnevezésre. Hogy miért? Sport, tavaszi napsütés, rakpart, kiváló ételek-italok, buli, 2 színpad, bemutatók, sztárok és egyetemek – mindez karnyújtásnyira a Dunától, az ország szívében Budapesten! Kell ennél több?

A Dunai Regatta Magyarország legnagyobb, egyetemek közötti sport és kulturális rendezvénye. Ötletgazdája és szervezője az Antall József Tudásközpont, ami az elmúlt évek elsöprő sikerén felbuzdulva, természetesen idén is elhozta a tavasz egyik legjobb szabadtéri programját. Mindezt 2 sportverseny, egy evezős és egy sárkányhajós összecsapás köré szervezve. Az esemény május 7-én 11 órától veszi kezdetét. A versenyzők a Duna leglátványosabb budapesti szakaszán, a Parlamenttől a Műegyetem rakpartig fognak evezni.

Idén 15 hazai felsőoktatási intézmény (köztük iskolánk, immáron egyetemkén) mérkőzik meg egymással a sárkányhajós versenyben, ami minden bizonnyal a legtöbb szurkolót fogja megmozgatni. A BGE csapat színe világoszöld lesz, támogassuk őket együtt!

A verseny idejére leáll a vízi és gépjármű forgalom is. A Műegyetem rakparton egész nap izgalmas programok várják az odalátogatókat, többek között koncertek, extrém sport bemutatók és persze a cheerleader lányok. A rendezvény házigazdája és a futamok közvetítője a mindig naprakész, Gundel Takács Gábor lesz.

A sárkányhajó

A sárkányhajózás Dél-Kínából származik, több mint 2000 éves története Csü Jüan legendájához kapcsolódik. Minden év ötödik holdhónapjának 5. napján tartják meg a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget és csodás felvonulást is jelent. A sárkányhajó fesztiválokon több száz hajó küzd egymással, több ezer szurkoló előtt. Európában csak az 1980-as évek végén kezdett ismertté válni a sportág, majd 1990-re meg is alakult az Európai Sárkányhajó Szövetség. Az itthoni szövetség 1998-ban jött létre, így a sportágra joggal mondható, hogy hazánkban még gyermekcipőben jár. A Regattán vegyes nemű csapatok lesznek, a tagokat jelentkezés útján választották ki, 18 evezőt és 1 dobost.

A nyolcas evezés

A 6 magyar csapat mellett köszönthetünk 2 igazi szupersztárt ebben a műfajban, hiszen ki ne hallott volna még arról a világhírű összecsapásról, amit az Oxford és a Cambridge évről évre megtart, 1829 óta. A 2 brit egyetem amatőr sportolói idén 162. alkalommal néztek szembe egymással Londonban, a Temzén. Ott Cambridge-i siker született, összesítésben pedig ugyancsak ők vezetnek 82 győzelemmel. Így hát biztosak lehetünk benne, hogy a 2 ősi rivális mindent bele fog adni idén a Dunán, de azért reméljük, a végén egy magyar csapat fog győzni.

Idén a Külker Online is ott lesz a versenyen, méghozzá nem csak a nézőtéren! Stábunk fotósa Kovács Zsuzsi a BGE sárkányhajóján fog küzdeni a dicsőségért. Így hát megkérdeztük őt is a versenyről:

Honnan hallottál először a Regattáról?
Középiskolában egyszer angolon, de soha nem gondoltam volna, hogy egyszer én is a Duna közepén fogok evezni ezen a versenyen. Azt hittem, ide nem amatőrök kerülnek be, szerencsémre azonban mégis sikerült. Igazából nem is tudom, hogy jutott el hozzám a hír, hogy lehet nevezni. Talán Facebookon talált rám az esemény. Amikor megláttam, tudtam, hogy neveznem kell, és visszagondolva, nagyon megbántam volna, ha nem teszem.

Úgy tudom szereted az extrém sportokat, és ha az evezésnek ezen ága nem is számít teljesen annak, de a körülmények, a felhajtás, maga a tény, hogy a Duna közepén egy sárkányhajóban küzdhetsz az egyetemedért, már eleve extrém.  Ez motivált itt is a jelentkezésnél?
Így van, egyik szerelmem a sport. Próbálok minél több mindent belezsúfolni az életembe. Szeretek kipróbálni újdonságokat, mindennek részese lenni. Szerencsére szüleim is sokat vittek sportolni és nagyon sok mindent kipróbáltam már életem során. Mivel a Balaton mellett nőttem fel, így volt alkalmam részt venni sárkányhajós edzéseken, igaz csak pár alkalommal, de hihetetlen élmény volt, mint most a Dunán. A kérdésre válaszolva, persze, hogy motivált. Ebben a versenyben nincs olyan, ami ne motiválna. Ha csak belegondolok, hogy ott fogunk evezni a Duna közepén egy hajóban a csapattal, már az teljes izgalommal tölt el.

Mesélj kérlek az első találkozásról a többiekkel. Könnyen ment a csapatépítés?
Sajnos az első tájékoztatóra nem tudtam elmenni, így kicsit egyedül éreztem magam, amikor találkoztam a csapattal, de ez kb. 2 percig tartott. Utána elkezdtem beszélgetni és kiderült számomra, hogy mindenki milyen jófej. Biztosan állíthatom, hogy ez a legjobb csapat, ami összejöhetett. Igaz, hogy nagyobb részben amatőrök vagyunk, de a motiváció és a hajtás mindenkiben ott van. Az edzések hihetetlenül jó hangulatban telnek, megy a dili rendesen. Az edzéseken kívül sok programot szervezünk együtt. Remélem verseny után is egyben marad a csapat.

Milyenek voltak az edzések?
Alig bírtam kivárni a következő hetet, miután egy-egy véget ért. Edzések után mindig maradtunk beszélgetni, hülyülni. Volt olyan, amikor ez éjfélig is elhúzódott, ebből is látszik, hogy milyen összetartó lett a csapat. Négy edzés volt, minden héten egy. Az elején picit bénáztunk, de az utolsó edzésre egészen belejöttünk. Senki nem úszta meg szárazon. Szerencsénkre csak egyszer volt hűvös idő, ami nem volt túl kellemes, esett az eső, fújt a szél, de azon az edzésen is ott volt a csapat összes tagja, kivétel nélkül.

Fotósként tervezel valami különleges dolgot az esemény alatt?
Nos, természetesen  igyekszem majd eme cikk íróját belökni a Dunába, ha lesz rá lehetőségem, de emellett a verseny során is próbálok minél több eseményt dokumentálni, talán még a GoPro-t is felszerelem valahova.

Programok

A szervezők kiváló programokkal várják idén is a kilátogatókat, a teljesség igénye nélkül:

Nagyszínpad

– Zumba
– Japándob bemutató
– Cheerleader bemutató
– METEO – Sound of the University I. helyezettjének fellépése
– Magashegyi Underground
– Kelemen Kabátban
– Andro

Funzine Színpad

– Jóga
– Budapest KVÍZ
– Forimpro – improvizációs színház
– Perfect Pill – Sound of the University II. helyezettjének fellépése
– Flóra & Bálint acoustic
– HolyChicks
– BELAU
– Beerpong kupa
– The Bluebay Foxes
– Drop the Cheese
– LYNX Music

Emellett sok egyéb program is lesz: Lords of Gravity bemutató, VALYO program, Fun stunting akrobatikus bemutató, LAN-parti, Játszósziget, Véradás.

Az esemény maga tehát május 7-én kezdődik 11:00-tól és természetesen az egész rendezvény ingyenes. Mindenkit szeretettel várunk szombaton.

Hajrá BGE! Hajrá Zsuzsi!

További cikkek
Top