Kultúra
2018. 01. 08. - Ádám Bánóczki

DIY – Csináld magad!

Ha valami igazán speciálisra vagy különlegesre vágysz, nem kell rögtön elszaladnod a legközelebbi lakberendezési üzletbe, vagy egyből szakemberhez fordulnod, hiszen egyszerűen megvalósíthatod te magad is. Régen még ismeretlen lehetett számodra a DIY, azaz a ,,csináld magad!”, mint fogalom, de mára már nemhogy közismertté, hanem igazi mozgalommá nőtte ki magát, amit manapság akár a kreatív hobbik kategóriájába is gond nélkül besorolhatunk. Pár éve még kezdetleges próbálkozásként volt jelen, mára azonban már a modern, divatos lakások teljes dekorációját is képezheti, ami egy egészen új divatirányzatot teremtett napjainkban.

Nem jelent gondot, ha úgy érzed nem te vagy napjaink legképzettebb barkácsmestere. Nem muszáj egyből összetett projektekbe belevágni, elég, ha kezdetben csak valami egyszerűbbel próbálkozol, és amint belejöttél, könnyedén magasabb szintre emelheted tudásod. Számtalan praktikus dolgot elkészíthetünk otthonunkba, csak egy kevés szabadidőre és némi kreativitásra van szükségünk. A lényeg igazából nem más, mint az, hogy alacsony költségen és szakember közreműködése nélkül hozzunk létre valami egyedit, sajátosat és különlegeset. Hidd el, miután egyszer belekezdtél, többé már nincs megállás!

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy mennyire tág fogalom is ez valójában. Az otthon rendelkezésünkre álló eszközökből és anyagokból való kreatív megmunkálás mellett, számtalan egyéb fajtája is megjelenik a DIY-nak a hétköznapokban. Mostanság rendkívül nagy népszerűségnek örvend, és egyre inkább elterjedt, hogy a félkész termékek vagy esetleg csak a hozzá tartozó alkatrészek megvásárlása után rá vagyunk kényszerítve arra, hogy saját otthonunkban mi magunk szereljük be vagy rakjuk össze a megvásárolt bútorokat, termékeket. Manapság már rengeteg cég dolgozik ezzel a módszerrel, és számtalan helyen találhatjuk magunkat szemben ilyesfajta megoldásokkal. Emellett ide tartoznak még a belső és külső építkezések is. Ilyenek például a kreatív kézi festések vagy esetleg az egyedi beltéri átalakítások is, amik mind külső szakember bevonása nélkül, saját fantáziánkra bízva, a kezünk által történik meg.

A legnépszerűbb kategória az otthon elkészített, egyszerű, ugyanakkor frappáns ötletek körében fellelhető. Ma már az interneten számos olyan bloggal vagy videóval találkozhatunk, ami kellő inspirációt és ötletet adhat számunkra, hogy miként is állhatunk neki otthonunkban ezeknek a kisebb-nagyobb munkálatoknak. Ha úgy érezzük, nem ez a mi pályánk és nincs meg hozzá a kellő ügyességünk, akkor is jó időtöltésnek bizonyulhat ezen ötletek böngészése, és akár egy késztermék beszerzésére is inspirációt adhat. Ha viszont mégis úgy döntünk, hogy ez a legtesthezállóbb kihívás számunkra, akkor nincs más feladatunk, mint körbenézni, hogy milyen apróságok adottak körülöttünk, vagy csak elég akár a sarki kisboltba kiszaladnunk, ahol kedvező áron beszerezhetjük a szükséges hozzávalókat. Számtalan internetes portál foglalkozik már azzal, hogy az otthonunkban lévő, számunkra már hulladékként kezelt tárgyakból és eszközökből milyen egyszerűen készíthetünk újra használható dolgokat. Újrahasznosíthatunk akár kiürült műanyag palackokat, esetleg felesleges befőttes üvegeket, de bármilyen textilből vagy akár egy elhasznált papírtörlő gurigából is könnyedén varázsolhatunk egy szempillantás alatt hasznos, dekoratív otthoni díszeket.

Meddig lesz ez divat? Miként nőhetne még nagyobbra ez a mozgalom? Bárhogy is legyen, annyi biztos, hogy manapság ez a stílus kétségtelenül az egyik vezető irányzattá nőtte ki magát a kategóriájában, és szinte a világ minden pontjára eljutott már. A DIY költséghatékony és egyben környezetbarát is, és rendkívül szórakoztató időtöltést nyújthat minden korosztály számára, amivel egyfajta hasznos és egyedi végeredményre tehetünk szert.

További cikkek
Top