Kultúra
2013. 01. 26. - Taylor

Dr. Schultz és a Django kölyök

Az ex-videótékás mesterben most sem fogunk csalódni, a Django nem veti meg az erőszakot, célja eléréséhez a legdurvább eszközöket is megragadja: felkészülhetünk spriccelő vérre, rasszista poénokra, valamint gyomorforgató jelenetekre. Pure Tarantino!

“I Like the Way You Die Boy”

A sztori az amerikai polgárháború előtt két évvel játszódik. Dr. King Schultz ex-fogorvos – mai hivatása fejvadász – egy rabszolgát keres, aki segíti őt elvezetni újabb célpontjához. Schultz megtalálja az emberét Djangoban, és kezdetét veszi a hajtóvadászat. A sorozatos gyilkosságok alatt a két karakter összebarátkozik, és fény derül Django céljára is, ami nem más, mint megmenteni csodálatos feleségét, Broomhildát. A doktor segít felkutatni Mississippi-ben az elvesztett menyasszonyt. Kiderítik, hogy Django arája az állam egyik legnagyobb ültetvényesénél, Calvin Candie-nél rabszolga (pontosabban az urak “ágyasa”). Az alapkoncepció jól működik, a forgatókönyvíróknak sikerült egy egyedi történetet kreálniuk, tehát nem fenyeget minket az elalvás veszélye a moziban. A sztorinak szereztek egy mitológiai hátteret is, mégpedig Szigfríd és Brünhilda germán legendáját (a főhős menyasszonyát nem véletlenül hívják Broomhildának). A vadnyugati hangulatot is sikeresen hozza a stáb, a kamerabeállítások, zenék, valamint a színészi játék is idézi a 60-as évek westernjeit. Tarantino ugyanazt a sablont használta rendezésben, mint eddig, tehát elkerülhetetlen volt egy-két gyengébb jelenet és párbeszéd, bár ezek a film hangulata miatt elhanyagolhatóak.

“Gentlemen, you had my curiosity. But now you have my attention”

A karakterek felépítése mesteri, ez a film egyik legerősebb és legszórakoztatóbb része. Christoph Waltz (Dr. King Schultz) zseniálisan alakítja a szerepét, erős német akcentus, teátrális kifejezések. Az Inglourious Basterds-hez (Becstelen Brigantyk) hasonlóan hozza a karaktert. Talán Schultz az első olyan pozitív német származású hős, aki nem náci/rasszista. Leonardo DiCaprio, alias Calvin Candie óriásit brillírozott, egyértelműen a legjobb alakítás és legjobban kidolgozott karakter a filmben. Hiú és beképzelt, semmi nem érdekli őt, csak a pénz és a játék. A három fő karakter közül a végére hagytam Djangot, ennek az oka az, hogy az ő karakterét éreztem a leggyengébbnek a mozivásznon. Az eredeti forgatókönyv alapján Denzel Washington alakította volna a fekete fejvadászt, de visszautasította Tarantino ajánlatát, ami nagy hiba volt. Így Jamie Foxx lett kiválasztva a szerepre. Nem elég kiforrott a karaktere, az előbb említett mellékszereplőket sokkal jobban felépítették. Django túl keveset beszél, a színészi játéka sem annyira kiemelkedő, mint régebben, a Ray Charles életrajzi filmben. Ezektől a hibáktól eltekintve átlagosan hozza, amit kell. Samuel L. Jackson is hibátlanul alakít, az elmaszkírozásáért külön piros pont jár a sminkeseknek, tökéletes hűséges fekete inasa Calvin Candie-nek. A Candie család szolgálatában áll generációk óta, mondhatni Batman Alfredjének a megfelelője, csak negatív értelemben. A rendezőnk szokásához híven ismét szerepel a filmjében, Tarantino egy pár perces jelenet erejéig egy ostoba bányászt alakít.

“You better call the doctor, call the lawyer, I chase ‘em all the way to California”

A zenék fantasztikusak, Luis Bacalov remek munkát végzett. A klasszikus spagetti western számoktól, a kőkemény rappig minden megtalálható. Minden dal passzol az adott jelenethez, megerősíti azt. Érzelmi snittekhez Elisa Toffoli és Ennio Morricone “Ancora Qui”-ja, a durva tömeggyilkolásokhoz pedig 2Pac és James Brown “Unchained” című száma adja a hangulatot. A mozi után valószínűleg minden második néző eljátszik majd azzal gondolattal, ha hazaér: “az lesz az első dolgom, hogy megszerzem a film soundtrack-jét!!!”

“100 Black Coffins”

Django elszabadult, 165 perces tiszta élvezet. Minden nagykorúnak erősen ajánlott a hollywoodi “szemétgyár” kiemelkedő alkotása. Akik eddig is rajongtak Tarantino filmjeiért, most sem fognak csalódni. Akik viszont nem nevezik magukat megszállottnak, ugyanazt fogják kapni, mint ami a Ponyvaregényben és a Kill Bill-ben volt. Így egy erős 10/8-at kap.

További cikkek
Top