BGF
2015. 01. 05. - Scheier

Diplomám és Én – A kezdetek


Külkeres pályafutásotok során vagy már mielőtt idejöttetek volna, biztos bennetek is felmerült a kérdés, hogy vajon mihez tudtok kezdeni a suliban megszerzett tudással és természetesen mennyit ér az itt szerzett diploma. Bevalljuk, minket is foglalkoztatott, hogy megéri-e a stattal szenvedni, ezért nemrég végzett hallgatókat kerestünk meg, és a Külker utáni munkakeresésről, elhelyezkedési lehetőségekről kérdeztük őket. Kellemes meglepetésként ért minket, hogy annyi sikeres fiatal számolt be nekünk tapasztalatairól, hogy egy két részes cikk kerekedett belőlük. Első körben két ex-kermarkos hölgy, P. Juliska (továbbiakban P. J.) és B. Bernadett (továbbiakban B. B.) mesél nekünk személyes tapasztalatairól.

Mielőtt belekezdenénk, szeretnénk megköszönni a Külker Online és a hallgatók nevében is a közreműködéseteket, reméljük sokaknak segítségére lesz.


Hol és mennyi idő alatt sikerült elhelyezkednetek?

P. J.: Egy kis Kft.-nél dolgozom (nem írnék nevet), ami főként rendezvényekkel, PR-ral és marketinggel foglalkozik. Kezdetben gyakornokként, majd PR és marketing menedzserként dolgoztam. Mostanra már közvetlenül az ügyvezető igazgató alatt dolgozom. Amikor közeledett a gyakornoki idő, elkezdtem keresgetni a lehetőségeket. Mindenképpen szerettem volna olyan helyen elhelyezkedni, ami érdekel, szakmába vág, ahol tanulhatok és akár el tudom képzelni a jövőmet is. Kermarkon végzettként nagyon nehéz dolgom volt a rengeteg kamuhirdetés miatt, de egy nap egy ismerősöm édesanyja felhívott, hogy lenne egy gyakornoki lehetőség. Nagyon kemény 2 órás állásinterjúm volt, rendesen meg kellett mutatnom, mit is tudok, de végül engem választottak.

B. B.: Júniusban államvizsgáztam, utána kb. 1,5 hónapot szerettem volna pihenni. Augusztus közepén kezdtem el végül munkát keresni, és találtam is egy álláshirdetést. Annak ellenére, hogy először nem találtam túl meggyőzőnek, elküldtem nekik az önéletrajzomat. Három nap múlva felhívtak, hogy hétfőn várnak egy interjúra, ahol valószínűleg elég jól szerepeltem, mert szerdán már kezdhettem is. Október 1-je óta dolgozom a Saarpor Hungária Kft.-nél, logisztikai- és irodavezetői pozícióban. A cégünk dekorációs termékeket, rozettákat, díszléceket forgalmaz, többek között az OBI-nak és Praktikernek vagyunk a beszállítói.

looking-for-a-job-sign1


Mennyit számít egy külkeres diploma a munkáltatók megítélése szerint? / Előnyhöz juttatott-e a külkeres végzettség?

P. J.: Nálunk nem volt fő szempont, hogy hol tanultál, inkább a tudásod és a rátermettséged nézték. Viszont tény, hogy szeretik a külkereseket, ezt sok helyről hallom.

B. B.: Alapvetően annyi kikötésük volt, hogy felsőfokú gazdasági végzettségem legyen, de a HR-es hölgy például elismerően nyilatkozott a Külkerről, mikor szóba került.


Mennyire tudod hasznosítani a Külkeren elsajátított tudást a munkahelyeden?

P. J.: Rögtön az elején sikerült meggyőznöm a főnökömet, hogy ráfér a cégre egy arculatváltás, így én koordináltam mindent az új céglogó tervezésétől az új honlap szerkesztésén át a céges anyagok összeállításáig. Jó volt, hogy így az elején egyből kézzelfogható eredményt tudtam produkálni, ami nagyon jól jött a cégnek is, és pozitív visszhangja volt. Nem tudom ez mennyire köszönhető a tanulmányaimnak és mennyire  a saját meglátásaimnak és képességeimnek.

B. B.: A főiskola során elsajátított tudást egyelőre még nem tudtam hasznosítani, de remélem a jövőben azért előnyömre fog szolgálni, hogy külkeres voltam.

looking-for-a-job-pandora-and-190-companies-are-hiring-c1b39cd0a1


Mennyire vagy elégedett a munkahelyeddel?

P. J.: Az elején nehéz volt, mert rögtön a mélyvízbe kerültem be, a cég legnagyobb rendezvénye előtti leghajtósabb időszakba. Természetesen a fizetés ennek ellenére nem volt egetverő, és úgy voltam vele, hogy csak húzzak le itt 3 évet, aztán dobbantok. Utólag belegondolva én is túl nagy álmokkal vágtam neki a munkáséletnek. Azóta már letelt a 3 év, 3-szor emelték a fizetésem, nagyon sok mindennel foglalkozom, úgyhogy még mindig itt vagyok. Élvezem, hogy nem egy pótolható mókus vagyok a multik mókuskerekében, hanem mára már (nagyképűség nélkül) egy nehezen pótolható munkatárs. A lényeg, hogy az elején sehol ne várjatok csodát, nem biztos, hogy egyből céges mobillal, laptoppal és álomfizetéssel várnak.

B. B.: Egyszerűen imádom a munkámat, nagyon változatos és sok benne a kihívás. A társaságra sem lehet egy rossz szavam sem, mindenki nagyon segítőkész és barátságos. Nem volt konkrét elképzelésem a suli alatt a leendő munkahelyemről, de annyi biztos, hogy nem bántam meg, hogy végül jelentkeztem az állásra.

 

És végül: mennyiben egyezik meg a jelenlegi állásod a külkeres éveid alatt elképzelttel?

P. J.: Ó, én teljesen bele voltam szerelmesedve a gondolatba, hogy egy FMCG termék (napi fogyasztási cikk) brand managere leszek, de nem bánom, hogy így alakult. Kis cég révén minden egyes terület működésébe belelátok, még abba is, ami nem is tartozik közvetlenül hozzám; szerződéseket írok, számlázok, banki ügyeket intézek, tárgyalok. Olyan tudásra tettem itt szert, amit a főiskola sajnos nem tudott megadni. Hiába tudod, hogy mit kell írni a “tartozik/követel” oldalra, ha fogalmad sincs, hogy hogy intézd a cég, vagy a saját pénzügyeidet. Örülök ennek a tudásnak, mert egyszer a jövőben szeretnék majd egy saját vállalkozást és ahhoz itt remek alapokat szerzek.

1-Office-Space-quotes

Még egyszer köszönjük a segítséget, a ránk szánt időt és a tippeket! Biztos, hogy mindenki talált benne a saját maga számára hasznos információt (többek között mi magunk is).

Scheier Krisztián & Pergő László

További cikkek
Top