Kultúra
2018. 02. 25. - Márk Lukács

Dolgok, melyek 2018-ban kerek évfordulót ünnepelnek

 

Mint ahogy azt már gondolom többen észrevettétek az egyetemi évek alatt, az idő rendkívül gyorsan repül. Erre talán a legjobb példa, hogy szinte ,,tegnap” volt szilveszter, nemsokára pedig már itt a várva várt tavasz, és remélhetőleg vele együtt a jó idő is. Az ember az idő múlását néha nehezen tudja mihez viszonyítani, ebben olykor nagy segítséget nyújtanak az évfordulók. Ezeket illik megünnepelni, főleg ha kerek számokról beszélünk, ilyenkor egy pillanatra átgondoljuk, milyen gyorsan telik az idő. Ezen töprengve ebben a cikkben bemutatnék nektek a teljesség igénye nélkül pár dolgot, filmet valamint zenét, melyek 2018-ban kerek évfordulót ünnepelnek. Kellemes nosztalgiázást kívánok mindenkinek!

A felsorolást pár dallal kezdeném, hiszen a zene mindenki életének része valamilyen szinten. Az első, amit kiemelnék, Beyoncé Single Ladies című dala, amit 2008-ban adtak ki, azaz idén ünnepelheti az énekesnő művének 10. ,,születésnapját”. A szerzemény hatalmas népszerűségnek örvend még ma is, köszönhetően fülbemászó dallamának és nőies témájának. A videóklippet szerintem már mindenki látta, és a koreográfiájára is biztos, hogy emlékszik. A videoklipről rengeteg paródia készült, és készül a mai napig, ez is jelzi a dal mai napig töretlen népszerűségét.
Elsőre talán nehéz elhinni, hogy Britney Spears …Baby One More Time című dala idén 20 éves lesz, pedig így van. A …Baby One More Time világszerte sikeres sőt mi több, minden országban első helyezett lett, ahol megjelent. A hozzá tartozó klipben Britney egy gimnáziumban ül az órán, és közben arról álmodozik, hogy az iskolában énekel és táncol, miközben szerelmét távolról figyeli. 2010-ben megválasztották a popzene történetének harmadik legbefolyásosabb klipjévé.
Minden ilyen lista elengedhetetlen része egy Backstreet Boys szám, így ez nem maradhat ki most sem. Minden idők egyik legnépszerűbb fiúegyüttesének Everybody című dala idén szintén 20 éves lesz, miközben hétvégente még mindig rengetegszer felcsendül, amit szinte mindenki (a szöveg abszolút hiányos ismerete ellenére), artikulálatlanul próbál üvölteni. Mi ez, ha nem időtlen népszerűség?

A slágerek után megemlítenék pár filmet, mivel sokak számára idézhetnek fel kedves emlékeket.
Az első, amit kiemelnék, az az egyik személyes kedvencem, a legelső Vasember film. A Marvel Comics Vasember képregényei alapján 2008-ban készült filmben a főhőst, Tony Starkot Robert Downey Jr. nagyszerűen alakítja. Mára a színész szinte összeforrt Vasemberrel, és jelenleg elmondható, hogy az egyik legnépszerűbb karakter a filmek világában. Az idén 10 éves filmet, mindenkinek bátran ajánlom, aki csak kicsit is rajong a szuperhősökért.
A szintén 2008-ban bemutatott Gettómilliomos című filmdrámát mindenképpen kiemelném, hiszen a filmnek az izgalmas cselekményén kívül, rendkívül komoly és súlyos mondanivalója is van. A film Indiában játszódik, és az ottani ,,Legyen Ön is milliomos!” nevű játék játékosának életét ismerhetjük meg, mindezt azután, hogy nyert a játékban és csalással vádolják. A film a szakmai berkekben is óriási sikert aratott, hiszen 2009-ben a legjobb film-nek járó díj mellett, további 7 Oscar-díjat zsebelt be.
A következő ,,ünneplő” az Armageddon, amit már szinte biztos, hogy sokan láttatok. Az 1998-ban kiadott katasztrófa-akciófilmet Michael Bay rendezte, Bruce Willis, Ben Affleck, Billy Bob Thornton és Liv Tyler főszereplésével.
Az utolsó film amiről szót ejtenék, szintén 20 éves és 5 Oscar-díjjal büszkélkedhet, a háborús film rajongók körében igazi kultfilm, ez pedig nem más, mint a Ryan közlegény megmentése. Hiába készült 20 éve, még mai szemmel is látványosnak mondható, és a katasztrófa filmek kategóriájában abszolút úttörőnek számított. Ezt a művet is ajánlom mindenkinek, aki szereti a pörgős és izgalmas filmeket, vagy csak rajong a történelem iránt.

Nem csak filmek és zenék jubilálnak idén, ezért még megemlítenék pár érdekesnek mondható dolgot.
1998. szeptember 4-én mai szemmel nézve mindenkire nagy hatással lévő esemény történt, útnak indult a Google. Az ikonikus kereső azóta könnyíti meg az emberek mindennapjait, valószínűleg a második X betöltése után is tovább fog emelkedni a jelentősége, és a népszerűsége.
A technika őrültjeinek számára is jelentős év volt 1998, hiszen ezen év augusztusában jött világra az iMac, mely idővel megváltoztatta az asztali számítógépek piacát. Azóta is töretlen a népszerűsége, folyamatosan jelennek meg egyre újabbak, ám ezzel párhuzamosan az áruk is egyre emelkedik.


A világ egésze számára jelentősnek számító esemény történt 1998. november 20-án a Zarja modul pályára állásával. Elsőre elhiszem, hogy ez így nem sokat mond senkinek, de ezzel vette kezdetét az azóta már létező Nemzetközi Űrállomás építése. Így ennek a 20 éves történésnek a jelentősége is vitathatatlan.
Végül pedig talán sokak számára egy kedves emlék következik, hiszen 20 éve jelent meg Európában a Nintendo harmadik generációs videójáték-konzolja, a Game Boy Color. Ez a konzol rengeteg örömet okozott a manapság 20-as éveikben járó fiataloknak.

Bízom benne, hogy tetszett ez a kis összeállítás, és volt olyan dolog az általam összegyűjtöttek között, amire szívesen gondoltok vissza. Remélem, hogy a lista sok szép emléket újból a felszínre hozott, mivel talán ezen emlékek felidézése során újra és újra rájövünk, hogy milyen gyorsan repül az idő.

További cikkek
Top