Szubjektív
2014. 03. 18. - Kovacsev

Drágán add az életed!

 

Ha megfogadod a tanácsom, akkor a következő tíz állást nagyon messziről elkerülöd. Bolygónk rengeteg veszélyes pénzkereseti lehetőséget rejt magában. Gondolhatunk itt számos dologra, de én egzaktan a világ legtöbb életáldozatait követelő munkáit céloznám meg. A legnagyobb halálozási arányú állás 100.000 emberből 127,8 főt produkál. Akkor mégis miért ők kapják szinte a legkevesebb pénzt? A kérdés jó, megpróbáljuk megfejteni.

10.– Építőmunkások

Hát nem egy kígyóbefogó állás, nemde? Nem kell minden nap veszélyes csúszó-mászókkal randiznod, és még csak nem is úgy kelsz fel minden nap, hogy lehet ez az utolsó. Akkor mi lehet az oka, hogy ezen a listán a tizedik helyet foglalja el? Nos, erre nagyon egyszerű a válasz. Tudniillik egy építkezésen megannyi erőgéppel, munkaeszközzel találkoznak, melyek kellő figyelem és szakértelem nélkül halálos fegyverré is válhatnak. És hát lássuk be, nem csak hogy itthon, de külföldön is rengeteg olyan ember dolgozik ezekben a berkekben, akiknek halvány lila gőzük sincs arról, hogyan is kéne ezeket a gépeket rendeltetésszerűen használni. Amerikában a fizetésük magyar viszonylathoz képest igen magas, évi 7.935.000 forintnak megfelelő amerikai dollár. 100.000 munkásra levetítve 17,4 fő hal meg.

9. Farmerek

Azért elég sok embernek ez a “Nagy Ő” állás. Vidéken egy rancson, a családjával és a természettel. Mindenkitől és mindentől távol, nyugalomban és békében. De mit is takar ez az egész hivatás valójában? Állatokat nevelgetni, különböző gabonaféléket termeszteni, majd ezeket értékesíteni. Szinte minden megy magától, pláne, ha egy olyan kezdőtőkénk volt, amivel a legmodernebb technikákat tudhattuk magunkénak. Valamiért mégis erre a listára került. Mivel napi rutinjukat a tenyészállatok gondozása is magába foglalja, ezért nagyon nagy a baleset faktor. Egy minimális oda nem figyelés eredményeképp akár könnyen egy bika szarván találhatja magát farmerünk. A munka nagy részét nehéz gépekkel végzik, melyek ugyancsak a halál közvetlen okozóivá válhatnak. Forintra átszámolva évi 16.951.000 a keresetük, 100.000 farmerből 21,3 főt ránt a halálba ez az életforma.

8.Busz- és kamionsofőrök

Teljesen hétköznapi, unikumnak aligha nem nevezhető hivatás. Pár ezer kilómétert levezetni nem túl nagy kunszt, mondaná az, aki még sosem töltött be hasonló pozíciót. Azonban ez közel sem ennyire egyszerű. Egyrészt a megadott időre leszállítani a rakományt, több országon keresztül, a természeti elemekkel megküzdve, kevés pihenővel nem csak hogy fizikailag, de szellemileg is rettentően megterhelő. Másrészt egy sofőr munkaidejének 98%-ban  szinte senkivel sem kerül interakcióba. A legtöbb halálos áldozat a fáradtság miatti figyelemzavarnak tudható be. Egy biztos, ez munka nem szerepel a bakancslistámon. Átlagos fizetésük az Államokban évi 27.700 dollár, mely 6.371.000 forintnak felel meg és ezzel a legrosszabbul fizetett állás a listán. 100.000 főre jutó halálozási arány pedig 22,1 fő.

7.Elektromos vezeték telepítők- és szerelők

Ami engem illet, nem hinném, hogy sok kérdés merülne fel azzal kapcsolatban, hogy ez a munka miért került fel a listára. Ők lennének azok az úriemberek, akik ha leszakad egy vezeték ott teremnek és orvosolják a hibát. Már az elektromos vezeték szavak hallatán görcsbe rándul a gyomrom és akkor a magasságot még nem is vettem számításba. Ez tipikusan az a munka, ami szakértelem és odafigyelés nélkül egy szempillantás alatt lenulláz. Úgy gondolom, nem is kell tovább szaporítani erről a szót, jöhetnek a számadatok. Az USA-ban 14.329.000. forintnak megfelelő dollárt kapnak éves szinten, 100.000 elektromos vezeték szerelőből 23-an halnak bele ebbe a megrázkódtató munkába.

Névtelen

6.Hulladékbegyűjtő munkások, A.k.a. Kukások

Részemről ez volt az pont a felsorolásban, amit egyszerűen nem tudtam hova tenni. Elismerem, nem könnyű, nem is álom meló, de hogy ebbe a munkába 100.000 emberből 27,1 fő belehal, ez a számadat kicsapta a biztosítékot. Hogyan? Mibe? Miért? Képtelen voltam megfejteni. Talán a közúti balesetekben kell keresni a megoldást, talán nem. Viszont ez a 27 fő akkor is irreálisan magas. Egyébként Amerikában 35.200 dollárt raknak zsebre évente, mely hazai viszonylatokban 8.096.000 forintnak felel meg.

5. Présüzemi munkások

Olvasztás, öntés, csiszolás, hegesztés, szeletelés. Akár egy techno party esemény leírása is lehetne. Azonban az e hivatást űző úriemberek napja a présüzemben nem éppen a buli körül forog. A rengeteg acél és fém alkatrész formálása, hegesztése, vágása rengeteg veszéllyel jár. A magas hőfok, az éles tárgyak, a vágóeszközök millió mód leselkednek az óvatlan munkásra. Az erős fizikum nélkülözhetetlen, de nem garantálja azt, hogy bárki is ép bőrrel úszná meg a napot. Az előbbihez képest itt csaknem 10 fővel több munkás veszti életét egy 100.000-es mintát vizsgálva. Ez a fizetésükön is meglátszik, hiszen ebben az ágazatban tevékenykedő szakmunkások 11.661.000 forintnyi dollárt keresnek meg az Államokban.

4.Ácsok

Első pillantásra megmagyarázhatatlannak tűnik ez a helyezés, azonban igen is “kiérdemelte” ezt az előkelő negyedik helyet, így a dobogóról éppen csak, de lecsúszott. Ha valaki arra adja a fejét, hogy az ácsok rögös pályájára lép, bizony számos kockázatos tényezővel kell számolnia. Elsőként például a magassággal. Egy rossz mozdulat, egy apró figyelmetlenség és könnyen megtehetünk szabadesésben pár métert a föld felé. Másrészt nyáron hőgutát kapni nem épp szerencsés dolog, főleg nem egy háztetőn. Ugyanis a hőguta egyik tünete az eszméletvesztés. Azonban hazánkban még a globális felmelegedés ellenére sem alakulnak ki olyan extrém magas külső hőmérsékleti értékek, amelyek egészséges személyeknél hőgutát okozhatnának. 100.000 ácsból negyven hal meg ezen okoknál fogva Amerikában. Évi jövedelmük átlaga pedig 8.924.000 forintot kóstáló dollár.

3. Pilóták

Boeing_777-200ER_cockpit

Az adatokat cakkumpakk az összes pilótára vonatkozóan mutatták ki. Legyen szó vadász-, műrepülő-, személy-, magánrepülő vagy helikopter pilótákról. 100.000 légibusz sofőrből átlagosan 53,4 fő leli halálát a fellegek felett. Én ezt a foglalkozást raktam volna a legveszélyesebb hivatások lista első helyére, viszont az aranyérmes hely így még nagyobb meglepetés lesz. Légköri turbulencia, időjárási viszonyok, kényszerleszállás, terrorizmus. Ezek a fő okok, amiért ez a hivatás felkerült a dobogóra. Külföldön, de itthon is, ők az egyik legjobban kereső állás birtokosai. Az USA-ban évi 29.624.000 magyar forintnak megfelelő zöldhasút keresnek.

2. Nyílt tengeri halászok, rákászok

A Discovery csatornán már többetek találkozhatott ezekkel a nem mindennapi emberekkel. Dacolni a több méteres hullámokkal? Megküzdeni a tengeribetegséggel? Egész álló nap kemény fizikai munkát végezni? Ügyelni arra, hogy a csörlők senkit se rántsanak a mélységbe? Szelektálni a megfelelő méretű/fajtájú rákokat/halakat? Így telik egy nap a tengeren. Ezen szempontok azt hiszem indokolják a 100.000-ből 117-es halálozási arányt. Természetesen, ha nincs fogás, nincs fizetés sem. Ezek a srácok több hónapot töltenek a tengeren, anélkül, hogy huzamosabb időre kikötnének. Annak ellenére, hogy ennyi hátulütővel jár az év nagy részét a tengeren tölteni, ebben az ágazatban dolgozók nincsenek jól megfizetve. 8.487.000 dollárnak megfelelő forintot keresnek évente.

1. Favágók

Bizony. Jól olvasod. Favágók. Töröld meg nyugodtan még egyszer a szemed. Nem változott meg, igaz? A kis sunyik sok évig altattak minket, aztán hirtelen előteremtek a semmiből ezzel a helyezéssel. Nade! Amerikában ez az egész szakma más köntösben jár már, mint nálunk. Ennek köszönhető a 100.000 favágóból a 127,8-an halnak bele ebbe a hivatásba. Több tíz méter magas fák felső harmadát kell meghódítaniuk, nyilván az erre kifejlesztett speciális eszközök segítségével. Ott mérnöki pontossággal megjelölni azt a helyet, amit ha megvágnak, akkor az az adott irányban, pontosan arra a helyre essen, ahova azt eltervezték. (És hát, mint a fentebb közölt adat mutatja, ez elég sokszor nem így sül el.) Ezután megcsinálni ezt a manővert még párszor, amíg végül már nem marad a fából semmi. Az ő éves gázsijuk 34.600 dollár, mely 7.958.000 forintot jelent. 

Látva ezt a listát, azért vannak sokkal, de sokkal rosszabb dolgok is az életben, mint a módszertani, nem? Külkeresek vagyunk, minket nem fenyeget annak a veszélyes, hogy netalántán ilyen és ehhez hasonló munkákba valaha is belekóstoljunk. Elvégre közgazdászok leszünk vagy mifene.

További cikkek
Top