Közérdekű
2015. 06. 28. - kisnemet59

Dolgozz diákszövetkezetnél passzív féléves hallgatóként!

 

Nagy valószínűséggel ti is belefutottatok már egy-egy diákszövetkezetes posztba, melyben azt hirdették, hogy mostantól a passzív félévben lévő hallgatók is végezhetnek diákmunkát iskolaszövetkezeten keresztül. Ha mégsem jutott volna el hozzátok a hír, akkor most következzék egy kis fejtágítás nagy vonalakban a törvény módosításáról, illetve munkavállalási lehetőségekről.

A passzív féléves hallgatók nagy része nem önakaratból, hanem kényszerből passziválja magát 1-2 félévre. A felsőoktatási intézményekben végezhető szakok többségének igen komoly anyagi vonzata van, melyet nem mindenki engedhet meg magának, így a fizetésképtelenség miatt ez tűnik a legjobb alternatívának.

money2

A törvények szerint az, aki 25 évnél nem idősebb, nappali tagozatos tanuló/hallgató, annak gyakorlatilag nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie. Ez viszont nem vonatkozik arra, aki passzív hallgatóként akar megszerezni egy jó munkahelyi pozíciót magának a diákszövetkezeten keresztül.

Ám hála a kezdeményezéseknek, megoldás született a problémára. A parlamentben elfogadták a törvénymódosítási javaslatot, most már a passzív féléves tanulók is vállalhatnak munkát diákszövetkezeteknél, ám rájuk mégsem ugyanaz vonatkozik, mint az aktív féléves diákokra. Más az eljárás, mások a munkáltatási feltételek, és mások a kedvezmények is.

Job_Board1-640x280

A törvény módosítása sokak életét megkönnyíthetik, ám van egy bökkenő: jó, hogy adódott ez a lehetőség, végre egy értelmes törvénymódosítás, ám a frissessége miatt még kevés emberhez jutott el a híre, és az interneten sem található még róla túl sok információ. Viszont a diákszövetkezetek nagy valószínűséggel informáltabbak nálunk a témát illetően, szóval érdemes megkeresni őket bővebb tájékoztatás érdekében.

Végre lehetőség nyílt arra, hogy még több fiatal munkát tudjon vállalni, illetve szakmailag fejlődhessen. A diákszövetkezeteknek hála karrierépítésre is van lehetőség, mely megalapozhatja a fiatalok jövőbeni munkáját is. Neves cégek, jó referenciák, képzett szakemberek.

diakmunka_20150505

Fontos tudni, hogy a törvénymódosítás csak a passzív féléves hallgatókra vonatkozik, a levelezősök továbbra sem vállalhatnak diákmunkát ilyen úton.

További cikkek
Top